Ν. Σαντορινιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με πολλαπλές παρεμβάσεις, ζητά δίχτυ προστασίας για τους εποχικά εργαζόμενους

0
267

 «Ν. Σαντορινιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με πολλαπλές παρεμβάσεις, ζητά δίχτυ προστασίας για τους εποχικά εργαζόμενους»

Με νέο μπαράζ κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός επανέρχονται στο ζήτημα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων στήριξής τους από την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν 44 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επισημαίνοντας την αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι που για πρώτη φορά φέτος έμειναν άνεργοι, οι οποίοι για να λάβουν το επίδομα ανεργίας καλούνται, εκτός από τα απαιτούμενα 50 ένσημα που πρέπει να συμπληρώσουν, να έχουν παράλληλα πραγματοποιήσει και 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος, κατά τα δύο προηγούμενα, και πριν από την έναρξη της επιδότησής τους.

Σε μια χρονιά που ο κλάδος του επισιτισμού και του τουρισμού βίωσαν την μεγαλύτερη κρίση τους, η Κυβέρνηση αποκλείει ουσιαστικά από το επίδομα ανεργίας, χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν φέτος άνεργοι και χωρίς κανένα εισόδημα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, κατ’ εξαίρεση, για το έτος 2020, να μεριμνήσει για τους εποχικά εργαζόμενους, που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξή τους να πραγματοποιηθεί μόνο με τα 50 ένσημα, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με φτωχοποίηση και εξαθλίωση.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε από την ΝΔ, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός επαναφέρουν το μεγάλο ζήτημα της εξαίρεσης, από τη λήψη επιδόματος ανεργίας, των εργαζομένων σε εποχικές επιχειρήσεις. Αν και η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε, με πρόσφατη ΚΥΑ, μέτρα ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, ανεξάρτητα αν η επιχείρηση που απασχολούνταν χαρακτηρίζεται ως εποχιακή ή όχι, δεν μερίμνησε ωστόσο, ειδικά για αυτή τη δύσκολη χρονιά, να μην λαμβάνεται υπόψη για τον μήνα Νοέμβριο, η εξέταση των κριτηρίων που καθορίζουν τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως εποχιακής, με αποτέλεσμα χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι να λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις από τον ΟΑΕΔ, για λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει πως οι εποχικά εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την τριπλή κρίση που η χώρα μας βιώνει- κοινωνική, οικονομική και πανδημική- αλλά βρίσκονται μπροστά σε μια ανάλγητη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και σε μια Κυβέρνηση που δεν πράττει απολύτως τίποτα για την στήριξη του κόσμου της εργασίας, των νησιών και της τοπικής οικονομίας. Ζητάμε, συμπληρώνει, την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταθέτει, έτσι ώστε να δοθεί μια ανάσα επιβίωσης σε χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους, που αποκλείονται ακόμη και από το επίδομα ανεργίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ