1ο κρούσμα κορονοϊού και στην Κάλυμνο (θετική 19χρονη φοιτήτρια)

0
794

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην Καλυμνο.

Πρόκειται για 19χρονη φοιτήτρια που επέστρεψε στο νησί στα μέσα Ιουνίου.

Είχε προσέλθει με συμπτώματα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε τεστ που βγήκε θετικό. Έτσι σε κατ’οικον περιορισμό τέθηκε η οικογένεια της.

Στο «κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Πάνω από 50 κρούσματα σε δύο ημέρες

thermometrisi-coronavirus_2

Συναγερμός στους ειδικούς από την ευρεία εξάπλωση της νόσου στα μεγάλα αστικά κέντρα. – Μόνο σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και 11 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΟΔΥ, και επιστήμονες λοιμωξιολόγους από τα δεκάδες κρούσματα που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ώρες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Μόνο σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής και άλλα 11 στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης γεγονός το οποίο όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά δείχνει ότι η νόσος κινείται πλέον με… υψηλές ταχύτητες στα αστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει άλλα δεκατέσσερα (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, και ακόμη εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις δύο πόλεις σε 52 το τελευταίο 48ωρο!

Ο πονοκέφαλος των ειδικών αφορά επίσης και την πόλη της Καβάλας η οποία μετρά 11 κρούσματα σε δύο ημέρες (7 σήμερα και 4 χθες).

Μετά και τα σημερινά αποτελέσματα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης πρόσθετων μέτρων για τις συναθροίσεις όπως άλλωστε προανήγγειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Σαφώς δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα, είναι χαρτογραφημένα ιχνηλατίσιμα, επομένως εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τους κανόνες» ανέφερε ο Υφυπουργός σχετικά με την εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας και διαβεβαίωσε πως «η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψει τη δημόσια υγεία και να μην έχουμε διασπορά του Covid-19. Θα κάνει καθετί που απαιτείται».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 57 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4336, εκ των οποίων το 54.4% αφορά άνδρες.

1212 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi29

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

diaspora29

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη

Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο – Μεγάλος κίνδυνος για διασπορά κορονοϊού

Ειδικότερα, θετική στο κορονοϊό βρέθηκε και μια ασθενής του Δρομοκαΐτειου που φιλοξενείται σε διαμέρισμα του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι. Εκεί συγκατοικεί μαζί με άλλους τρεις ασθενείς. Την Δευτέρα με πυρετό εισήχθη στο Τζάνειο για νοσηλεία. Της έγινε το τεστ και βρέθηκε θετική. Σήμερα μεταφέρεται για νοσηλεία σε νοσοκομείο αναφοράς. Η ασθενής είναι 40 με 50 ετών.

Ο υπαρκτός κίνδυνος διασποράς

Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος έχει σημάνει συναγερμό καθώς η συγκεκριμένη ασθενής μαζί με τους άλλους τρεις ασθενείς στους οποίους θα γίνει τεστ έκαναν βόλτες σε όλο το Χαϊδάρι. «Πήγαιναν για ψώνια και συναναστρεφόταν με πολύ κόσμο» σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

Ο κίνδυνος διασποράς του ιού λόγω του συγκεκριμένου κρούσματος αυξάνεται από το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοι της επισκέφθηκαν το διαμέρισμα. «Μέχρι και οι μπογιατζήδες ήταν εκεί και το έβαφαν την περασμένη εβδομάδα» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

Γι΄αυτό το λόγο γίνεται ιχνηλάτηση από το Νοσοκομείο και θα γίνουν τεστ.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι «οι μάσκες στο Δρομοκαΐτειο όπως και σε όλα τα νοσοκομεία μοιράζονται με το σταγονόμετρο»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ