Γ. Βαληνάκης: Δεν αποκλείεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

0
381

Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στο Αιγαίο  υπάρχει, είτε γιατί θα αναγκασθούμε υπό το βάρος των προκλήσεων της Τουρκίας ν’ απαντήσουμε, είτε γιατί θα χαθεί η ψυχραιμία κάποιου, δήλωσε στον “SKY Ρόδου” ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και τ. υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον “Ρ/Σ Sky” γύρω από την ένταση των τελευταίων ημερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις εξελίξεις στην Αγιά Σοφιά με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, ο κ. Βαληνάκης, τόνισε ότι “η Τουρκία προσπαθεί να μας εγκλωβίσει σε ένα δίλημμα: από τη μία να πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά στις προκλήσεις τις οποίες καθημερινά εμφανίζει μπροστά μας (στην επίθεσή της) και από την άλλη επιχειρεί να μας σπρώξει ν’ αποδεχθούμε αυτά τα οποία κάνει, στην ουσία αδιαμαρτύρητα ή με κάποιες καταδίκες διεθνών οργανισμών ή φιλικών χωρών, τις οποίες η ίδια θεωρεί κουρελόχαρτα.
Πώς θα το κάνουμε αυτό να μην εγκλωβισθούμε; Όταν έχουμε μία στρατηγική, μέσα από την οποία θα πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Βλέπουμε κάθε μέρα η Τουρκία να συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων και μας σπρώχνει σ’ αυτό το δίλημμα. Μπορώ να φανταστώ από τη μία μεριά πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ν’ απαντήσουν στις προκλήσεις αυτές, αλλά και σε τι ένταση βρίσκονται για να τις αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, αναλογιζόμενοι ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει ένα λάθος, μία υπερβολική αντίδραση από κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη μεγάλη ένταση», υποστήριξε και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο υπάρχει.
«“Άρα λοιπόν ο κίνδυνος ενός επεισοδίου υπάρχει, είτε γιατί θα αναγκασθούμε υπό το βάρος των προκλήσεων της Τουρκίας ν’ απαντήσουμε, είτε γιατί θα χαθεί η ψυχραιμία κάποιου και δε θα δοθεί σωστά η ελληνική απάντηση».
Αναφορικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Βαληνάκης σχολίασε:

«Σε γενικές γραμμές είναι ενδιαφέρον και θετικό να πιέζεται η Τουρκία, δε θεωρώ όμως θετικό να γίνεται μία μεσολάβηση από μία χώρα που έχει την προεδρία της ΕΕ, η οποία συμμετέχει μαζί με μας στην ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση, να εμφανίζεται αυτή η τρίτη χώρα δηλαδή ως μεσολαβητής ανάμεσα στην ΕΕ, στην Ελλάδα δηλαδή και την Τουρκία. Θα έπρεπε να απηχεί τις ελληνικές απόψεις, τις απόψεις που τα όργανά της έχουν αποφασίσει και όχι να μοιράζει την «απόσταση» με τις τουρκικές θέσεις.

Ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται την άποψη ότι σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης με την Τουρκία η Ελλάδα θα είναι μόνη κι αν ο σχεδιασμός μας πρέπει να στηρίζεται στο ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας, ο κ. Βαληνάκης απάντησε ότι  «Πάντα η Ελλάδα στη μακραίωνη ιστορία της στηρίχθηκε στις δικές της δυνάμεις. Από εκεί και πέρα όσους συμμάχους περισσότερους και ισχυρότερους μπορείς να μαζέψεις και όσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι αυτή η υποστήριξη αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και όσο πιο ουσιαστική, τόσο καλύτερα για μας.
Δεν πρέπει σώνει και καλά να συρθούμε σε ένα πόλεμο κι αλίμονο αν εμείς στο Νότιο Αιγαίο προτιμούσαμε την πολεμική σύγκρουση και όχι μία ειρηνική διευθέτηση.

Άλλωστε αυτό είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι δίνει προτεραιότητα στην ελληνική διευθέτηση, με τρόπο βέβαια που να κερδίζουμε και να βγούμε την επόμενη μέρα της κρίσης κερδισμένοι κι όχι χαμένοι.
Θέλουμε συμμάχους και θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την ουσιαστική συμπαράσταση κάποιων σημαντικών χωρών, αλλά να μη θεωρεί κανείς ότι καμία χώρα θα μας βοηθήσει χωρίς καποιου είδους αντάλλαγμα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ