Φοιτήτρια ετών 47 από το Εσπερινό Λύκειο Καλύμνου

0
576

Ένα όνειρο ζωής κατάφερε να πραγματοποιήσει η 47χρονη Καλυμνιά Σεβαστή Πίκου η οποία είναι πλέον φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τελείωσε τη Γ΄ Λυκείου με 19,7 δουλεύοντας παράλληλα σε αρτοζαχαροπλαστείο και μετά από παρότρυνση των καθηγητών της αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις τις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, συγκεντρώνοντας 8.250 μόρια και εξασφαλίζοντας μια θέση στη σχολή που επιθυμούσε: «Ήθελα να ασχοληθώ με τον άνθρωπο. Με κάτι που να μπορεί να είναι χρήσιμο και σε μένα, αλλά και στο σύνολο».

Τη Σεβαστή την είχα γνωρίσει τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με κάποιους άλλους συμμαθητές της στο Εσπερινό οι οποίοι διακρίθηκαν σε έναν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής. Όπως είχα σημειώσει και τότε, είδα απέναντί μου «έναν άνθρωπο έμπλεο ενθουσιασμού, απόλυτα συνειδητοποιημένο και αποφασισμένο» και έτοιμο να διηγηθεί την ιστορία της ζωής του χωρίς κανένα αίσθημα ανεπάρκειας και μειονεξίας. Τα ξαναείπαμε σήμερα με αφορμή την επίτευξη του μεγάλου στόχου της:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βαθύ Καλύμνου. Οι γονείς μου θεώρησαν τότε πως το καλύτερο για μένα ήταν να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια. Παντρεύτηκα λοιπόν στα 15 και έκανα το παιδί μου, μια κόρη. Πάντα όμως ένιωθα ημιτελής ως άνθρωπος. Είχα ακούσει για το νυχτερινό σχολείο από μια φίλη και την απόφαση να το παρακολουθήσω την πήρα πριν έξι χρόνια όταν προσπαθώντας να στείλω ένα μήνυμα απ’ το κινητό μου, δεν ήμουν σίγουρη για την ορθογραφία των όσων έγραφα και ανέτρεχα στο λεξικό. Εκεί κατάλαβα πως έπρεπε κάτι να κάνω επειγόντως. Άρχισα λοιπόν να παρακολουθώ το Εσπερινό αμέσως μετά τη δουλειά μου και ένας πολύ όμορφος και θαυμαστός κόσμος μου αποκαλύφθηκε. Ήταν έξι πολύ δημιουργικά χρόνια.

Στο σχολείο αυτό εκτός από γνώσεις, πήρα πολλή χαρά, βρήκα στα πρόσωπα των συμμαθητών και των καθηγητών μου μια νέα οικογένεια. Εκεί μέσα επιτελείται λειτούργημα και δεν υπερβάλλω καθόλου. Οι καθηγητές μας, μάς στήριξαν πάρα πολύ και μέσα στην τάξη και εκτός του ωραρίου τους τα  Σαββατοκύριακα και μέσω ίντερνετ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχίας μου το οφείλω σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Ειδική αναφορά κάνει και στην κόρη της η οποία ήταν ο πιο θερμή υποστηρίκτριά της όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούσε να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της.

Η ίδια δεν παραλείπει να απευθυνθεί στους συμπατριώτες της κάθε ηλικίας και να τους παροτρύνει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της: «Βγείτε απ’ τα σπίτια σας, κλείστε τις τηλεοράσεις με τις τούρκικες σειρές και μπείτε σε ένα σχολείο. Αυτά τα χρόνια που πέρασα στα θρανία του Εσπερινού είδα συμμαθητές μου να γίνονται άλλοι άνθρωποι, να αποκτούν εκπληκτική αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό τους. Η γνώση σου προσφέρει μεγάλη ανταμοιβή».

Πηγή: kalymnosola.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ