ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.
- Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας στη νησιωτική Ελλάδα;
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο πλανήτης στο σύνολο του σίγουρα δεν είναι ώρα για στείρα πολιτική αντιπαράθεση.
Το Κίνημα Αλλαγής επέδειξε από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητα του ως ένας πολιτικός χώρος με θέσεις και για τη βελτίωση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωναϊού. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Ένα σημαντικό ζήτημα αφορά στην προστασία των νησιών από τον κορωναϊό. Η παραδοχή της κυβέρνησης για την ‘ευαλωτότητα’ των νησιών και τη δυσκολία να ανταπεξέλθουν οι νησιωτικές κοινωνίες στην πανδημία, σίγουρα γεννά πολλά ερωτηματικά και ανησυχία.
Η υπολειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα στα νησιά (σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό), αναδεικνύει την αδιαφορία των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της νησιωτικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ας μη γελιόμαστε, η πλειοψηφία των έργων δημοσίου συμφέροντος και των αναπτυξιακών δράσεων στα νησιά, έγιναν τότε.
Η σημερινή εικόνα της νησιωτικής Ελλάδας στον τομέα της υγείας είναι αποκαρδιωτική. Όμως, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει άμεσα ένα σύστημα διαχείρισης της κρίσης και για τα νησιά.
Ερωτάται, η κυβέρνηση ως προς τα εξής:
1ο) Ποιο είναι το σχέδιο της για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά;
2ο) Τι σκοπεύει να κάνει με το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων που λειτουργούν στα μεγάλα νησιά; Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως η εξαγγελία για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έφθασε ακόμα, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναγκαίες προσλήψεις. Τα νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα γιατρούς ειδικοτήτων (αναισθησιολόγους, παθολόγους, ιατρούς μονάδας, κα), νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό πρώτης ανάγκης ( μάσκες, γάντια, οξυγόνο).
3ο) Τι θα γίνει με τα μικρά νησιά που εδώ και χρόνια δεν ικανοποιείται το αίτημα τους για τη στελέχωση των δομών υγείας (προσωπικό κα εξοπλισμός).
4ο) Ποια μέριμνα έχει ληφθεί για την καθολική εφαρμογή της τηλεϊατρικής; Γιατί έως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί σχέδιο για την άμεση εφαρμογή της στα νησιά.
5ο) Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση και στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών;
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση έχει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης για τη νησιωτική Ελλάδα;
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ/ΝΗΣΙΑ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Κάνενας τέτοιος αριθμός δεν είχε αποδοθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου λόγω μη διασύνδεσης πληροφοριακών συστημάτων ΗΔΙΚΑ και Αστυνομίας
Με επερώτησή τους, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς (Τομέαρχης Υγείας) και Γιώργος Καμίνης (Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής) επαναφέρουν το ζήτημα της απόδοσης του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της χώρας.
Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, λόγω της έκτακτης κατάστασης με την έξαρση του κορωνοϊού, η ανάγκη απόδοσης του ΠΑΑΥΠΑ καθίσταται πλέον επιτακτική. Χωρις αυτόν, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας δεν έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία, όσο και αυτή των κατοίκων των νησιών και άλλων περιοχών που υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Ζητούν να πληροφορηθούν πότε θα αρχίσει να αποδιδεται ο ΠΑΑΥΠΑ και αν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο έγκαιρης πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Στην προηγούμενη ερώτηση που είχαν καταθέσει οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στις 18 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν είχε αποδοθεί κανένας τέτοιος ειδικός αριθμός, καθώς εκκρεμούσε η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και Αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 11 Ιουλίου 2019 είχε αρθεί η δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο. Η απόφαση αυτή στην πράξη ανακλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου με ΚΥΑ των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δημιουργήθηκε ο ΠΑΑΥΠΑ, ουσιαστικά αντικαθιστώντας τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.