Ο καρδιολόγος Μ. Κουτούζης μιλά για τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό στην Κάλυμνο και για τον εμβολιασμό του

19
6356

Για την πορεία του κορωνοϊού, τον εμβολιασμό και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, μίλησε στο «Ράδιο Πρώτο 91.5» ο κορυφαίος επεμβατικός καρδιολόγος κ. Μιχάλης Κουτούζης. Ο διακεκριμένος επιστήμονας χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου καθώς και η παραμικρή χαλάρωση, μπορεί να φέρει αύξηση των θετικών κρουσμάτων.

«Θα έχει εξάρσεις ο κορωνοϊός. Εγώ ήδη εμβολιάστηκα τις προηγούμενες ημέρες και θα λάβω τη δεύτερη δόση στα τέλη του μήνα. Δεν ένιωσα τίποτα, αισθάνομαι μία χαρά, εργάζομαι κανονικά και όπως ακούτε είμαι μία χαρά. Θα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες. Όμως συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους συγγενείς μας και τους γύρω μας. Καλώ όσους μας ακούν να κατανοήσουν ότι ο ιός υπάρχει.

Έχω συμφοιτητή διασωληνωμένο. Συνάδελφός μου βρίσκεται επί ένα μήνα στο νοσοκομείο. Συνάδελφος στη Θεσσαλονίκη επίσης νοσηλεύεται για πάνω από ένα μήνα. Η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι στο 3,4%».
Ο κ. Κουτούζης σχολίασε την επιδημιολογική κατάσταση σε Κω και Κάλυμνο καθώς τα δύο νησιά αν και τόσο κοντά, παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα. Βέβαια όλα είναι ρευστά και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν.

«Στην Κάλυμνο γίνεται χαμός με τον ιό. Αν δεν προσέξουμε και στην Κω, μπορεί να υπάρξει έξαρση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ήδη ασθενής μου που νοσούσε, χθες κατέληξε στο νοσοκομείο της Καλύμνου. Είναι τυχερό το νησί που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα βαριά περιστατικά. Αν όμως συνεχίσουν να υπάρχουν θετικά κρούσματα, θα έρθουν και τα βαριά περιστατικά. Θα έρθουν διότι θα μπει ο κορωνοϊός σε κάθε σπίτι και θα νοσήσουν ηλικιωμένοι αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν είναι παραμύθια».

Ο γιατρός αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου που εργάζεται καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει εξαιτίας του Covid.

«Δουλεύουμε κανονικά και δεχόμαστε επείγοντα περιστατικά καθώς ειδικά στην δική μας κλινική, οι περισσότεροι ασθενείς είναι έκτακτα περιστατικά. Δεχόμαστε τους ασθενείς με πολλές προφυλάξεις και ειδικά αν προέρχονται από επιβαρυμένες περιοχές όπως για παράδειγμα την Κάλυμνο, η διαδικασία είναι διαφορετική».  Ο επεμβατικός καρδιολόγος μίλησε και για την διαδικασία του εμβολιασμού που ξεκίνησε στους υγειονομικούς.

Όπως ανέφερε,  συνάδελφοι που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν, τώρα ζητούν να κάνουν το εμβόλιο. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα καθώς έχασαν τη σειρά τους. Απεύθυνε έκκληση μέσω του «Ράδιο Πρώτο 91.5» να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στα νησιά για να προστατέψουν πέρα από τους εαυτούς τους, κυρίως τους ασθενείς τους.

«Αυτοί που δήλωσαν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, έχασαν τη σειρά τους και είναι άγνωστο τώρα που δήλωσαν πρόθυμοι, πότε θα έχουν ξανά τη δυνατότητα.

Όταν ζούσα στη Σουηδία και ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ήταν αδιανόητο να πει υγειονομικός ότι δεν εμβολιάζεται. Θα ήταν μεγάλη η κατακραυγή και ο εμβολιασμός είναι αυτονόητος».
Τέλος, ο Μιχάλης Κουτούζης μίλησε για τις ιατρικές του δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που μάλιστα ξεπέρασαν τις 100 και βοηθούν την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως να αντιμετωπίσουν δύσκολα καρδιολογικά περιστατικά.

«Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους ασθενείς μας να αποτυπώνουμε την κλινική εμπειρία σε επιστημονικά συγγράμματα.
Δεν υπάρχει χρόνος λόγω εργασίας, αλλά τον βρίσκουμε. Διότι εάν εμείς που τα αντιμετωπίζουμε δεν το κάνουμε, τότε θα γράφουν οι θεωρητικοί χωρίς να έχουν επί της ουσίας αντιμετωπίσει ασθενή και περιστατικό».

πηγή: https://radioproto.gr/

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πως προκύπτει αυτό το 3,4% θνησιμότητα
    Μέχρι στιγμής έχουμε 144000 κρούσματα (με ή χωρίς συμπτώματα) και 5227 θανάτους.
    Αυτό είναι το ποσοστό θανάτων. Από τους 144.000 οι 5227.

    • από τους 144.000 λοιπόν οι 5.227 τι ποσοστό είναι δηλαδή ; Τι πως προκύπτει ; οι αριθμοί σας δηλώνουν πάνω από 3,4%

      • Ναι το ακριβές ποσοστό είναι 3,6 με τα τελευταία νούμερα. Ο γιατρός θα έχει λίγο διαφορετικά στοιχεία.

    • στις οικογένειες των 5300 νεκρών Ελλήνων, που πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες με τον πιο φριχτό θάνατο.

  2. Δεν υπάρχει σωτηρία για τους ηλίθιους ούτε εμβόλιο .Δίνει συνέντευξη ένας επιστήμονας και αυτοί κάνουν πράξεις τα νουμεεε μήπως ξέφυγε κανένα εκατοστό .Απλά έλεος

  3. Ο κουτουζης ειναι μεγαλος επιστήμονας και σώζει πολλές ζωες αλλα η παροιμία λεει ουδεις προφήτης στον τοπο του και τον σέβονται και τον εκτιμουν παρα παρα πολυ κοσμος ο Θεός να τον έχει καλα μονο εαν εισαι στο κρεβάτι τις μοναδα τοτε θα θαυμάσουν το μεγαλείο τις ψυχης του

  4. Σεβασμός στον άνθρωπο και γιατρό κύριο Μιχάλη Κουτούζη και στον Έλληνα μεγάλο επιστήμονα.Αντωνης Κως.

  5. Μη μου λέτε ότι υπάρχει ιός. Μη μου λέτε για εμβόλιο. Μη μου λέτε ότι η Γη είναι στρογγυλή. (άκου στρογγυλή!) Σας το ξαναλέω. Είμαι ψεκασμένος.

  6. Εσεις ουτε με ατομικη βομβα δεν προκειται να ξυπνησετε. Κανεις δεν αμφισβητησε την επιστημοσυνη του γιατρου στην καρδιολογια αλλα στο θεμα του κορον ας ακουσουμε και την αποψη του ειδικου επιστημονα Ιωαννιδη επιδημιολογο και τον Σκαρλατο βιοχημικο. Ποσο ψεκασμενοι μπορει να ειστε? Σας ευχομαι παντως ολοψυχα καλο μπολι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ