Καταβλήθηκε από την TUI μέρος των οφειλών στους Ροδίτες ξενοδόχους

0
537

Η TUI πλήρωσε στους ξενοδόχους της Ρόδου ένα μέρος από τα χρήματα που τους χρωστούσε για τη φετινή τουριστική περίοδο, μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από την απόφαση που πήρε στο τέλος της σεζόν να προχωρήσει σε στάση πληρωμών για τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ροδιακής» αμέσως μετά την ενημέρωση προς τους ξενοδόχους ότι σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρωστούμενα την επόμενη άνοιξη, και τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε αυτή η απόφαση, ο κλάδος άσκησε έντονες πιέσεις για να λυθεί το πρόβλημα, καθώς τα χρέη ήταν μεγάλα και δεν αφορούσαν βέβαια μόνο τη Ρόδο.
Φαίνεται ότι η TUI τελικά έκανε πίσω και μπορεί να μην αποπλήρωσε όλο το χρέος της, όμως τόνισε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία σύμφωνα με την οποία ένα μέρος από το χρέος θα εξοφλούνταν μέσα στο Δεκέμβριο και το υπόλοιπο την άνοιξη.

Τελικά μέσα στο μήνα που διανύουμε εξοφλήθηκε το 25% των χρημάτων που χρωστούσε ενώ το υπόλοιπο 75% θα εξοφληθεί,  όπως αποφάσισε,  τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Ο ξενοδοχειακός κόσμος της Ρόδου που συνεργάζεται με την TUI και είδε να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία, εκφράζει την ικανοποίησή του και ευελπιστεί να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι τουριστικοί οργανισμοί συνεχίζουν να πληρώνουν σταδιακά τα χρέη τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου όταν είχε προκύψει το πρόβλημα οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ανέβαζαν το συνολικό ποσό σε περίπου 50 εκατομμύρια.

Αυτό το ποσό δημιουργήθηκε μετά τη… στάση πληρωμών που αποφάσισαν να εφαρμόσουν λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία οι tour operators οι οποίοι ανακοίνωσαν στους συνεργάτες τους στο νησί μας ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα, πριν από την άνοιξη του 2021! Το μεγαλύτερο μερίδιο των χρεών προερχόταν από τον οργανισμό TUI που ήταν και ο πρώτος ο οποίος είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του από τον Οκτώβριο.

Μάλιστα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έστειλε στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επιστολή για το χρέος στην αγορά του νησιού, καθώς διεξήγαγε και σχετική έρευνα ανάμεσα στα μέλη για να αποτυπωθεί η κατάσταση.
Η έρευνα έδειξε μεταξύ άλλων ότι:
– Οι Tour Operators όφειλαν (Αρχές Νοεμβρίου) στα Ξενοδοχεία της Ρόδου το 46% του τζίρου τους! Δηλαδή περισσότερα από 90 εκατ, ευρώ!
– Η TUI Group είχε το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλής, με πάνω από 60%  με εκτιμώμενο τζίρο περίπου 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή κενό στην αγορά της Ρόδου πάνω από 40 εκατ. Ευρώ! ακολουθούσε η JET2 με περίπου 50%, η DER με 29%, το FTI με 26%, και άλλοι ΤΟs στο 35%.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου είχε εκτιμήσει τότε ότι το ποσό που θα πληρωνόταν  ετεροχρονισμένα και αντίθετα με την περίοδο αποπληρωμής που είχε προσυμφωνηθεί θα ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια Ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού είχε τονίσει σε δηλώσεις του ότι σε κάθε ευκαιρία αναφέρει το θέμα των πληρωμών της TUI στους Έλληνες ξενοδόχους, όμως πρόκειται για ιδιωτικές συμφωνίες και ένας υπουργός δεν μπορεί να παρεμβαίνει.

Παγωμένο το ενδιαφέρον
Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης και του δεύτερου κύματος της πανδημίας που χτυπά όλη την Ευρώπη, ο ξενοδοχειακός κόσμος του νησιού μας, περιμένει ένα αισιόδοξο μήνυμα από τις μεγάλες αγορές που θα σημάνει αλλαγή του κλίματος.
Αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον είναι παγωμένο, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα σε κρατήσεις και όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής. Ακόμα και μεγάλα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχαν μεγάλο αριθμό κρατήσεων τώρα αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή απραξία. Βέβαια αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ανησυχία ή ότι δεν θα έχουν κρατήσεις για την επόμενη χρονιά, αλλά ότι όλα θα μετατοπιστούν χρονικά και ότι θα έχουμε last minute κρατήσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό του χρόνου.

Οι πάντες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι δεν είναι θέμα τιμών αυτή η απραξία καθώς ακόμα και έκπτωση 50% να έδιναν τώρα δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο εμβόλιο και στην προσπάθεια που κάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να περάσουν τα Χριστούγεννα σε καραντίνα. Το ζητούμενο αυτό το διάστημα είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στις χώρες και να βγουν από το Lockdown οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Αν αυτά επιλυθούν,  τότε θα επέλθει η κανονικότητα και θα ξεκινήσουν τα ταξίδια.

rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ