Μείζον θέμα για τους ασθενείς με κορωνοϊό από άλλα νησιά στη Ρόδο – Παίρνουν εξιτήριο αλλά δεν έχουν στέγη για την καραντίνα!

0
2206

Μείζον θέμα έχει προκύψει με τους ασθενείς που μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Ρόδου από άλλα νησιά του νομού, έχοντας νοσήσει από κορωνοϊό καθώς μετά το εξιτήριο που λαμβάνουν, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί αλλά δεν έχουν πού να μείνουν!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», ασθενής από άλλο νησί του νομού, που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο της Ρόδου μετά από νοσηλεία για κορωνοϊό, με βάση τις οδηγίες που του δόθηκαν έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το πού θα διαμένουν αυτοί οι ασθενείς.
Ο εν λόγω ασθενής, δεν μπορούσε να επιστρέψει στο νησί του λόγω της καραντίνας αλλά και δεν είχε πού να διαμείνει στη Ρόδο, αφού δεν μπορούσε να φιλοξενηθεί σε σπίτι οικείων του αλλά δεν τον δεχόταν κανένα ξενοδοχείο, ούτε καν αυτά που μισθώθηκαν στη διάρκεια της σεζόν για ασθενείς με covid, καθώς όπως δηλώθηκε στον ασθενή, η σύμβασή τους ήταν μόνο για να φιλοξενούν τουρίστες και με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, ουσιαστικά κατέβασαν ρολά, παρότι η διάρκεια που είχαν μισθωθεί λήγει στις 30 Νοεμβρίου.
Μόλις ο ασθενής αντελήφθη ότι ουσιαστικά παρέμεινε εγκλωβισμένος στη Ρόδο χωρίς στέγη, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων μεταξύ φίλων και γνωστών, προκειμένου να βρεθεί χώρος να διαμείνει για το διάστημα της καραντίνας σε κάποιο απομονωμένο δωμάτιο, σε Airbnb, ή σε ένα από τα διαθέσιμα ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να του διασφαλίσουν ίσως ένα δωμάτιο μακριά από άλλους πελάτες, εις μάτην.
Η περίπτωση του ασθενούς από άλλο νησί που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, ανέδειξε ένα τεράστιο κενό σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία κρουσμάτων από άλλα νησιά, καθώς δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το πού θα περνούν αυτοί οι άνθρωποι στο διάστημα της καραντίνας, από τη στιγμή που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Τελικώς, και μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα, ο ασθενής βρήκε κατάλυμα στην πόλη, με τη βοήθεια ιδιοκτησίας κεντρικού ξενοδοχείου στη Ρόδο, που ναι μεν δεν μπορούσε να τον φιλοξενήσει καθώς δεν υπήρχε απομονωμένο δωμάτιο αλλά δεν μπορούσε να τον αφήσει και στο δρόμο.
Το εξιτήριο, του πρώτου ασθενούς από νησί που δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του, ανέδειξε το μείζον αυτό πρόβλημα, καθώς το βέβαιον είναι ότι είναι το πρώτο περιστατικό όμως δεν θα είναι το τελευταίο.
Οικείο πρόσωπο του ασθενούς, σε επικοινωνία του με τη «δ», γνωστοποίησε τον Γολγοθά που πέρασε ο ίδιος και η οικογένειά του μέχρι να βρει κατάλυμα για να περάσει το διάστημα της καραντίνας, τα έξοδα του οποίου μάλιστα θα καλύψει ο ίδιος, καθώς μετά την περιπέτεια της υγείας του έπρεπε να περάσει ακόμα μια περιπέτεια αυτή της εύρεσης δωματίου διαμονής σε ένα άλλο νησί, μακριά από τους δικούς του ανθρώπους και χωρίς να μπορεί κανείς να τον βοηθήσει.
Για το θέμα που ανέκυψε, ενημερώθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίον και ενημέρωσε για την κατάσταση, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου άμεσα να βρεθεί λύση προκειμένου οι ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο, να μπορούν να περνούν το διάστημα της καραντίνας σε ασφαλές κατάλυμα για τους ίδιους και για τους γύρω τους, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στους δικούς του ανθρώπους.
Μια λύση, όπως ανέφερε ο ασθενής στη «δ», είναι να παραταθεί ή να ανανεωθεί η σύμβαση με ένα από τα ξενοδοχεία που στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου φιλοξενούσαν ασθενείς με covid, ή να μισθωθεί ένα συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, όπου θα μπορούν να διαμένουν όσοι νησιώτες μεταφέρονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Στην περίπτωση του ασθενούς από νησί του βορείου συγκροτήματος του νησιού, παρότι μετά από τεράστια ταλαιπωρία, βρέθηκε κατάλυμα για να διαμείνει, τελικώς θα το πληρώσει από την τσέπη του.
Το ερωτηματικό, τι θα γίνει με άλλους ασθενείς που ενδεχομένως θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση παραμένει, καθώς η διασπορά του covid στα νησιά είναι πλέον γεγονός και επιπλέον δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα για την κάλυψη των εξόδων διαμονής.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ασθενής και ο κάθε ασθενής που μπαίνει σε υποχρεωτική καραντίνα, είναι απαραίτητο να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του, ωστόσο θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλύψει βασικές του ανάγκες όπως είναι η διατροφή για το διάστημα που θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένος.

Επι του παρόντος, έπειτα από την σχετική ενημέρωση του κ. Ν. Χαρδαλιά, αναμένονται σχετικές πρωτοβουλίες, ωστόσο μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, οι ασθενείς που έρχονται από άλλα νησιά μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο της Ρόδου, παραμένουν στον αέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ