Γ. Νικητιάδης στα ΝΕΑ: Η ΝΔ παίζει με τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά

0
80

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ: Η Ν.Δ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ

         

Με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα (30/9) στα ΝΕΑ, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Γ. Νικητιάδης, στηλιτεύει την κυβέρνηση και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τελικώς, η υποτιθέμενη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, ήταν ημιτελής και κουτσουρεμένη. Το άρθρο του κ. Νικητιάδη στα ΝΕΑ των Αθηνών έχει ως εξής :

 

«  ΤΑ 26 ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Με πανηγυρικό τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη ΔΕΘ μεταξύ άλλων εξήγγειλε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα 26 μικρότερα νησιά της χώρας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιτέλους στη χώρα άρχισαν να εφαρμόζονται ρηξικέλευθες νησιωτικές πολιτικές. Από τις υποσχέσεις ωστόσο του πρωθυπουργού έως την υλοποίηση και ακόμη περισσότερο ως την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, η απόσταση δυστυχώς είναι τεράστια. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αποκλείονται από την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ όλα τα νομικά πρόσωπα και όσοι δεν έχουν δηλώσει ως κύρια κατοικία τους ένα από τα μικρά νησιά. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι, αν κάποιος έχει στην Τήλο ή στο Καστελλόριζο ή στην Ψέριμο, ή στην Τέλενδο μία μικρή επιχείρηση και έχει συστήσει μία εταιρεία που έχει δικό της ακίνητο, αυτό δεν απαλλάσσεται από κανέναν ΕΝΦΙΑ. Ο μικρός δηλαδή φούρνος, η το μικρό μίνι μάρκετ, ή η επιχείρηση των επιπλωμένων διαμερισμάτων ή το μπαράκι των μικρών αυτών νησιών, αν το ακίνητο στο οποίο λειτουργούν, το έχουν αγοράσει ή μεταγράψει σε νομικό πρόσωπο της επιχείρησης τους, αυτοί πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Να μην λειτουργήσει δηλαδή ο τουρισμός σε αυτά τα μικρά νησιά. Να μην έχουν κίνητρο όσοι θέλουν να επιχειρήσουν εκεί. Αναρωτιέται κανείς πόσες είναι οι επιχειρήσεις Νομικά πρόσωπα στα νησάκια αυτά και πόσα θα εισπράξει απο ΕΝΦΙΑ το κράτος. Ένα ή δύο εκατομμύρια παραπάνω; Τόση στενοκεφαλιά; Και δεν φθάνει αυτό. Προστίθεται και άλλο εμπόδιο. Να είναι και φορολογικοί κάτοικοι των νησιών, οι κύριοι των ακινήτων και να έχουν δηλώσει ως κύρια κατοικία τους τα μικρά νησιά !!! Έλεος. Πόση φαιά ουσία χρησιμοποίησαν οι νομομαθείς αυτοί και πόσο ασχολήθηκαν οι βουλευτές που ψήφισαν τη διάταξη ; Ο Νισύριος δηλαδή που έχει το πατρικό του στη Νίσυρο, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει δηλώσει ως κύρια κατοικία την Αθήνα, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το σπίτι της Νισύρου; Που στοχεύουμε τέλος πάντων ; Να εγκαταλείψει ο κόσμος τα μικρά νησιά; Δεν θα αναφερθώ καν στους Εθνικούς λόγους που επιβάλουν να έχουμε διαφορετικές πολιτικές στα νησιά μας και ιδίως στα μικρά. Δεν θα αναφερθώ στον ΦΠΑ που πρέπει να καταργηθεί στα νησιά αυτά. Δεν θα μιλήσω για τις προβλέψεις των Ευρωπαϊκών συνθηκών, του Άμστερνταμ και του Μάαστριχτ για τα νησιά, ούτε στην ειδική διάταξη του συντάγματος της χώρας μας (αρθ.101). Δεν μπορώ παραταύτα να μην αναρωτηθώ για την συνταγματικότητα της διάταξης. Έλεος ξανά!

Προσφάτως, θυμηθήκαμε όλοι το Καστελόριζο. Ο κ. Τσίπρας, είχε θυμηθεί και την Τήλο και τη Νίσυρο. Καλώς κάνανε. Δεν οφείλουμε όμως επιτέλους να μη θυμόμαστε τα νησιά μας μόνο για διακοπές , ή όταν ταράσσεται  η Εθνική μας συνείδηση; Δεν οφείλουμε όλοι μία διακομματική προσέγγιση που επιτέλους θα προβλέπει πως θα εισέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης όλα τα νησιά μας ; Δεν οφείλουμε να μη θυμόμαστε τα νησιά μας μόνο σε κάποιες ΔΕΘ και μάλιστα με τσιγκούνικες κοντόφθαλμες παροχές, αλλά πολύ συχνότερα ; Δεν καταλαβαίνουμε ότι οι νησιώτες μας, αξίζουν τουλάχιστον όσα και οι Ευρωπαίοι νησιώτες που έχουν την τύχη να είναι πολίτες σοβαρότερων χωρών; »

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ