Μ. Κόνσολας: Στα νησιά μας χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Η νησιωτική πολιτική είναι εθνική πολιτική

0
396

   ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Στα νησιά μας χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Η νησιωτική πολιτική είναι εθνική πολιτική».

 

Στην ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε , ως χώρα, ότι η  νησιωτική πολιτική έχει εθνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη θαλάσσια πολιτική.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δημιουργούνται, το πρόγραμμα «Νέαρχος» για τη χρηματοδότηση έργων και υποδομών στα νησιά, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Θαλάσσιας-Γαλάζιας Οικονομίας.

Ο Μάνος Κόνσολας επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία τομεακού προγράμματος, για τη νησιωτική οικονομία, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση δράσεων, για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, για να αλλάξει όψη το κτιριακό απόθεμα των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά μας, των  επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και δράσεις για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

Τόνισε ότι προτεραιότητα και προϋπόθεση είναι η δημιουργία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την  Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας και της αειφορίας στην ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, κάτι που επιβάλλεται από την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, των φυσικών συστημάτων και των ζητημάτων ιδιοκτησίας στην παράκτια τουριστική ζώνη.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα  πρέπει να βάλει στην κορυφή της ατζέντας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νησιωτική Πολιτική, τονίζοντας με έμφαση ότι « σε όλες μου τις επαφές και τις συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, όλα αυτά τα χρόνια, διαπίστωσα ένα πράγμα: την δυσκολία τους να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, ή αν θέλετε την διαχρονική αδυναμία που έχουμε σαν χώρα να βάλουμε εμφατικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που επιβεβαιώνεται από την απαίτηση που υπήρχε για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τους εταίρους μας».

« Αν η Ελλάδα, η κατ΄εξοχήν νησιωτική χώρα δεν πρωταγωνιστήσει στην  προσπάθεια για να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νησιωτικότητα, τότε ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει»; έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο Μάνος Κόνσολας, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις τρεις προτάσεις -προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι:

-Μέτρα στήριξης της διπλής νησιωτικότητας για τα μικρά νησιά και τους κατοίκους τους, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν στο μεγαλύτερο νησί για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους ή για θέματα υγείας. Ο κ. Κόνσολας πρότεινε τη δωρεάν ενδονησιωτική μετακίνηση των κατοίκων αυτών των νησιών με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

-Ειδικό φορολογικό καθεστώς ΦΠΑ και φορολογικά κίνητρα στις νησιωτικές περιοχές.

-Δίκτυο μεταφορών με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και την ένταξη της ακτοπλοΐας στη νησιωτική πολιτική.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ