Ν. Σαντορινιός: Σοβαρό πλήγμα η παύση ανταποκριτών ΟΓΑ-ΕΦΚΑ. Οι νησιώτες αγρότες δεν είναι αόρατοι

0
302

«Ν. Σαντορινιός: Σοβαρό πλήγμα η παύση ανταποκριτών ΟΓΑ-ΕΦΚΑ. Οι νησιώτες αγρότες δεν είναι αόρατοι»

Παρέμβαση, μέσω αναφοράς, έκανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχετικά με την παύση του θεσμού των Ανταποκριτών του πρώην ΟΓΑ, σε όλο το νησί της Ρόδου, απόφαση που προκάλεσε πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους, ιδίως σε όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στηρίζοντας το αίτημα της Κοινότητας Κατταβιάς Νότιας Ρόδου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητά από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη στο τέλος Ιουνίου, αφού οι ασφαλισμένοι αγρότες υφίστανται σημαντική ταλαιπωρία, κάθε φορά που χρειάζεται να λύσουν ασφαλιστικά ζητήματα.

Αναμενόμενες και απολύτως δίκαιες, χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων του ΟΓΑ-eΦΚΑ ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση των ανταποκριτών, σημαίνει από τη μια την υποχρεωτική μετακίνηση των αγροτών, μέχρι και 85 χιλιόμετρα τη μέρα, ενώ από την άλλη προκαλεί συγκέντρωση φόρτου υποθέσεων στην Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Α’ Δωδεκανήσου, η οποία θα είναι και η μοναδική υπηρεσία, πια, που θα μπορεί να εξυπηρετεί όλο το νησί της Ρόδου για αυτά τα θέματα.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τέλος, σημειώνει ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΕΦΚΑ δεν λαμβάνει υπόψη του την αδυναμία εξοικείωσης των ασφαλισμένων με τις νέες τεχνολογίες, αφού η ψηφιακή εξυπηρέτηση των αγροτών είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς την  συμβουλευτική στήριξη των ανταποκριτών, ενώ υπερφορτώνει την κεντρική υπηρεσία του νησιού, εν μέσω πανδημίας.

Οι αγρότες στα χωριά μας και τα νησιά μας, τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έχουν ανάγκη την ισότιμη πρόσβαση. Σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, χωρίς να έχει ενταχθεί σε ένα πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να μην στερεί από τους αγρότες βασικά εργαλεία υποστήριξης, όπως οι ανταποκριτές ΟΓΑ- ΕΦΚΑ. Οι νησιώτες αγρότες δεν είναι αόρατοι.

Δήλωση Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τη Ναυτική Εκπαίδευση

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Ναυτική Εκπαίδευση: Ώρα Μηδέν για μια ακόμη χρονιά εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας»

«Για ακόμη μια χρονιά η Ναυτική Εκπαίδευση έπεσε θύμα της τραγικής ολιγωρίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικό προσωπικό και οι άνθρωποι της Ναυτιλίας περιμένουν μάταια την ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των Σχολών, αλλά το μόνο που αντικρίζουν είναι ελλείψεις σε προσωπικό, δυσλειτουργίες και υποβάθμιση.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η έλευση της πανδημίας επηρέασε σημαντικά και τη ναυτική εκπαίδευση,  θα περίμενε κανείς το Υπουργείο να είναι έτοιμο, πια, για τις προκλήσεις της συγκυρίας και να έχει οχυρώσει τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα ΚΕΣΕΝ. Δυστυχώς όμως, και φέτος οι ΑΕΝ της χώρας ξεκίνησαν αργοπορημένα τη λειτουργία τους, καταγράφοντας πολλές και κομβικές ελλείψεις σε καθηγητές, ενώ λόγω επίσης της υποστελέχωσης, τα ΚΕΣΕΝ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα Σχολεία Σωστικών, «χτύπησαν κουδούνι» ένα μήνα μετά τον προκαθορισμένο χρόνο έναρξης των μαθημάτων. Περαιτέρω, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για δεύτερο κύμα Covid– 19, το Υπουργείο δεν έχει οχυρώσει ακόμη τις Σχολές για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πρόσληψη των 70 μόνιμων καθηγητών, στο πλαίσιο της προκήρυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε για την ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ανασυσταίνοντας οργανικές θέσεις που η ΝΔ είχε καταργήσει και οφείλει να εξηγήσει πως το «επιτελικό της κράτος» δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις διαδικασίες πρόσληψης των ωρομίσθιων καθηγητών για τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα πολλές από τις περιφερειακές ΑΕΝ όπως για παράδειγμα της Καλύμνου, των Οινουσών και της Κύμης να αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία λειτουργίας, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών τους είναι ωρομίσθιοι.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας με την αδικαιολόγητη ολιγωρία που επιδεικνύει εξακολουθεί να βάζει τρικλοποδιές στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει, έστω και την ύστατη στιγμή, όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα οι ΑΕΝ και τα ΚΕΣΕΝ και να ενισχυθεί η δημόσια ναυτική εκπαίδευση με εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ