ΣΕΠΕ Κω προς Περιφερειάρχη & Έπαρχο: Τα 5 εκ. είναι λίγα σε σχέση με τον όγκο των επιχειρήσεων εστίασης στην περιφέρεια μας

4
1026

Αξιότιμε Περιφερειάρχη, αγαπητέ Έπαρχε Κω

Σε σχέση με το πρόγραμμα ενίσχυσης της μικρής επιχειρηματικότητας «Νησίδα» που τρέχει η Περιφέρεια μας, το σωματείο μας θεωρεί πολύ θετική την απόφαση να βάλετε τις επιχειρήσεις εστίασης σε ξεχωριστή κατηγορία. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε και τα άλλα προαπαιτούμενα για να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις άλλων κλάδων και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία, τις βιοτεχνίες κλπ., οπότε μια κατηγορία μόνο για τον κλάδο μας ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει και καλώς το πράξατε.

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει από τη μεριά σας, κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης κι άλλων πόρων, ώστε το ποσό που αναλογεί στην εστίαση να αυξηθεί. Θεωρούμε ότι τα 5 εκατομμύρια είναι λίγα σε σχέση με τον όγκο των επιχειρήσεων εστίασης στην περιφέρεια μας. Σκεφτείτε ότι μόνο για τα Δωδεκάνησα ο αριθμός τους πλησιάζει τις 4000!

Αν το ποσό παραμείνει ως έχει, το πιθανότερο είναι να φτάσει μόνο για τις μεγάλες και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου και να αφήσει έξω  τον μεγάλο όγκο των μικρών επιχειρήσεων που είναι και η πλειοψηφία. Έτσι, παρά τις καλές αρχικές σας προθέσεις, εν τέλει, θα κυριαρχήσει η δυσαρέσκεια σε όσους μείνουν έξω από το πρόγραμμα.

Μην ξεχνάτε ότι για περιοχές όπως τα νησιά μας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης είναι εποχικές και έχασαν ένα μεγάλο μέρος της σεζόν που δειλά δειλά ξεκίνησε τον Ιούλιο. Παράλληλα μιλάμε για έναν όγκο εργασιών και εσόδων  που αντιστοιχούσε σε μια μείωση των αφίξεων περίπου στο 75% σε σχέση με το 2019.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να δείτε θετικά το αίτημα μας για αύξηση του ποσού που θα αφορά την εστίαση στο πρόγραμμα «Νησίδα».

Ελπίζοντας στις άμεσες ενέργειες σας

Με εκτίμηση

Για το Το ΔΣ του ΣΕΠΕΚΩ

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Μανιάς Βασίλης                                           Σεγραίδος Γιώργος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για τις 4000 επιχειρήσεις θα ήταν «δίκαιο» να πάρουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20.000 η κάθε μια, για να καλύψουν πάγια έξοδα και για να ζήσουν οι ιδιοκτήτες τους. Με άλλα λόγια τα 5 εκατομμύρια να γίνουν 80 για να καλυφθούν όλες επιχειρήσεις.

  2. Ρε πάτε καλά; Με κλειστά μαγαζιά θα πάρετε 20000 χιλιάδες; Τι τζίρους είχατε χειμώνα στην Κω; Τι φόρους πληρώνατε; Αυτά πρέπει να πάρετε βάση των φόρων που πληρώνατε μέσο όρο την τελευταία πενταετία. Πως θα πάρει 20000 ευρώ μια επιχείρηση που δήλωνε τζίρο ελάχιστα ευρώ;

    • Δεν το ζήτησαν οι εστιάτορες. Εγώ έκανα μια υπόθεση εργασίας και δεν είμαι του κλάδου. Οι άνθρωποι δούλεψαν ελάχιστα το καλοκαίρι, τα έξοδα τρέχουν και πρέπει να ζήσουν και οι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.