ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν. Αιγαίου: Να ξεκινήσει άμεσα ο οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες

0
20

Να ξεκινήσει άμεσα ο οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες

Η Περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, με την στήριξη και της μείζονος αντιπολίτευσης, πήρε πάνω της την μεγάλη ευθύνη, να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών «δομών φιλοξενίας» σε Κω και Λέρο. Αντί να πρωτοστατήσει και εξαιτίας της πανδημίας, για τον απεγκλωβισμό από τα νησιά των κατατρεγμένων θυμάτων της φτώχειας και των πολέμων, φρόντισε να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα Δωδεκάνησα, εφαρμόζοντας τις επιταγές της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Τα όποια στοιχειώδη μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που αφορούν την προστασία από την επιδημία του “νέου κορονοϊού” των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα hot spot των νησιών, δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση. Είναι γνωστό ότι εκεί κυριαρχούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τεράστιος συγχρωτισμός και έλλειψη μέτρων υγιεινής.

Επιπρόσθετα, ο λαός των νησιών γνωρίζει πολύ καλά πόσο μεγάλες και τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν τώρα στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά, δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε σε κανονικές, αλλά ούτε και στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Οι νησιώτες πρέπει να προβληματιστούν τι είναι καλύτερο για τους ίδιους και για τους πρόσφυγες – μετανάστες: η διατήρηση  κλειστών ή ανοιχτών δομών στον τόπο τους ή αυτό που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση:

Να ξεκινήσει άμεσα ο οργανωμένος απεγκλωβισμός αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Ταυτόχρονα μέσα στα hot spot, απαιτείται η δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Απαιτείται να ληφθούν επίσης όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Είναι απαραίτητη η συχνή απολύμανση των χώρων, η εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Το πρόσφατο περιστατικό της Τζιάς κατέδειξε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα ανατολικά νησιά, αλλά ολόκληρη την ΠΝΑι.

Για να μη γίνουν η Κως και η Λέρος ή οποιοδήποτε άλλο νησί μόνιμες φυλακές της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει ο νησιωτικός λαός να σταθεί απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής και της κυβέρνησης. Να απαιτήσει την αποχώρηση της χώρας μας από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και του Δουβλίνου.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και όσοι στηρίζουν τον εγκλωβισμό των κατατρεγμένων στα νησιά, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες τόσο απέναντι στους εγκλωβισμένους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και απέναντι στους κατοίκους των νησιών.

18/03/2020

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.