ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ: Τηλεδιάσκεψη με Α. Ξανθό – Η διαχείριση της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Υγεία στα νησιά μας

10
278

«Η διαχείριση της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Υγεία στα νησιά μας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η διαχείριση της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Υγεία στα νησιά μας», που διοργάνωσε την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Δωδεκανήσου με τη συμμετοχή των Ανδρέα Ξανθού (βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας, τέως Υπουργός Υγείας), Νεκτάριου Σαντορινιού (βουλευτής Δωδεκανήσου, τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τέως αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Σταμάτη Βαρδαρού, (τέως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας) και Παναγιώτη Καλαρά, (συντονιστής τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες, Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος και Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας, ο αντιδήμαρχος Λέρου, Δημήτρης Καστής, πρόεδροι και μέλη ιατρικών συλλόγων, θεσμικοί φορείς της Υγείας,  εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και σύλλογοι ασθενών από το βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου.

Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης έγιναν και από τους Ηλία Καματερό, τ. βουλευτή, Γιώργο Κασσάρα, πρώην βουλευτή και τ.Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργο Αναστασιάδη, υποψ.βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Μανόλης Καβαδάκης, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Δωδεκανήσου.

Βασικός άξονας της τηλεδιάσκεψης  ήταν η αποτύπωση της υγειονομικής εικόνας στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου και ο προσδιορισμός των αναγκών της επόμενης ημέρας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, αυτοδιοικητικών και υγειονομικών, αναδείχτηκαν ζητήματα που αφορούν την τοπική διάσταση της διάρθρωσης του ΕΣΥ στα νησιά μας, τόσο σχετικά με την επάρκεια και την θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας, όσο και με την στελέχωσή τους με επαγγελματίες Υγείας, ενώ εκφράστηκε επίσης η αγωνία και ο προβληματισμός σε σχέση με την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου υγειονομικού χάρτη της περιοχής, με τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, το οποίο να δίνει έμφαση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε   ότι η ήπια πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα υπήρξε συνδυαστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ενώ ήταν ιδιαίτερα καθοριστικός ο ρόλος της πολιτικής συναίνεσης στη συμμόρφωση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, επισήμανε πως  δεν τελειώσαμε με την πανδημία και  οι «εστιακές αναζωπυρώσεις» αυτή την περίοδο είναι «καμπανάκι κινδύνου». Συνεπώς είναι αναγκαία η αυξημένη επιδημιολογική εγρήγορση και έμπρακτη «θωράκιση» του ΕΣΥ, ειδικά στα νησιά. Σημείωσε ακόμα ότι η επένδυση στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία έχει και αναπτυξιακό, και όχι μόνο υγειονομικό, χαρακτήρα, δεν δημιουργεί «αναδιανεμητικές συγκρούσεις» γιατί είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η κοινωνική ανταποδοτικότητα της, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ισότητα στη φροντίδα υγείας που είναι κρίσιμος όρος δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι τα νησιά μας αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις προσωπικού και αντί η Κυβέρνηση να ενισχύσει τις νησιωτικές Δομές Υγείας, τα δυσφημεί και τα μειώνει με την ανακοίνωση του χάρτη υγειονομικής επικινδυνότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε,  να στελεχώσει τα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των νησιών, μέσω πολιτικών, όπως οι οπλίτες γιατροί, η θέσπιση οικονομικών και βαθμολογικών κινήτρων αλλά και η ένταξη όλων των αναπληρωτών λειτουργών υγείας που υπηρετούν στα νησιά στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ενώ έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι και τα 3 πλωτά ασθενοφόρα που πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά τα ζητήματα των διακομιδών. Τα νησιά μας, υπογράμμισε, αξίζουν ίσες πολιτικές και ιδίως αυτή την περίοδο, χρειάζονται ένα συνεκτικό εξειδικευμένο σχέδιο ενίσχυσης.

Τέλος, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άμεση και μακροπρόθεσμη «θωράκιση» του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας, όπως επίσης και το πλαίσιο κινήτρων προς γιατρούς για στελέχωση δομών υγείας σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα:

 • Ενίσχυση του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό.
 • Ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας( ΤΟΜΥ) – Οργανική ένταξη  των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ
 • Ανάπτυξη Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και κατ’ οίκον φροντίδας σε πληθυσμούς με δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες δομές, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
 • Ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
 • Εθνικό Σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών-εξοπλισμού του ΕΣΥ σε βάθος 5ετίας  μέσω ειδικού προγράμματος  τύπου «Φιλόδημος»
 • Ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)
 • Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη συμπληρωματική κάλυψη των ανασφάλιστων
 • Ενίσχυση των δημόσιων Εργαστηρίων και του ΕΚΕΑ για τη διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών τεστ (μοριακός έλεγχος , ανίχνευση αντισωμάτων).
 • Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ.
 • «Θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και κάθε  επιδημικής  έξαρσης που απειλεί  τη Δημόσια Υγεία .
 • Αποκέντρωση των διαγνωστικών εξετάσεων και διαθεσιμότητα γρήγορων μοριακών τεστ σε όλες τις δημόσιες δομές των νησιών  (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας)
 • Διευρυμένοι διαγνωστικοί  έλεγχοι  προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
 • Διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας για διασωλήνωση , νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδή με ασφάλεια των περιστατικών covid-19( με κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης ειδικευμένων  γιατρών ή εξειδικευόμενων στην εντατικολογία από νοσοκομεία του κέντρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο για  συνδυασμό  εργασίας και διακοπών )
 • Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών , επιστημονικών , εκπαιδευτικών , υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών . Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί   η επαρκής και μόνιμη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές και η αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές υγειονομικές ανισότητες ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας .
 • Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας που ζουν σε κλειστές δομές στις τουριστικές περιοχές ( πρόσφυγες , Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα κλπ ) και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν εστίες «υπερμετάδοσης» του SARS-CoV-2.  Ειδικά για τους προσφυγικούς καταυλισμούς απαιτείται η αποσυμφόρηση και η «πληθυσμιακή αραίωση»  τους με άμεση μετεγκατάσταση των πιο ευπαθών ομάδων στην ενδοχώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οι ΜΑΦΙΌΖΟΙ του ΣφΥΡΙΖΑ ΜΕΤΈΤΡΕΨΑΝ το Μέγαρο ΜΑΞΊΜΟΥ σε ΜΑΓΑΖί ΠΑΡΑΝΟΜΊΑΣ και ΕΚΒΙΑΣΜΏΝ...

  Ο Παπαγελόπουλος το μαγαζάκι υποκατάστημα για να μαγειρεύουν δικαστικές αποφάσεις μετά εκβιασμών, ο ΠΑΠΑΣ να συντονίζει τα παζάρια και ΑΛΈΞΗΣ ΤΣΙΠΠΑΣ συντονιστής του κεντρικού μαγαζιού να σφυρά αδιάφορα παριστάνοντας τον αμέτοχο βλάκα…. Η ηθική ανωτερότητα της φασιστοαριστεράς σε όλο της το μεγαλείο… Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ παρα δίπλα σε ευθυμία στον κόσμο του και στην θολούρα του… ΣφΥΡΙΖΑ, η ευκαιριακή κατάληψη της εξουσίας με το παρακράτος στην εξουσία…

  • Σωστος…..γιατι εχω την εντυπωση οτι ειμαστε εδω η μικρογραφια τους??
   Επισης αυτο το θηλωμα στο δεξι ματι του πρωτου κυριου που ανεφερες…για ποιο λογο δεν το αφαιρει??
   Του εμποδιζει το οπτικο του πεδιο….

   • Βρε τι ΚΩΛΎΜΑ είναι αυτό ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΆ ΠΟΥ ΒΓΆΖΟΥΝ ΛΕΦΤΆ ΜΕ ΟΥΡΑ....

    ΚΕΝΤΡΙΚΌ ΜΑΓΑΖΊ ΣΤΌ ΜΑΞΊΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΡΈΛΛΑ, ΆΠΕΙΡΑ ΛΕΦΤΑ…. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΉΣ Ο ΠΑΠΠΑΣ, ΣΥΝΑΝΤΆ τους ΕΚΒΙΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ με συναντήσεις ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΞΊΜΟΥ, σε ΤΑΞΙΔΆΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ για ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΧΡΉΜΑΤΟΣ και Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΉΠΤΗΣ σφυρά αδιάφορα δίπλα στον ΚΑΡΑΝΙΚΑ που απολαμβάνει τον μπάφο του και ξεπουλά τώρα που βγήκαν στην φόρα οι κασέτες τους ΠΑΠΑ-ΠΑΠΆΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ….

  • που έφαγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού και τα έκαναν καταθέσεις στην Ελβετία, έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις και κατέστρεψαν την πατρίδα μας, σηκώνουν τώρα κεφάλι και το παίζουν άσπιλες παρθένες. Για κάτι τέτοιους χρειάζεται Στάλιν και 17 Νοέμβρη

  • Το πας αλλου τωρα;Εδω μιλουσαμε για το μεγαλυτερο σκανδαλο απο ιδρυσεως της χωρας.Πρωην πρωθυπουργους και υπουργους στα μανταλακια και τωρα λες αν εδινε μιζες;Ναι εδινε δεν ξερω λιγοτερα η περισσοτερα απο αλλες εταιριες φαρμακων αλλα εδινε και την πιασανε.Τι ακριβως θελεις να πεις;Για πες μου ποιος καταδικαστηκε 5 χρονια Συριζα απο το σκανδαλο;Τα επερναν και τους εβγαζαν αθωους;Τι ακριβως κανανε;Αυτο που εχω καταλαβει εγω ειναι οτι ειχαμε την πιο μαφιοζικη κυβερνηση ever.Το ΠΑΣΟΚ του Σιμητη ειναι παρθεναγωγειο μπροστα τους.Απλα πραγματα.

 2. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Κ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΠΕΙΡΑ ΕΚΒΙΑΖΕ Η ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΘΩΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ?ΠΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΤΡΕΦΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?ΑΛΛΑ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ Κ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΕΣΦΑΖΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΑΖΑΝ ΜΙΚΡΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ Κ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ Κ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΑΦΟΥ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Η ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ Κ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΣΑΣ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ?ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΦΑΖΑΝ?ΤΙ ΛΕΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑΛΙΝ?

 3. Καλως τους οπαδους του Χοντζα και τα ορφανα στο Σταλιν.. Ψηφιστε προβατα Ελληνες και Πακιστανοι με Ελληνικες ταυτοτητες!

 4. μια ζωή οι δεξιοί αυτό είναι. Πουλημένα τομάρια γλείφουν τα κόκαλα που τους πετάνε και το παίζουν τίμιοιο στους κανονικούς ανθρώπους. Αλήτες, ρουφιανοι, ταγματασφαλήτες να χαίρεστε τους απογόνους σας στη ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.