Κραυγή απελπισίας από την δασκάλα στους Αρκιούς να μην κλείσει το σχολείο

2
592

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που έφερε κοντά τον μοναδικό μαθητή των Αρκιών με τους 3 μαθητές της Γαύδου, για την διεκδίκηση ενός γυμνασίου αλλά και την ανάγκη μετοίκισης οικογενειών στους Αρκιούς προκειμένου να υπάρξει μέλλον, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 και στη Σάντι Λαδικού, η ηρωική δασκάλα του νησιού, κα. Μαρία Τσιαλέρα.

Για πρώτη φορά ο μοναδικός μαθητής Χρήστος , επέστρεψε στα θρανία έχοντας «κοντά» του 3 παιδιά που φοιτούν στο σχολείο της Γαύδου. « Με τηλεδιάσκεψη χάρη στην Ναυτασφαλιστική Εταιρεία American Hellenic Hull Insurance Company που βοηθάει τα δύο ακριτικά σχολεία, χτυπήσαμε ταυτόχρονα το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και ο Χρήστος δεν αισθάνθηκε μόνος» είπε η δασκάλα.

Φέτος ο Χρήστος Καμπόσος είναι μαθητής στην 6η δημοτικού που σημαίνει ότι το 2021 θα φέρει εξελίξεις στην μαθητική κοινότητα των Αρκιών, είτε θετικές είτε αρνητικές. «Ο Χρήστος φέτος τελειώνει το δημοτικό και το γυμνάσιο είναι στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Κάνω προσπάθειες να ιδρυθεί γυμνάσιο στους Αρκιούς για να συνεχίσει ο Χρήστος της εκπαίδευσή του. Είναι δύσκολο να μετακομίσει σε άλλο νησί.»

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα έπρεπε το 2020 να είναι κάτι αυτονόητο και δεδομένο. Όχι όμως για το ακριτικό νησί των Αρκιών και για τον μοναδικό μαθητή του νησιού ο οποίος μαζί με την δασκάλα του απέδειξαν ότι όταν ο άνθρωπος θέλει και μπορεί, ξεπερνά κάθε εμπόδιο ακόμη και εκείνο της απομόνωσης και μοναξιάς.

  • «Θέλω να πάω του χρόνου στο γυμνάσιο και θα μου άρεσε να πάω και σε ένα άλλο νησί» είπε ο μαθητής στο Ράδιο Πρώτο 91.5 εκδηλώνοντας την αγάπη του για τα γράμματα και την εκπαίδευση. Άλλωστε σε παλαιότερες δηλώσεις ο μικρός Χρήστος έχει πει ότι θέλει να γίνει εκπαιδευτικός.

Η μοναδική δασκάλα του νησιού, απεύθυνε έκκληση να δημιουργηθεί ένα γυμνάσιο στο νησί και να βοηθήσει η πολιτεία κάποιες ελληνικές οικογένειες που έχουν ενδιαφερθεί να μετακομίσουν στους Αρκιούς ώστε να παραμείνει ανοικτό το δημοτικό σχολείο.

«Ο Χρήστος θα δυσκολευτεί να πάει γυμνάσιο διότι η οικογένειά του δεν έχει την δυνατότητα να μετακομίσει σε ένα άλλο νησί. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους ακρίτες και τα ακριτικά νησιά για πολλούς λόγους. Δεν υπάρχει πρόνοια από το κράτος. Ελέγχει η πολιτεία αν αυτός ο μαθητής εκπληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση; Θα ζητήσω την ίδρυση γυμνασίου έστω και με 2 καθηγητές. Προσπαθούμε να φέρουμε οικογένειες στους Αρκιούς για να πάνε τα παιδιά στο δημοτικό να μην κλείσει το σχολείο.»

Η κυρία Μαρία Τσιαλέρα, με το μοναδικό μαθητή της, Χρήστο. Φωτογραφία από το αρχείο της.

Όπως εξήγησε η κα. Τσιαλέρα οικογένειες από την Μακεδονία καθώς και Έλληνες ομογενείς έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετακομίσουν στους Αρκιούς και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ώστε να μην κλείσει. Μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε στο νησί για λίγες ημέρες Έλληνας της Γερμανίας ο οποίος αν όλα πάνε καλά, ενδεχομένως θα μετακομίσει τον Γενάρη. Δεν αρκεί όμως καθώς σύμφωνα με την δασκάλα , πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και βοήθεια από την πολιτεία ώστε να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι στο ακριτικό νησί και να μην ερημώσει.

«Πρέπει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει αυτές τις ελληνικές οικογένειες να μετακομίσουν στους Αρκιούς. Χορηγοί να συμβάλλουν με κάποιο τρόπο ώστε να υπάρξουν τα κίνητρα να έρθουν εδώ τα παιδιά καθώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Υπάρχει πρόθεση να δοθεί ζωή στο σχολείο και να μην κλείσει.

  • Κάποιο επίδομα, επιδότηση στέγασης και άλλες ενισχυτικές ενέργειες θα βοηθήσουν ως προς μία τέτοια απόφαση. Ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος στην επίσκεψή του πριν λίγα χρόνια υποσχέθηκε ότι δεν θα κλείσει το σχολείο μας και θα φέρει έστω μία οικογένεια. Θα είχαν ήδη έρθει δύο οικογένειες εάν υπήρξε στήριξη. Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την κατοίκιση των ακριτικών νησιών και την ανάπτυξη. Θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.»

Η δασκάλα περιέγραψε την ζωή στους Αρκιούς. Μάλιστα εκείνη την ώρα δεχόταν επισκέψεις από το στρατό που κάθε λίγες εβδομάδες πηγαίνει στον μικρό Χρήστο και τους άλλους κατοίκους των Αρκιών.

« Πολλές φορές δεν αισθανόμαστε μόνοι. Λαμβάνουμε γράμματα, δώρα, ακόμη και επισκέψεις στο σχολείο. Πηγαίνουμε εκδρομές σε άλλα νησιά και στην Αθήνα. Βέβαια φέτος οι συνθήκες είναι διαφορετικές.»

Τέλος, μίλησε για την έλλειψη ιατρού στο νησί κάτι που δεν τιμά κανέναν. « Γινόμαστε ρεζίλι το καλοκαίρι στους επισκέπτες. Δεν υπάρχει γιατρός. Ευτυχώς τον Δεκέμβρη χαρακτηρίστηκε το ιατρείο Περιφερειακό και πληροφορούμαστε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την στελέχωση με μία γιατρό και νοσηλευτή που θα μας έρχονται από την Πάτμο έστω για μερικές ημέρες την εβδομάδα.»

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πηγή:Ράδιο Πρώτο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτη ειναι δασκαλα………ΨΥΧΗΣ!!!!!!!
    Μενουμε 28χλμ μακρυα απ το κεντρο της Αθηνας κ οι δασκαλοι δηλωνουν παραιτηση γιατι δυστυχως το σχολειο δεν ειναι διπλα στο σπιτι τους.
    Προφανως εχουν ξεχασει οτι η δουλεια τους ειναι λειτουργημα ………….ευτυχως που υπαρχουν κ τετοιες δασκαλες σαν αυτη στους Αρκιους κ μπορω να πω πως υπαρχει ακομη ελπιδα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ