Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Αποφυλακίστηκε αλλά συνελήφθη ξανά ο 71χρονος Γερμανός κατάσκοπος στην Κω

Αποφυλακίστηκε αλλά συνελήφθη ξανά ο 71χρονος Γερμανός κατάσκοπος στην Κω

0
962

Αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα της Κω και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα επειδή διέμενε παράνομα στη χώρα μας!

Ο λόγος για τον 71χρονο Γερμανό που τον περασμένο Οκτώβριο κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για κακουργηματική κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών. Ωστόσο στις 16 Απριλίου 2020 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω ο αλλοδαπός αφήνεται ελεύθερος «με την υποχρέωση να εγκαταλείψει το έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας και να διαμείνει στην αλλοδαπή αμέσως μετά την απόλυσή του».

Πράγματι ο 71χρονος Γερμανός αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα της Κω, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από αστυνομικούς του νησιού για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, καθώς δεν έφερε ταξιδιωτικά έγγραφα. Στη συνέχεια με απόφαση του αρμόδιου Αστυνομικού Διευθυντή εκδόθηκε η προσωρινή του κράτηση έως την απέλασή του με την αιτιολογία ότι «θα καθίσταντο εκ νέου επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια σε περίπτωση που διατηρούσε την παράνομη συμπεριφορά του στο μέλλον».

Ο 71χρονος Γερμανός, δια του συνηγόρου του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου καταθέτοντας αντιρρήσεις επί των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί σε βάρος του και ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος έως ότου καταφέρει να επιστρέψει στη χώρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός επεσήμανε πως η σύζυγός του και ο ίδιος διαμένουν μόνιμα σε σπίτι που μισθώνουν στην Κω από το 2014, πως έχει αποδείξει ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του η οποία ήταν και η μόνη για την οποία είχε ζητήματα με τη δικαιοσύνη τόσο στη χώρα μας όσο και στην πατρίδα του και φυσικά το γεγονός ότι εξαιτίας του COVID -19 είναι αδύνατον να επιστρέψει στη Γερμανία καθώς έχουν ανασταλεί όλες οι πτήσεις που εκτελούνται από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, αποφάσισε ο Γερμανός να αφεθεί ελεύθερος με τον όρο ότι θα αναχωρήσει από την Ελλάδα εντός 30 ημερών. Το δε χρονικό διάστημα έως την αναχώρησή του θα πρέπει να εμφανίζεται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο δίδει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρατείνει την παραμονή του 71χρονου Γερμανού για μία και μόνο ακόμα φορά για 30 ημέρες, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα μπορεί λόγω πανδημίας να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Η σύλληψη και η παραπομπή στο αυτόφωρο 
Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί πριν από έξι χρόνια στην Κω και αρχικά είχε παραπεμφθεί στο αυτόφωρο, ωστόσο τα στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του και περιλήφθησαν στη δικογραφία, ανέτρεψαν την υπόθεση η οποία και τελικά παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, όπου τον Δεκέμβριο του 2016 κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατασκοπεία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο Γερμανός άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 7 Οκτωβρίου 2019, οπότε και κατάφερε να μειώσει την πρωτόδικη ποινή σε δέκα χρόνια κάθειρξης. Ειδικότερα, για τον 71χρονο Γερμανό όλα ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου 2014 οπότε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, και με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του για κατασκοπεία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αστυνομία, ο κατηγορούμενος το πρωί της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου προσέγγισε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά. Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας εντόπισαν τον 71χρονο και το αυτοκίνητό του.

Από έρευνα που έγινε στο όχημά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ζευγάρι κιάλια και διόπτρα
• τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής.
Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις,
• τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις,
• εξωτερικός σκληρός δίσκος,
• δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet,
• πέντε USB Sticks,
• δύο κασέτες βιντεοκάμερας,
• κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημόσιων υπηρεσιών και κτηρίων της νήσου Κω. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διέμενε στην Κω τα τελευταία δυο χρόνια πριν τη σύλληψή του.

Σε βάρος του 71χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και στις 17 Οκτωβρίου 2014 το μεσημέρι παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο δικαστήριο, με συνήγορο υπεράσπισης τον κ. Μιχάλη Κώστογλου. Ωστόσο προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία νέα στοιχεία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο τα οποία και ανέτρεψαν την όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που είχαν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές της Κω ήταν επιβαρυντικό για τον 71χρονο ο οποίος στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπεία, σε βαθμό κακουργήματος. Έτσι η δίκη στο αυτόφωρο δεν έγινε ποτέ, ενώ ο 71χρονος αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ανάκριση.

Ο αλλοδαπός συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Μιχάλη Κώστογλου προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και με πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε αποδέχτηκε το μερίδιο της ευθύνης που έφερε για την πράξη που του καταλογίζονταν. Ο 71χρονος συνεργάστηκε πλήρως με τις διωκτικές αρχές του νησιού και επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απολογία του, το γεγονός πως ότι στοιχεία είχε συγκεντρώσει ήταν σε κοινή θέα και κοινώς γνωστά.

Με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 71χρονος Γερμανός είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Ομόφωνα ένοχος-κανένα ελαφρυντικό
Τον Δεκέμβριο του 2016 η υπόθεση του αλλοδαπού εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 71χρονο, ούτε και αυτοτελή ισχυρισμό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αιτιολογώντας την απόφαση του σώματος, ο πρόεδρος της έδρας είχε πει μεταξύ άλλων πως ελήφθησαν υπόψη η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην ασφάλεια του κράτους αλλά και ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν κάποιοι Τούρκοι που εμπλέκονται στην κατασκοπεία της περιοχής και ο κατηγορούμενος αποτελούσε μέλος του δικτύου αυτού.

«Αν οι πληροφορίες αυτές ήταν λιγότερο ή περισσότερο απόρρητες, αυτό δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο, διότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να επιφέρουν βλάβη στη χώρα» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος είχε πρώην στρατιωτική εμπειρία, ήθελε να «βγάλει» έξω από την υπόθεση τη γυναίκα του, έπαιρνε αμοιβή και η όλη οργάνωση γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε η δράση του να μην είναι εμφανής.

Ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο παρουσιαστικό του κατηγορουμένου, το οποίο παραπέμπει σε άνθρωπο πέρα πάσας υποψίας, ενώ αναφορικά με τον τραπεζικό του λογαριασμό τον οποίο ο 71χρονος Γερμανός απέκρυψε από τις διωκτικές αρχές, είπε ότι αυτό το έκανε όχι για να μην του τον κατασχέσουν αλλά για να μην γίνει περαιτέρω έλεγχος στα ποσά που διακινήθηκαν μέσω αυτού.

Σημειώνεται πως κατά την απολογία του ο 71χρονος Γερμανός κατηγορούμενος, όπως και ανακριτικά, δήλωσε ότι πράγματι φωτογράφιζε τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, διότι, όπως είπε, ήταν παλιές και όχι τόσο σύγχρονης τεχνολογίας. Επίσης ο ίδιος πρόσθεσε ότι γνώριζε ότι ήταν παράνομο όχι όμως τόσο κακό, ενώ παραδέχτηκε ότι για τη «δουλειά» αυτή θα ελάμβανε το ποσό των 2.000 ευρώ.

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.