Γ. Πάππου: Σχέδιο δράσης επόμενης μέρας για την επανεκκίνηση της οικονομίας

0
282

Δέσμη μέτρων, με έμφαση στη στήριξη της νησιωτικότητας και στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, υπέβαλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο εκπόνησης σχεδίου δράσης για την επόμενη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Στόχος είναι να υποβληθεί από την ΚΕΕ στα αρμόδια Υπουργεία σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικών και μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να λειτουργήσουν σε συνθήκες ομαλότητας με άξονα την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Ρόδος, 14 Απριλίου 2020

Αρ.Πρωτ. 534/Α1/2

 

Προς: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Υποψ: Διοικητικής Επιτροπής

 

 

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΘΕΣΕΙΣ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Αγαπητοί Πρόεδροι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο  ότι η Χώρα μας αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα την πανδημία του κορονοϊού αρκετά αποτελεσματικά. Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση το επόμενο διάστημα και σταδιακά να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι εδώ για να προτείνουμε από κοινού μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης στις νέες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται. Γι’ αυτό και η στήριξή τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να μην κλείσει καμιά επιχείρηση της Δωδεκανήσου την επομένη μέρα της πανδημίας και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα διατηρώντας τις θέσεις εργασίας που είχαν πριν. Οι πόροι που διαθέτουμε θα πρέπει να κατευθυνθούν πρωτίστως στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, στη στήριξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Ειδικότερα, οι προτάσεις μας για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων σχετικά με  τη νέα πραγματικότητα αφορούν:

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ (επιπλέον των προτάσεων που αφορούν σε όλη την επικράτεια)

  1. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.

 

 

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ήταν το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας.

 

Ως νησιώτες αλλά και ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας ΔΕΝ θα σταματήσουμε να ζητούμε την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ! Τα όποια «ημίμετρα», τα οποία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση  όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν μπορούν να καλύψουν το σημαντικό κενό που δημιουργήθηκε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 

Οι χαμηλοί συντελεστές είχαν  άμεση επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της τοπικής μας οικονομίας. Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημαντικότητα της απώλειας των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και εσείς.

 

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων,  μας οδηγούν εκ των πραγμάτων σε ένα νέο ξεκίνημα και είμαστε σίγουροι ότι θα συμπεριλάβετε στο υπό κατάρτιση σχέδιο επανεκκίνησης την ανάγκη επαναφοράς τους! 

 

  1. Μηδενικός φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις μονίμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται σε μικρά νησιά όπως Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Ψέριμο, Αρκιοί, Μαράθι και Τέλενδο  για προϊόντα και υπηρεσίες.
  2. Μηδενικό κόστος για τη μεταφορά εμπορευμάτων (μέσω επιδοτούμενων συνδέσεων, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) στα ανωτέρω μικρά νησιά.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ  (για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας)

  1. Την άμεση παροχή άτοκων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να αρχίσουν να λειτουργούν αμέσως μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.
  2. Την μείωση κατά 50% του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό Πακέτο (μεταφορές, διαμονή, εστίαση, κ.α)
  3. Την ιδιαίτερη μέριμνα για την στήριξη του τουρισμού με στοχευμένη καμπάνια προβολής αξιοποιώντας τη θετική εικόνα που έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο και με αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης για το 2020.
  4. Την επίσπευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με μεγαλύτερη προσβασιμότητα για όλες τις επιχειρήσεις στους ευρωπαϊκούς πόρους και με κεντρικό στόχο την κάλυψη των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και του λειτουργικού τους κόστους, ως επιλέξιμη δαπάνη.
  5. Τη χρηματοδότηση στοχευμένων δράσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και επανεκκίνησης της οικονομίας με προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για όλο το 2020 μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών.
  6. Την (υπό προϋποθέσεις) επέκταση της τουριστικής περιόδου έως το τέλος του 2020 σε προορισμούς, όπου οι κλιματικές συνθήκες και η υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων (ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και ξενοδοχείων το επιτρέπει. Για την υλοποίηση αυτού απαιτούνται άμεσες διερευνητικές επαφές τόσο με επιχειρηματίες του κλάδου όσο και με αεροπορικές εταιρείας για πραγματοποίηση πτήσεων με κρατική στήριξη. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι απαιτείται θωράκιση των πυλών εισόδου – εξόδου και υγειονομικός έλεγχος επισκεπτών.
  7. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους του Τουρισμού και για όσο διάστημα θα μείνουν άνεργοι και εκπαίδευσή τους.
  8. Μείωση (αν όχι παύση) πληρωμής φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο και τους Δήμους μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
  9. Διατήρηση του μειωμένου ποσοστού ενοικίου κατά 40% των επιχειρήσεων και ειδικότερα των εποχικών μέχρι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου του 2021.
  10. Μείωση κατά 50% τουλάχιστον της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.
  11. Μη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση.
  12. Μείωση των τελών των αεροδρομίων προς τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς.
  13. Από κοινού διεκδίκηση με όλα τα Επιμελητήρια εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση και τη μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία του συνόλου των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πιστεύει ότι σε αυτές τις περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να προωθήσει μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία με την κατάλληλη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο επανεκκίνησης θα πρέπει να στηρίζεται σε κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για ελεγχόμενες και ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις και υπό την προϋπόθεση πως θα εξελιχθεί ομαλά ο έλεγχος της πανδημίας και θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ως Φορέας της επιχειρηματικότητας της Δωδεκανήσου θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που προκύπτουν και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την εξισορρόπηση των μειονεξιών σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Πάππου

 

 

 

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ