Επικοινωνία της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου με ΕΟΔΥ, για συγκεκριμενοποίηση αναφοράς πληγέντων νησιών από COVID-19

0
382

 Επικοινωνία της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου με ΕΟΔΥ, για συγκεκριμενοποίηση αναφοράς πληγέντων νησιών από COVID-19.

Επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ είχε η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» Μαρία Βάλλα, σχετικά με τη μη συγκεκριμενοποίηση της αναφοράς   των  νησιών με κρούσματα COVID-19.

Σε τηλεφωνική επαφή με τον Οργανισμό, η Πρόεδρος τόνισε, ότι, σέβεται την αποτελεσματικότητα των στελεχών και των εργαζομένων του ΕΟΔΥ στη διάρκεια της πανδημίας, όμως, ίσως είναι χρήσιμο, η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις περιοχές, να είναι πιο κατατοπιστική.

Συγκεκριμένα, αυτή τη χρονική περίοδο, δημοσιοποιείται – και είναι αλήθεια – ότι, υπάρχουν κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου. Ο απλός πολίτης όμως, μέσα από τα δημοσιεύματα, δεν γνωρίζει ότι τα κρούσματα σημειώνονται σε συγκεκριμένα νησιά με αποτέλεσμα, αυτό, ίσως και να καθίσταται επικίνδυνο για κατοίκους, που αγνοούν την ύπαρξη  κρουσμάτων στην περιοχή τους  και συμπεριφέρονται ενδεχομένως με ανάλογο εφησυχασμό. Όλα αυτά, χωρίς  καμία  διάθεση «ρατσισμού» για τα νησιά, αφού όλοι είμαστε κάτοικοι της Δωδεκανήσου που αγαπούμε και υπερασπιζόμαστε.

Δεν αμφισβητούμε,  ότι, θα πρέπει να υπακούμε σχολαστικά στις κυβερνητικές αποφάσεις, στα πορίσματα των εξειδικευμένων επιστημόνων και στις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι και ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας. Επίσης, δεν αμφισβητούμε, το γεγονός ότι, είτε έχει πληγεί ένα νησί είτε όχι, η προσοχή και η τήρηση των κανόνων, θα πρέπει να είναι όροι απαράβατοι για τον καθένα από εμάς.

Στην περίπτωση της περιοχής μας, αναγνωρίζουμε επίσης τις προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα, παρά το αυξημένο συγκριτικά κύμα τουρισμού που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο τομέας της υγείας στην τουριστική περίοδο, να διατηρηθεί αναλογικά, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, ο μέσος αναγνώστης ειδήσεων, ίσως χωρίς ιδιαίτερη σχολαστικότητα,  παραμένει μερικώς πληροφορημένος, με τον τρόπο που δίδονται τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Και η  ένσταση της Προέδρου ως προς το θέμα, είναι ότι, οι εντυπώσεις των αναγνωστών από άλλες περιοχές, περιορίζονται στο όνομα που αναφέρεται ως Περιφερειακή Ενότητα, γεγονός που πλήττει  ίσως, τα  συμφέροντα των επαγγελματιών και  στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Καλύμνου.

Όπως είναι γνωστό, για το συγκεκριμένο θέμα, έδειξε ιδιαίτερη ανησυχία προ ημερών  και ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, υπερασπιζόμενος την προσοχή των Καλυμνίων απέναντι στις υποχρεώσεις τους   ως  πολίτες για την αποφυγή κρουσμάτων, αλλά και  τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του νησιού.

Ως προς το αίτημα, η ανταπόκριση από τον ΕΟΔΥ στην Ένωση Καλυμνίων Ρόδου ήταν άμεση, δίδοντας την απάντηση, ότι, η απόφαση, του να αναφέρονται γενικώς οι Περιφερειακές Ενότητες και όχι συγκεκριμένοι τόποι  ως πληγείσες περιοχές, είναι απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιστημόνων και αυτή προς το παρόν, είναι σε ισχύ. Ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα ως προς τις περιοχές, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση για τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής ανά περιοχή, που διανέμεται καθημερινά στα ΜΜΕ.

Εκ μέρους της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, δηλώνεται ότι, δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης –κάτι που ίσως θα ήταν και επικίνδυνο – στις  οδηγίες της αρμόδιας  ομάδας επιστημόνων. Όπως και να έχει, η υγεία των πολιτών του κόσμου συνολικά προέχει και η σωστή πληροφόρηση σαφώς είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού  – δυστυχώς – ενημερώνεται βάσει των δημοσιευμάτων που στη γενικότητά τους, ΔΕΝ είναι αναληθή. Για τον λόγο αυτό –  εκφράζοντας απλή άποψη – η συγκεκριμενοποίηση στοιχείων των περιοχών, με αναθεώρηση της απόφασης που εφαρμόζεται, ίσως θα ήταν χρήσιμη.

 

Για το Δ.Σ.

Μαρία Βάλλα                                                  

Πρόεδρος                                                 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ