Τα Νοσοκομεία Κω και Λέρου εξοπλίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων (PCR)

0
340

Τα Νοσοκομεία Κω και Λέρου εξοπλίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων (PCR)

 

Γ. Χατζημάρκος: «Βελτιώνουμε την ασφάλεια ασθενών και εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας κατοίκων και επισκεπτών των νησιών μας και δίνουμε το δικό μας ευχαριστώ στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, έμπρακτα»

 

Δύο ακόμα μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR) παρέδωσε χθες, Τρίτη 12 Μαΐου 2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για το Νοσοκομείο της Κω και το Νοσοκομείο της Λέρου. Τον εξοπλισμό, που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από τον προϋπολογισμό της για την Υγεία, παρέλαβαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστου Ευστρατίου, εκ μέρους των Νοσοκομείων, η μικροβιολόγος του Νοσοκομείου Κω Ευγενία Παπαδόγκωνα και για το Νοσοκομείο Λέρου η τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων Μαριάννα Ιωαννίδου και η βιολόγος του Νοσοκομείου Lobstein Eglantine.

 

Πρόκειται για το δεύτερο και τρίτο μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων που παραδίδει η Περιφέρεια στα Νοσοκομεία, καθώς το πρώτο παραδόθηκε μία ημέρα πριν στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ ακολουθούν ακόμα τέσσερα ακόμα μηχανήματα που θα κατανεμηθούν με γεωγραφικά κριτήρια και θα εξοπλίσουν τα Νοσοκομεία της Σύρου, της Νάξου, της Σαντορίνης και της Καλύμνου.

 

«Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, παραδώσαμε δύο ακόμα μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων σε δύο νησιά της Περιφέρειας, από τα επτά που θα προσφέρουμε συνολικά, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ιατρούς και νοσηλευτές, υποστηρίζοντας με πράξεις το έργο τους και θωρακίζοντας τόσο αυτούς όσο και τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας» δήλωσε με την ευκαιρία ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

 

Οι γιατροί, που εξουσιοδοτήθηκαν από τα Νοσοκομεία τους να παραλάβουν το προσφερόμενο σύστημα και να εκπαιδευτούν, ευχαρίστησαν με τη σειρά τους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τον εξοπλισμό που τους παρέχει, αναβαθμίζοντας τόσο το επίπεδο της ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους στη δημόσια υγεία όσο και το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

 

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου 

 

Παρελήφθησαν από τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο τα τρία πρώτα μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR), το ένα για το Νοσοκομείο Κω

Το πρώτο μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων (PCR) για κορωνοϊό παραδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

 

Γ. Χατζημάρκος: «Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και παγκόσμια πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δομές Υγείας των νησιών μας διαθέτοντας το μέγιστο του προϋπολογισμού μας και να στεκόμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και των στελεχών των δομών Υγείας που μας έκαναν εξαιρετικά περήφανους σε αυτό το στάδιο υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας»

 

Στην στήριξη των δημόσιων δομών υγείας με την προμήθεια επτά μηχανημάτων μοριακών εξετάσεων, μέσα από τον προϋπολογισμό της για την Υγεία, που θα δώσουν στα νοσοκομεία τη δυνατότητα να έχουν απάντηση μέσα σε μία μόνο ώρα στην εξέταση κορωνοϊού, της γρίπης αλλά και πολλών ακόμα σοβαρών ασθενειών, προχώρησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χθες, παρελήφθησαν από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο τα τρία πρώτα μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR), τα οποία προορίζονται για τα Νοσοκομείο της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, ενώ η επόμενη παραλαβή αφορά τα Νοσοκομεία της  Σύρου, Νάξου, Σαντορίνης και Καλύμνου.

 

Η παράδοση του πρώτου μηχανήματος πραγματοποιήθηκε χθες από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστο Ευστρατίου και της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλας Γιασιράνη.

 

Τον εξοπλισμό παρέλαβε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης συνοδεία ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου, του Δρ. Νικήτα Μόσχου, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής και του μικροβιολόγου Εμμανουήλ Σταυρούλη.

 

Κατά την παράδοση του εξοπλισμού, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε αυτή την κρίση, η Περιφέρεια συνεργάστηκε και άκουσε τα αιτήματα όλων των φορέων υγείας αλλά και κάθε υπηρεσίας σε νευραλγική θέση. Με προτεραιότητα στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους νησιώτες, εξασφάλισε εγκαίρως όσα κονδύλια χρειάστηκαν για να μην αφήσει κανένα αίτημα αναπάντητο. Δεσμευτήκαμε ότι θα πολεμήσουμε στην πρώτη γραμμή και κάθε μέρα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων που δίνει αποτελέσματα μέσα σε μία ώρα, μαζί με τους θαλάμους απομόνωσης και υποδοχής ασθενών, τους σύγχρονους αναπνευστήρες και τους κλωβούς αρνητικής πίεσης για ασφαλείς διακομιδές ασθενών καθιστούν το Νοσοκομείο της Ρόδου πιο δυνατό για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και παγκόσμια πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δομές Υγείας των νησιών μας διαθέτοντας το μέγιστο του προϋπολογισμού μας και να στεκόμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και των στελεχών των δομών Υγείας που μας έκαναν εξαιρετικά περήφανους σε αυτό το στάδιο διαχείρισης της πανδημίας».

Ο κύριος Ρουμάνης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την έμπρακτη στήριξη του Νοσοκομείου και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Σε αυτή την κρίση έκτακτης ανάγκης, η Περιφέρεια υπήρξε σύμμαχός μας διαθέτοντας κατά προτεραιότητα πόρους και κονδύλια στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων σε συνθήκες πανδημίας αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος εξοπλισμός, καθώς εξοικονομεί χρόνο αποτρέποντας τυχόν εξάπλωση του ιού. Το σύστημα αυτό καθώς και οι σύγχρονοι αναπνευστήρες που μόλις παραλάβαμε αλλά και οι θάλαμοι απομόνωσης που παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο μας από τις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης, θα μείνουν μόνιμη παρακαταθήκη για τους νησιώτες. Εκ μέρους της Διοίκησης, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων και για την φροντίδα με την οποία έχει εγκύψει στο Νοσοκομείο μας».

 

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Δρ. Νικήτας Μόσχος και ο μικροβιολόγος του Γ.Ν.Ρ. Εμμανουήλ Σταυρούλης, που παρευρέθηκαν μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό στην παράδοση και  εκπαίδευση από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας, ευχαρίστησαν με την σειρά τους την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τον εξοπλισμό που αναβαθμίζει τόσο το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών που το Νοσοκομείο μπορεί να προσφέρει όσο και το επίπεδο της ασφάλειας για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον χώρο της δημόσιας υγείας.

 

Με τα μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, που έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης 22 παθογόνων για αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, σε περίπου μία ώρα, τα δημόσια Νοσοκομεία του Νότιου Αιγαίου δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού, εξοικονομώντας χρόνο που είναι πολύτιμος για τη διάγνωση, την ιχνηλάτηση και τη νοσηλεία ασθενών καθώς και πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, που είναι συνθήκη επιβίωσης σε περιβάλλον πανδημίας. Πέρα όμως από την κρίση του κορωνοϊού, τα μηχανήματα μοριακής βιολογίας πραγματοποιούν ταχεία ανάλυση δειγμάτων για πολλές ακόμα ασθένειες, όπως τη γρίπη, τη φυματίωση κ.α.

 

 

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.