Γιάννης Πάππου: Ζητεί την στήριξη των καταστημάτων εποχικής λειτουργίας, των επιχειρήσεων διανομής καπνικών προϊόντων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών

0
214

ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

Νέες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την «επόμενη ημέρα»

 

Ο κ. Γιάννης Πάππου ζητεί την στήριξη των καταστημάτων εποχικής λειτουργίας, των επιχειρήσεων διανομής καπνικών προϊόντων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών

 

 

Σε νέες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για την ταχύτερη ανάκαμψη της αγοράς με έμφαση στην άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του Covid-19, προχώρησε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

 

Μετά την δέσμη μέτρων που υπέβαλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, επανήλθε με τρεις νέες επιστολές προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας με την κατάλληλη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στα νησιά μας τα οποία χαρακτηρίζονται από την εποχικότητα στην απασχόληση λόγω του τουρισμού.

 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου με επιστολή του στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, ζητά την στήριξη των καταστημάτων εποχικής λειτουργίας όπως είναι τα εποχικά μίνι-μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα τουριστικών ειδών. Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, τα εποχικά μίνι-μάρκετ παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά, όχι γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία τους αλλά λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο συσχετισμός του ΚΑΔ με σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ που λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση. Η επαναλειτουργία πολλών από αυτών των εποχικών καταστημάτων είναι αβέβαιη καθώς βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε εντός ξενοδοχειακών μονάδων που πιθανόν να μην επαναλειτουργήσουν και όλα αυτά χωρίς καμία έως τώρα οικονομική στήριξη.  Καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η παράλειψή τους από τα μέτρα στήριξης θεωρούμε ότι είναι άδικη και το πιθανό κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες».

 

Περαιτέρω με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ζητεί την στήριξη των επιχειρήσεων διανομής καπνικών προϊόντων, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γ. Πάππου «Το καθεστώς της ενεργής λειτουργίας αυτών των καταστημάτων κατά την διάρκεια της πανδημίας δίνει την στρεβλή εντύπωση ότι η δραστηριότητα τους κυμαίνεται σε κανονικούς ρυθμούς και πιθανόν να δημιουργείται η αίσθηση ότι επωφελούνται λόγω της υποτιθέμενης αύξησης της ζήτησης των προϊόντων τους.  Λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, οι επιχειρήσεις αυτές που είναι 12μηνης λειτουργίας, υπολογίζεται ότι  θα απωλέσουν  το τζίρο τους σε ποσοστό άνω του 40%, με ανάλογες απώλειες στα κρατικά φορολογικά έσοδα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική θέση αδυνατώντας πλέον να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αποκλειόμενες ουσιαστικά από τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για άλλους κλάδους». Παραλλήλως, για ακόμα μια φορά θέτει υπ΄όψιν του υπουργού Οικονομικών την ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.

 

Στην επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο κ. Γιάννης Πάππου καταθέτει σειρά προτάσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθούν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές επιχειρήσεις και η απουσία επιπλέον μέτρων στήριξης πιθανόν να οδηγήσει στο κλείσιμό τους και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, και στις τρεις επιστολές του, τονίζει ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα του φορέα γι αυτό και ζητά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις ώστε όλοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, να καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

 

Επισυνάπτονται οι επιστολές

Προς :

Υπουργό Τουρισμού

Κο Χάρη Θεοχάρη

 

ΘΕΜΑ: Ανάγκη στήριξης των καταστημάτων με εποχική λειτουργία.

 

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Η υγειονομική έξαρση στη Χώρα μας από την πανδημία του covid-19  φαίνεται προς το παρόν να έχει κοπάσει και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και γι’ αυτό η στήριξή τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

 

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας, στόχος μας είναι όχι μόνο να μην κλείσει καμία επιχείρηση της Δωδεκανήσου, αλλά να συμβάλουμε με κάθε μέσο στην ίδρυση νέων. Οι πόροι που διαθέτουμε πρέπει να κατευθυνθούν στην στήριξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία καθώς και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Όπως γνωρίζετε  ο τουρισμός αποτελεί όχι μόνο για το νησί της Ρόδου αλλά και για όλη τη Δωδεκάνησο τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της τοπικής οικονομίας και την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή. Στο Νομό μας λειτουργούν πολυάριθμα εποχικά μίνι-μάρκετ-παντοπωλεία και καταστήματα τουριστικών ειδών. Τα καταστήματα αυτά τυπικά εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων με 12μηνη λειτουργία. Ο κύριος ΚΑΔ τους είναι ο 47111000 που είναι το Λιανικό Εμπόριο Τροφίμων Ποτών Καπνών και κάποια έχουν και δευτερεύοντες που έχουν σχέση με  Λιανικό Εμπόριο Τουριστικών Ειδών και Ειδών Λαϊκής Τέχνης.

 

Ωστόσο, λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, τα εποχικά μίνι-μάρκετ παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά, όχι γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία τους αλλά λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο συσχετισμός του ΚΑΔ με σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ που λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση.

 

Η επαναλειτουργία πολλών από αυτών των εποχικών καταστημάτων είναι αβέβαιη καθώς βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε εντός ξενοδοχειακών μονάδων που πιθανόν να μην επαναλειτουργήσουν και όλα αυτά χωρίς καμία έως τώρα οικονομική στήριξη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι:

  • Καμία επιχείρηση να μην δικαιούται να λάβει το επίδομα των 800€.
  • Καμία επιχείρηση να μην μπορεί να επωφεληθεί από την ελάφρυνση 40% στα ενοίκια των καταστημάτων.
  • Καμία επιχείρηση να μην μπορεί μέσω των τραπεζών να μεταχρονολογήσει τις επιταγές της καθώς οι πλατφόρμες δεν συμπεριλαμβάνουν τον συγκεκριμένο ΚΑΔ και
  • Τέλος καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να λάβει επιχειρηματικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου, παρότι μπορεί να είναι φορολογικά, τραπεζικά και ασφαλιστικά ενήμερη.

Καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η παράλειψή τους από τα μέτρα στήριξης θεωρούμε ότι είναι άδικη και το πιθανό κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης  του Τουριστικού κλάδου που επίκειται, θα πρέπει να προβλεφθεί η στήριξη των εποχικών αυτών τουριστικών επιχειρήσεων. Το βασικό κριτήριο επιλογής των επιχειρήσεων αυτών για στήριξη θα μπορούσε να είναι η έδρα εγκατάστασης τους σε τουριστική περιοχή και η εποχικότητα λειτουργίας, όπως αυτή τεκμηριώνεται με τα στοιχεία που υποβάλλονται στις δηλώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚΑ.

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας της Δωδεκανήσου θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που προκύπτουν και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος της επιχειρηματικότητας.

Με εκτίμηση

 

 

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος

 

Προς :

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα Νίκη Κεραμέως

 

 

                                     

ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

 

 

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ

Η υγειονομική έξαρση στη Χώρα μας από την πανδημία του covid-19  φαίνεται προς το παρόν να έχει κοπάσει και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και γι’ αυτό η στήριξή τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

 

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας, στόχος μας είναι όχι μόνο να μην κλείσει καμία επιχείρηση της Δωδεκανήσου, αλλά να συμβάλουμε με κάθε μέσο στην ίδρυση νέων. Οι πόροι που διαθέτουμε πρέπει να κατευθυνθούν στην στήριξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία καθώς και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου από τις συνέπειες της πανδημίας, σας παραθέτουμε προτάσεις που αφορούν τον κλάδο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Κ.Ξ.Γ.) τα οποία επαναλειτούργησαν, συμμορφωμένα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

 

Ειδικότερα προτείνουμε :

  • Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας (31η Μαΐου) για την υποβολή των δικαιολογητικών ανανέωσης των αδειών στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.ΕΠ).
  • Επιμήκυνση του διαστήματος ισχύος των δικαιολογητικών ανανέωσης των αδειών από 2 σε 4 χρόνια και απαλλαγή της υποχρέωσης κατάθεσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Δυνατότητα στα Κ.Ξ.Γ. να επαναφέρουν στις τάξεις τους, τα παιδιά του Δημοτικού που αποτελούν το 75% τους δυναμικού τους, τηρουμένων όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι μαθητές προσέρχονται στο μάθημα για 45 λεπτά και αποχωρούν από αυτό χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα. Η απουσία τους, σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου οι επιχειρήσεις αυτές θα υπολειτουργούν και το προσωπικό τους θα πρέπει να μείνει σε αναστολή λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας.
  • Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου των Κ.Ξ.Γ και για τον μήνα Μάιο, καθώς όλο το διάστημα της αναστολής λειτουργίας τους δεν είχαν έσοδα.
  • Επίδομα στήριξης ειδικού σκοπού για τον Μάιο, τόσο για το προσωπικό που απασχολείται στα Κ.Ξ.Γ., όσο και για τους ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα της Νομικής μορφής λειτουργίας που έχει η επιχείρηση τους.

Καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές επιχειρήσεις, η απουσία επιπλέον μέτρων στήριξης πιθανόν να οδηγήσει στο κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων και στην απώλεια θέσεων εργασίας με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την υλοποίηση των προτάσεων μας που αφορούν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας της Δωδεκανήσου θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος της επιχειρηματικότητας.

 

Με εκτίμηση

 

 

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος

 

Προς :

Υπουργό Οικονομικών

κο Χρήστο Σταϊκούρα

 

ΘΕΜΑ: Ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων διανομής καπνικών προϊόντων.

 

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ

 

Η υγειονομική έξαρση στη Χώρα μας από την πανδημία του covid-19  φαίνεται προς το παρόν να έχει κοπάσει και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και γι’ αυτό η στήριξή τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

 

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας, στόχος μας είναι όχι μόνο να μην κλείσει καμία επιχείρηση της Δωδεκανήσου, αλλά να συμβάλουμε με κάθε μέσο στην ίδρυση νέων. Οι πόροι που διαθέτουμε πρέπει να κατευθυνθούν στην στήριξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία καθώς και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Όπως γνωρίζετε  ο τουρισμός αποτελεί όχι μόνο για το νησί της Ρόδου αλλά και για όλη τη Δωδεκάνησο τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της τοπικής οικονομίας και την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή. Στο νησί μας λειτουργούν αντιπροσωπίες διανομής τσιγάρων και καπνού, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν ενεργές με το σκεπτικό ότι αποτελούν μέρος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας των Σημείων Λιανικής. Ο κύριος ΚΑΔ τους είναι ο 46.35 -Χονδρικό Εμπόριο Καπνικών Προϊόντων ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες με τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

 

Το καθεστώς της ενεργής λειτουργίας αυτών των καταστημάτων κατά την διάρκεια της πανδημίας δίνει την στρεβλή εντύπωση ότι η δραστηριότητα τους κυμαίνεται σε κανονικούς ρυθμούς και πιθανόν να δημιουργείται η αίσθηση ότι επωφελούνται λόγω της υποτιθέμενης αύξησης της ζήτησης των προϊόντων τους.

 

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ιδιαιτέρως στα Δωδεκάνησα, έναν από τους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, τα προϊόντα καπνού αποτελούν τρόπον τινά εξαγώγιμο είδος, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης της λιανικής τιμής από το εξωτερικό, συνεισφέροντας ετησίως ένα αξιοσέβαστο ποσό στα έσοδα του Κράτους λόγω της υψηλής φορολογίας των καπνικών προϊόντων.

 

Λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, οι επιχειρήσεις αυτές που είναι 12μηνης λειτουργίας, υπολογίζεται ότι  θα απωλέσουν  το τζίρο τους σε ποσοστό άνω του 40%, με ανάλογες απώλειες στα κρατικά φορολογικά έσοδα.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική θέση αδυνατώντας πλέον να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αποκλειόμενες ουσιαστικά από τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για άλλους κλάδους.

 

Με δεδομένη την προαναφερθείσα οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις αυτές, εισηγούμαστε:

  • Να συμπεριληφθεί ο ΚΑΔ 35 – Χονδρικό Εμπόριο Καπνικών Προϊόντων στη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές όπως είναι η Δωδεκάνησος.
  • Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας. Παρότι τα καπνικά προϊόντα απαλλάσσονται του ΦΠΑ η μείωση των συντελεστών θα τονώσει τις αγορές στα Σημεία Λιανικής και έμμεσα την τροφοδοτική αλυσίδα των καπνικών προϊόντων.
  • Την δραστική μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου.
  • Την επέκταση των χρηματοδοτικών εργαλείων ενίσχυσης προς όλες τις επιχειρήσεις που τεκμηριώνουν τη μείωση του τζίρου τους, την περίοδο της πανδημίας, ανεξάρτητα εάν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των πληττόμενων Κ.Α.Δ..

 

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την υλοποίηση των προτάσεων μας που αφορούν τις επιχειρήσεις του κλάδου των καπνικών προϊόντων .

 

 

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας της Δωδεκανήσου θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος της επιχειρηματικότητας.

Με εκτίμηση

 

 

 

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ