Δήμαρχος Λέρου: Θα δώσουμε αγώνα να μην μετατραπεί το νησί σε ένα απέραντο hotspot | Δηλώσεις Δημάρχων

0
164

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.

«Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαιά κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι 3500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελλειμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».

«Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.

Δήμαρχοι νησιών στον ΘΕΜΑ 104,6 για τις κλειστές δομές: Αποσυμφόρηση, όχι πάκτωση ανθρώπων

arthrou

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Όχι σε νέα δομή – Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Μη διαχειρίσιμο το σχέδιο για νέα δομή – Δήμαρχος Λέρου: Θα δώσουμε μάχη να μην γίνει ένα απέραντο hotspot το νησί – Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να δείξουν αλληλεγγύη όλοι οι δήμαρχοι

Την έντονη διαφωνία τους με το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού διατύπωσαν μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6 οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Λέρου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων να ζητά αλληλεγγύη από όλους τους συναδέλφους τους.

«Να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης.

«Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια.

«Είμαστε τελείως αρνητικοί» τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ροβλέπει την επίταξη των ακόλουθων χώρων:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις δομές αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα, θα διαμένουν:

– πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
– δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και,
– τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Παράλληλα προχωρά η εφαρμογή των fast track διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου με το ΘΕΜΑ της Κυριακής να αποκαλύπτει ότι το διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2020 απορρίφθηκαν δύο στις τρεις αιτήσεις για παροχή ασύλου.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο νησί της Λέσβου έκανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης, τονίζοντας αφενός τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια και αφετέρου την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Θέλουμε να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και λέμε όχι σε νέα δομή στο νησία της Λέσβου» πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.


Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Αποσυμφόρηση αντί πάκτωση πληθυσμού

«Για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ» είπε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο για το νέο κλειστό κέντρο είναι «μη διαχειρίσιμο» εξηγώντας ότι δεν υπάρχει δίκτυο νερού και αποχέτευση. «Το να υδροδοτήσεις μια ολόκληρη πόλη 7.000 ανθρώπων δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες».

«Επειδή δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Αυτή η δομή που δημιουργείται είναι μεγάλη. Όχι 7.000 παραμένοντες γιατί, αν ο Ερντογάν ανοίξει ξανά τις ροές, μπορεί να φτάσουμε τις 10-15.000».

«Εξαγγέλονται σχεδιασμοί που δεν υλοποιούνται. Είμαστε τελείως αρνητικοί στη νέα δομή» πρόσθεσε ενώ, ερωτηθείς τι προτείνει ως λύση, απάντησε «αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές. Αποσυμφόρηση των νησιών. Αντί για αυτό εχουμε πάκτωση πληθυσμού επί τρία».

Σύμφωνα με τον κ. Στάντζο, «είναι εκατοντάδες έτοιμοι με πλήρως περαιωμένες διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο, για να φύγουν αλλά δεν φεύγουν».

«Σκεφτείτε την ψυχολογία των τοπικών κοινωνιών, ποια είναι η ανταμοιβή για εμάς; Εδώ αντιδρούσαν για ένα λεωφορείο στην ηπειρωτική χώρα και τους έπαιρναν και έφευγαν» συμπλήρωσε.

Δήμαρχος Λέρου: Θα δώσουμε αγώνα να μην μετατραπεί το νησί σε ένα απέραντο hotspot

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.

«Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαιά κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 3.500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελειμμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε, «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους. Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».

«Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.


Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να δείξουν όλοι οι δήμαρχοι αλληεγγύη

Τη θέση της ΚΕΔΕ ότι «είναι θέμα αλληλεγγύης όχι μονο προς τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και προς τους κατοίκους των νησιών να συμφωνήσουμε και να βοηθήσουμε» μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Θέλουμε να βάλουμε πλάτη αλλά ελάτε να συζητήσουμε εγκαίρως. Υπήρξαν λαθος χειρισμοί, πρέπει να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου».

«Δεν μπορεί να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο οι κάτοικοι των νησιών» πρόσθεσε ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει δομή και στα Τρίκαλα «αρκεί να δούμε σε ποιο σημείο θα το κατασκευάσουμε».

 

Στα άκρα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση μέχρι την ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη

Pesy-Voreiou-Aigaiou

Με ψήφισμά της, η Περιφέρεια  καταδικάζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια και κάνει γνωστή την προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Βίντεο – Φωτογραφία: Stonisi

πηγή protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.