Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου: Προτάσεις μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ 23102/477 (ΦΕΚ Β’226813-06-2020)

0
80

Προς :

Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

κ. Ι. Βρούτση

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Όπως καλά γνωρίζετε η οικονομία της περιοχής μας βασίζεται αποκλειστικά στον τουριστικό κλάδο, από τον οποίο εξαρτώνται όλοι οι υπόλοιποι βασικοί τομείς. Απόδειξή αυτού είναι οι ότι μόνο, η Δωδεκάνησος το έτος 2019 αντιπροσώπευε το 17% (3.620.671 αφίξεις) των διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλης της χώρας (Πηγή: SETE) και το 19% (53.973 εργαζόμενοι) του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης τον μήνα Ιούλιο 2019 (Πηγή : Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ).

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της ΚΥΑ 23102/477 (ΦΕΚ Β’ 2268 13-07-2020) σας παραθέτουμε τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας, καθώς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για την τοπική μας οικονομά να προστεθούν και να διευκρινιστούν σε επόμενη Υπουργική Απόφαση.

 

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε :

 

1) Να οριστεί η προθεσμία υποβολής των προσλήψεων των εποχιακά εργαζομένων που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

 

2)Να παρασχεθεί η δυνατότητα υπαγωγής από 01/06/2020 των επαναπροσληφθέντων  σε αναστολή.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υπαγωγή των επαναπροσληφθέντων σε αναστολή με προγενέστερη ημερομηνία από αυτής της πρόσληψης τους, να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους αυτούς, να αιτούνται την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το διάστημα από 01/06/2020 έως την ημερομηνία της πρόσληψής τους χωρίς να απαιτείται η Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδότη, όπως ακριβώς προβλέπεται στην περίπτωση Β του άρθρου 4 στο Κεφάλαιο 4 της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2268).

Αυτό το μέτρο διασφαλίζει στο ακέραιο την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από την 01/06/202 σε όλους τους επαναπροσληφθέντες.

 

3) Να διευκρινίσετε ποιοι είναι οι υπόχρεοι της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενο και εργοδότη) της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534€), σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 32 Ν. 4690/20.

 

4) Να παρασχεθεί σε όλες τις προθεσμίες εύλογος χρόνος για την προσαρμογή των επιχειρήσεων/εργοδοτών ως προς τις υποβολής των σχετικών εντύπων του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ (προσλήψεις, Υπεύθυνες Δηλώσεις, κλπ). Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εφικτό να γίνουν δεκάδες χιλιάδες επαναπροσλήψεις σε μια μόνο ημέρα!

 

5) Να τροποποιηθεί η παρ. 4 του άρθρου 32 του Ν.4690/20 και το άρθρου 5 παρ.2 του ΚΕΦ. Α της σχετικής ΚΥΑ, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα προς τις επιχειρήσεις / εργοδότες να εντάσσουν εκ νέου τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, στις περιπτώσεις που εξαιτίας υγειονομικών λόγων προκύψει σημαντική πτώση της πληρότητας τους ή διακοπής της λειτουργίας τους.

 

6) Να διευκρινιστεί ποιοι μπορούν να καρπωθούν το κίνητρο της παρ. 3 του άρθρου 33 του Ν. 4690/20 για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών των μερικά απασχολούμενων από το Κρατικό Προϋπολογισμό και με ποια διαδικασία.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θεωρείστε όλες τις προτάσεις και τις απόψεις μας απόλυτα καλόπιστες, διότι έχουν  ως μοναδικό σκοπό την διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων/εργοδοτών, την στήριξη της τοπικής και κατ’ επέκταση κα της εθνικής μας οικονομίας.

 

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Ο Πρόεδρος

 

Κωνσταντίνος Γ. Ζωγραφίδης

Κοινοποίηση

Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Kύριο Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Κύριο Μάνο Κόνσολα, Υφυπουργό Τουρισμού

Κύρια Μίκα Ιατρίδη, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Ιωάννη Παππά, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Βασίλειο Υψηλάντη, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Χατζημάρκο Γεώργιο, Περιφεριάρχη Νοτίου Αιγαίου

Κύριο Αντώνιο Καμπουράκη, Δήμαρχο Ρόδου & Πρόεδρο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου,

Κύριο Κωνσταντίνο Κόλλια, Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος,

Κύριο Ιωάννη Ρέτσο , Πρόεδρο ΣΕΤΕ

Κύριο Γρηγόριο Τάσιος, Πρόεδρος Π.Ο.Ξ

Κύριο Ιωάννη Πάππου, Πρόεδρο Εμπορικού Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Κύριο Εμμανουήλ Μαρκόπουλο, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Κυρία Ντίνα Σβύνου, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Κύριο Μιχαλάκη Χρήστο, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Ρόδου

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ