Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Εμπορικό πλοίο θα συλλέξει μέχρι την Τρίτη τους 180 μετανάστες που παραμένουν...

Εμπορικό πλοίο θα συλλέξει μέχρι την Τρίτη τους 180 μετανάστες που παραμένουν στο λιμάνι της Κω

2
408

Εμπορικό πλοίο μέχρι την επόμενη Τρίτη θα συλλέξει από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όσους μετανάστες έφτασαν στη χώρα από την 1η Μαρτίου και έπειτα. Πρόκειται συνολικά για 620 άτομα που βρίσκονται στην Κω (180), στη Λέρο (260), στην Κάλυμνο (60), στο Καστελόριζο (100) και στη Σύμη (20) και έφτασαν από την Τουρκία μετά την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που καθορίζει ότι όσοι ήρθαν στη χώρα μας μετά την 1η Μαρτίου δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και θα μπουν κατευθείαν στη διαδικασία απέλασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνολικά στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 1.600 άτομα που εμπίπτουν σε αυτή τη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί παραμένουν στο αρματαγωγό που βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ στη Χίο αρκετοί μένουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν στη ΒΙΑΛ το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης του νησιού. Πολίτες της Χίου τονίζουν ότι η «υπομονή όλων έχει τελειώσει.

Ακόμα και στα πιο απλά που έχουν εξαγγελθεί όπως η άμεση απομάκρυνση των νεοεισελθόντων, υπάρχει αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα», όπως αναφέρει η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα στην οποία συμμετέχουν αρκετοί πολίτες και φορείς του νησιού. Τονίζουν, μάλιστα, ότι δεδομένου του κορωνοϊού και του κλεισίματος των συνόρων στον Έβρο, δεν εξηγείται η στάση της κυβέρνησης με τις αφίξεις στα νησιά.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναμένεται να είναι έτοιμες οι δύο κλειστές δομές που έχουν δρομολογηθεί στην ενδοχώρα στις Σέρρες και στη Μαλακάσα, οπότε και θα μεταφερθούν όσοι έφτασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τα νησιά προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απέλασης. Κάποιοι ωστόσο αναμένεται να μεταφερθούν και σε καταστήματα κράτησης, καθώς ο τελικός αριθμός όσων χρειάζεται να μεταφερθούν σε κλειστά κέντρα μπορεί να αυξηθεί στο μεταξύ.

Πάντως, ειδικά στα μικρά νησιά, όπως το Καστελόριζο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ανθρώπους που φτάνουν και μένουν για μέρες χωρίς να υπάρχει υποδομή. «Στο Καστελόριζο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 100 μετανάστες, ενώ τόσος περίπου είναι και ο πληθυσμός του νησιού. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο».

Πηγή: kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με το θεμα των μεταναστων που αλωνιζουν στις παραλιες και κοβουν βολτες 15 ατομα ανα παρεα και ειδικα στο μαρμαρι τι θα γινει πρεπει να παρθουν αμεσα τα μετρα λογω της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!ΔΗΜΑΡΧΕ κανε κατι ΑΜΕΣΑ!

  2. Η βρώμα είναι αφόρητη αν περάσετε από το λιμάνι. 180 στιβαγμένοι (και αύριο θα βρέχει και θα έχει και κρύο) και 10 αστυνομικοί με μάσκες και γάντια να τους προσέχουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ