Ξεκινά η δίκη του κυκλώματος παράνομων μεταναστών της Κω – Κατηγορείται και αστυνομικός

1
1833

Όταν οι… «ντολμάδες» περάσουν τους «φούρνους» και μπουν στην «κατσαρόλα», τότε θα έρθω να πάρω το «γλυκό» με την «Αρχόντισσα»…

Αυτές ήταν οι κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών το οποίο εξαρθρώθηκε από τους «Αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας και τις επόμενες μέρες θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μεταξύ των κατηγορούμενων και ένας αστυνομικός με κομβικό ρόλο, ο οποίος φέρεται να έκανε τα «στραβά» μάτια με το αζημίωτο.

Το astinomiko.gr φέρνει στην επιφάνεια λεπτομέρειες της υπόθεσης που είχε γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στο νησί της Κω απ όπου έγιναν δεκάδες προωθήσεις μεταναστών προς την Αθήνα αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν τον μετανάστες «ντολμάδες» που θα περνούσαν από τους «φούρνους», δηλαδή τις πύλες επιβίβασης, και θα έμπαιναν μέσα στην «κατσαρόλα», δηλαδή το αεροπλάνο. «Γλυκό» ήταν τα χρήματα που κατηγορείται ότι έπαιρνε ο επίορκος αστυνομικός του Τμήματος Αερολιμένα του νησιού και «αρχόντισσα» αποκαλούσαν την σύζυγο του η οποία φέρεται να γνώριζε τα πάντα για την δράση του κυκλώματος.

Οι συλλήψεις έγιναν το καλοκαίρι του 2019 και μεταξύ των κατηγορούμενων είναι και το ηγετικό στέλεχος. Πρόκειται για έναν 37χρονο Σύριο ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση από την Αθήνα χωρίς να έχει πολλές επαφές με τους υποψήφιους «πελάτες». Το κύκλωμα έπαιρνε από 4500 έως 6000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα έφτανε στην Κεντρική Ευρώπη. «Τα χρήματα τα έπαιρναν ακόμα και στην περίπτωση που συλλαμβάνονταν οι μετανάστες ενώ το ποσό της χαμηλότερης «ταρίφας» ήταν… χαριστική τιμή. Το συνολικό κέρδος τους πρέπει να ξεπερνά τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ» λέει αξιωματικός των «Αδιάφθορων».

Όσο για τον αστυνομικό; Πήγαινε στο αεροδρόμιο του νησιού είτε είχε είτε δεν είχε υπηρεσία και έπαιρνε από 1000 έως 1500 ευρώ για κάθε μετανάστη τον οποίο άφηνε να περνά χωρίς να τον ελέγχει. Όμως ο ρόλος του δεν σταματούσε εκεί, σύμφωνα με την έρευνα των Αδιάφθορων. «Υπήρχαν φορές που έπειθε συναδέλφους του να μην ακολουθήσουν την διαδικασία του αυτοφώρου ενώ φρόντιζε να παίρνει στα χέρια του τα έγγραφα των παράνομων μεταναστών για να τα… επιστρέψει στο κύκλωμα» λέει στο astinomiko.gr ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ο 55χρονος αστυνομικός έδινε οδηγίες στο κύκλωμα πώς να αποφύγουν τους ελέγχους. «Στο αεροδρόμιο θα έρχεστε την τελευταία στιγμή και θα κυκλοφορείτε ανά δύο άτομα, άντρας – γυναίκα, για να μοιάζετε με ζευγάρι. Σε κάποιους πρέπει να τους βάλουμε make up για να μοιάζουν με τις φωτογραφίες στα διαβατήρια».

Αυτές ήταν μερικές από τις οδηγίες που έδινε στο κύκλωμα και κυρίως σε ένα από τα μέλη με τον οποίο είχε την πιο συχνή επαφή. Ήταν ένας 30χρονος Σύριος ο οποίος ήταν ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές». Κανόνιζε τον τρόπο και τι ώρα θα έρθουν οι μετανάστες στο αεροδρόμιο, φρόντιζε να καλύπτει όποια ανάγκη προέκυπτε και έδειχνε στον αστυνομικό φωτογραφίες από του «πελάτες» του κυκλώματος ώστε να γνωρίζει ποιον… δεν θα ελέγξει.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του, ποινικολόγοι Γιάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης, μιλώντας στο astinomiko.gr, υποστηρίζουν ότι «ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες όπως αποδίδονται. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με προβλήματα υγείας που η περιορισμένη αναφορά του στην υπόθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν έχει ποινικό ενδιαφέρον ή κινείται στα όρια της απλής συνέργειας».

Η δίκη ξεκινά την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου.

Πηγή : astinomiko.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.