Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι στα νησιά μας αντιδρώντας στη δημιουργία κλειστού τύπου δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου!
Προχθές βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Λέρου, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε να προβεί σε κινητοποιήσεις με στόχο την αποσυμφόρηση της υπάρχουσας δομής στο νησί και την αποφυγή δημιουργίας νέας, κλειστού τύπου.
Το δημοτικό συμβούλιο Λέρου με την ίδια απόφαση ζητά τη στήριξη όλων των φορέων του νομού μας με την έκδοση ψηφισμάτων και δηλώσεων, αλλά και των βουλευτών στα δίκαια, όπως τονίζεται, αιτήματά του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στο νησί».
Μιλώντας στο Ρ/Σ «Παλμός» ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μείνει στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα έχουμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Δυστυχώς όχι αποσυμφόρηση δεν είχαμε, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν αποφάσεις που μιλούν για κλειστές δομές αλλά και επέκταση της υπάρχουσας δομής στη Λέρο. Θέλω να τονίσω ότι στη Λέρο σε ένα μικρό νησί 8.000 μόνιμων κατοίκων, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των προσφύγων – μεταναστών υπερβαίνει το 40%. Αν δεν υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση θα ξεπεράσουμε και το 50% με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα ερωτήματα είναι πολλά σε ό,τι αφορά τις κλειστές δομές, τα οποία μέχρι τώρα παραμένουν αναπάντητα».
Οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις
Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που διεξήχθη προχθές βράδυ, το σώμα τάχθηκε ομόφωνα κατά της δημιουργίας κλειστής δομής και υπέρ της αποσυμφόρησης του νησιού!
Πιο αναλυτικά, το δημοτικό συμβούλιο Λέρου με ομόφωνη απόφασή του ζητά:
Την άμεση αποσυμφόρηση των δομών του νησιού και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που θα παραμείνουν εκεί.
Επίσης αποφασίστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020 σε συνεργασία και με τους άλλους δήμους Κω, Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, την ημέρα εκείνη δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, ενώ σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και πολίτες θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, στην πλατεία Πλατάνου στη Λέρο.
Την επόμενη ημέρα, 23 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία του Δήμου Λέρου με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Κόλια θα μεταβεί στην Αθήνα όπου μαζί με εκπροσώπους και των άλλων νησιών θα υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ θα επιδοθούν και ψηφίσματα διαμαρτυρίας.
«Θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και συντονισμό για συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων για την αποτροπή της επέκτασης και κατασκευής νέας δομής, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης» είπε ο δήμαρχος Λέρου.
Επίσης ζητείται η άμεση αποπληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης, το ύψος των οποίων φθάνει τις 300.000 ευρώ, και οι οποίοι αφορούν την υπηρεσία πρώτης υποδοχής και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο δήμο της Λέρου.
Ο κ. Κόλιας έκανε εξάλλου γνωστό, ότι πρόκειται να μεταβούν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάθεση αυτών των αιτημάτων τους.
«Ζητάμε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, άμεση έκδοση ψηφίσματος από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως και άμεση έκδοση επιστολής συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα του Δήμου Λέρου από τους βουλευτές Δωδεκανήσου και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Σε διαφορετική περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο Λέρου πρόκειται να κηρύξει ανεπιθύμητους όσους δεν υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματα μας» είπε ο δήμαρχος του νησιού.
Το «βάρος» σε δύο νησιά
Ο κ. Κόλιας ξεκαθάρισε ότι κύριο αίτημά τους είναι η αποσυμφόρηση του νησιού χωρίς αυτό να σημαίνει την κατάργηση πλήρως της δομής.
«Βεβαίως πρέπει να έχουμε μία δομή ταυτοποίησης – καταγραφής λόγω του ότι έρχονται οι άνθρωποι αυτοί απευθείας ή μέσω του Φαρμακονησίου που ανήκει στο Δήμο. Όμως πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση αποσυμφόρηση και όχι στη μετατροπή αποθηκών ανθρώπινων ψυχών όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, και πολύ φοβάμαι ότι θα είναι πολύ χειρότερη αύριο με τις κλειστές δομές.
Είναι δίκαια τα αιτήματά μας διότι έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Οι συμπατριώτες μου έχουν αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σεβόμενοι την ανθρώπινη αξία πάντα, αλλά υπάρχουν όρια. Δεν μπορεί στο Νότιο Αιγαίο το βάρος όλο να το δέχονται η Κως και η Λέρος. Είναι απαράδεκτο»!
Αυτή τη στιγμή στο νησί – σύμφωνα με το δήμαρχο- υπάρχουν 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, και περισσότεροι από 2.000 από αυτούς, είναι εκτεθειμένοι σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες καθώς διαμένουν σε παλιά Ιταλικά κτήρια, σε σκηνές.
«Υπάρχουν μικρά παιδιά, υπερήλικες κ.α. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Κόλιας.
Η παρέμβαση του εισαγγελέα
Ένα από τα νομικά μέτρα που ψηφίστηκε προχθές βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, είναι η σύνταξη εγγράφου προς τον Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τόσο για τον υπερπληθυσμό της δομής η οποία δημιουργήθηκε για 800 άτομα και σήμερα φιλοξενούνται 3.500, όσο και για τη χωροθέτηση αυτής της νέας κλειστού τύπου δομής η οποία όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος του νησιού, πρόκειται να κατασκευαστεί σε χώρο πλησίον των ψυχικά ασθενών!
«Εδώ μιλάμε για δομή που είναι μέσα στους ψυχικά ασθενείς! Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν δύο ευάλωτες ομάδες» διερωτήθηκε ο κ. Κόλιας.
Κανένα ανταποδοτικό έργο
Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα ανταποδοτικό έργο προκειμένου να «πειστούν» για τη δημιουργία κλειστού τύπου δομής.
«Δεν δεχόμαστε κανένα ανταποδοτικό έργο. Η Κυβέρνηση οφείλει όπως όφειλε και η προηγούμενη, να είχε προχωρήσει ήδη σε έργα ανταποδοτικά λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί το νησί από το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Δεν είναι για παζάρια το θέμα αυτό «δώσε μου να σου δώσω»! Δεν θέλουμε τίποτα!
Ας πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης που πλησιάζουν τις 300.000 ευρώ και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής σημαντικά στο νησί μας, λόγω της ζημίας που έχουμε υποστεί» κατέληξε ο κ. Κόλιας.
Δεν βάλατε μυαλό ακόμα.
Η αντιπολίτευση…..Ήταν παρούσα?
Εδώ κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου!!! όταν ξυπνήσουμε θα είναι αργά!!!