Η «Κοινωνία των Πολιτών» εν δράσει στην Κάλυμνο με Εθελοντικές Πρωτοβουλίες, ΟΛΕΣ άξιες επαίνου

0
416

Σε εποχές που οι άνθρωποι «τρέχουν» για τις καθημερινές τους ασχολίες, κυρίως για την επιβίωση, υπάρχουν αυτοί, που «κλέβουν» λίγο από τον χρόνο τους για να τον αφιερώσουν στην κοινωνική προσφορά, να συνδράμουν τον καθημερινό άνθρωπο στα προβλήματά του, να ανακουφίσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών τους, να προστατεύσουν το περιβάλλον και γενικότερα να προσφέρουν σε συλλογικό επίπεδο.

 

Εν μέσω της επιδημικής κρίσης, που συνεπάγεται και κοινωνική, οικονομική αλλά και ηθική κρίση, οι προσπάθειες για προσφορά στο σύνολο στην Κάλυμνο δεν έλειψαν, αντίθετα αναδείχτηκαν ακόμη περισσότερο και αποδεικνύουν καθημερινά πως υπάρχουν ακόμη πολλά «αποθέματα» ανθρωπιάς και διάθεσης για πρόσφορα.

Αυτό το διάστημα ήρθαν στην «επιφάνεια» δράσεις που ανέδειξαν το μεγάλο ζητούμενο κάθε εποχής, την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», αυτών που διαισθάνονται την ανάγκη για συμμετοχή και ενεργή παρουσία στην καθημερινότητα ενός τόπου, σε πολλαπλά επίπεδα.

Αυτές τις δράσεις, όλη η κοινωνία, οι τοπικές αρχές και τα ΜΜΕ, οφείλουν να τις αναδεικνύουν και να τις ενθαρρύνουν, χωρίς μικροψυχίες και χωρίς υστερόβουλες σκέψεις!

Αυτές οι δράσεις θα παρατεθούν επιγραμματικά, καθώς η επικαιρότητα έχει πλέον αναδείξει αυτές τις προσπάθειες και θα ήταν «εκ του περισσού» η εκτενής αναφορά σ’ αυτές.

  1. «Εθελοντική Ομάδα Νέων» που έχουν αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, αυτό της παρασκευής και διανομής φαγητού σε καθημερινή βάση, σε όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη και δεν είναι, δυστυχώς, λίγοι. Με έδρα το εστιατόριο «Πάνος ο Μυτιληνιός», η Ομάδα Νέων, που όλο και πληθαίνει, έχοντας στο πλάι τους πάρα πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες, που προσφέρουν τα απαραίτητα, ώστε να φθάνει ένα πιάτο φαγητό στα νοικοκυριά που αυτό το διάστημα δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν, πάντα με διακριτικότητα και διάθεση για προσφορά.

  1. Η «Ομάδα Καθαριότητας», με συντονιστή τον Παναγιώτη Βούρο, που το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθημερινότητας του Δήμου, προσφέρει σημαντικό έργο στον καθαρισμό πολλών περιοχών. Ξεκίνησαν δειλά με λίγα άτομα, αλλά σύντομα πλαισιώθηκαν από πολλούς, κυρίως νέους και οι δράσεις τους είναι συχνές, σχεδόν 2 φορές την εβδομάδα.

  1. H «Αμφίβια» ομάδα του προπονητή του Ναυταθλητικού Ομίλου «ΠΡΩΤΕΑΣ», Μιχάλη Γλυνάτση, η οποία κατά καιρούς καθαρίζει τους βυθούς διαφόρων περιοχών του νησιού, ενώ η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στους βυθούς αλλά και στις παρεμβάσεις σε παραλίες και όπου γενικά χρειάζεται να απομακρυνθούν σκουπίδια. Ειδικά στην τελευταία τους εξόρμηση στο λιμανάκι του Μελιτσάχα, ο Μ. Γλυνάτσης και «οι φίλοι του», έφεραν στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες από αντικείμενα, (πλαστικές καρέκλες, άγκυρες, σχοινιά, πλαστικά μπουκάλια, ρόδες κ.α.), που πολλοί «συνειδητοποιημένοι» πολίτες, θεωρούν πως πρέπει να καταλήξουν στον βυθό της θάλασσας.

  1. Μια «ιδιαίτερη» περίπτωση εθελοντικής δράσης, είναι οι κατά καιρούς παρεμβάσεις που διοργανώνει ο Μιχάλης Καλογεράκης, ένας νέος επιστήμονας, διακεκριμένος καλλιτέχνης της φωτογραφίας και «φανατικός οπαδός» του καθαρού περιβάλλοντος.

  1. Οι νέοι Εθελοντές, που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία του Επαρχείου Καλύμνου, αποτελούν μια ομάδα η οποία δραστηριοποιείται στην βοήθεια σε ανθρώπους που αποτελούν «ευπαθείς ομάδες» και καλύπτουν καθημερινές τους ανάγκες, από την απλή πληρωμή ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ, μέχρι την αγορά τροφίμων, τις διάφορες Υπηρεσίες και τις φαρμακευτικές ανάγκες, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Ένα ΜΠΡΑΒΟ σε όλους του εθελοντές, στις ομάδες αλλά και στους καθημερινούς ανθρώπους, που σιωπηρά και χωρίς δημοσιοποιήσεις συνδράμουν αυτές τις δύσκολες στιγμές την κοινωνία, προσφέροντας από το περίσσεμα του χρόνου και της ανθρωπιάς τους ο καθένας.

Πηγή: palmostiskalymnou.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ