Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Ολοθούρια: και φάρμακο και… delicatessen!

Ολοθούρια: και φάρμακο και… delicatessen!

0
691

Η Ροδίτισσα φαρμακοποιός Μιχαέλα Δεληγιαννάκη μιλά στη “Ροδιακή” για τα “θαλάσσια αγγούρια” και τις έρευνες του Πανεπιστημίου Κύπρου

Γράφει

Βαρβάρα Μπογδάνου

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη ζωή μας τα ολοθούρια ή “θαλάσσια αγγούρια” όπως είναι πιο γνωστά στο ευρύ κοινό. Ένα είδος εχινόδερμων σκουληκιών, με μεγάλη διατροφική αξία, από τα οποία παράγονται καινοτόμα εδέσματα με υψηλή εξαγωγική αξία καθώς αποτελούν και πρώτες ύλες για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου για την εμπορική αξιοποίηση των ολοθούριων. Ο Αριστοτέλης πρώτος τα περιέγραψε ως “το είδος του σπόγγου που δεν μπορείς να αγγίξεις”.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πρόγραμμα Φαρμακευτικής, ξεκίνησε πρόσφατα εντατική έρευνα αιχμής υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή, Δρ. Γιάννη Σαρηγιάννη, για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των φαρμακολογικών και διατροφικών ιδιοτήτων των συγκεκριμένων θαλάσσιων ειδών από τη θαλάσσια περιοχή της Λέρου σε συνεργασία με τη φαρμακοποιό κ. Μιχαέλα Δεληγιαννάκη, απόφοιτο Φαρμακευτικής, η οποία κατάγεται από τη Ρόδο.

Μάλιστα η ίδια μιλά σήμερα στη “Ροδιακή” για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα καθώς και για τις ιδιότητες των θαλάσσιων αυτών οργανισμών που συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες και στα Δωδεκάνησα.

Κα Δεληγιαννάκη, τι ακριβώς είναι τα ολοθούρια, τα “θαλάσσια αγγούρια”;
Είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που χαρακτηρίζονται και ως … καθαριστές του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τρέφονται με τα απόβλητα των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών γι’ αυτό και ζουν σε αμμώδεις περιοχές, έχουν υψηλή διατροφική, θρεπτική και φαρμακευτική αξία και πολλοί τα χρησιμοποιούν ως delicatessen ενώ εδώ και πολλά χρόνια γίνονται μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι είναι η τροφή Viagra γι’ αυτό ζητούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες…

Όσον αφορά τη δική μας περιοχή του Αιγαίου σε τι ποσότητες υπάρχουν αυτοί οι θαλάσσιοι οργανισμοί;
Υπάρχουν ολοθούρια σε πολλές θάλασσες σε διαφορετικές ποικιλίες. Εμείς έχουμε αρκετά, αλλά συναντάμε δύο συγκεκριμένες ποικιλίες κυρίως. Οι ποσότητες παλαιότερα ήταν πολύ μεγαλύτερες, λόγω της παράνομης όμως αλίευσης και λόγω των εξαγωγών, αυτές μειώθηκαν.

Πού βρίσκονται αυτές οι  περιοχές;
Είναι διάσπαρτα τα σημεία στην περιοχή της Δωδεκανήσου όπου υπάρχουν αυτοί οι οργανισμοί αλλά μεγάλες ποσότητες συναντάμε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λέρο και Κάλυμνο. Γι’ αυτό και οι περισσότερες άδειες αλιείας δόθηκαν σε ψαράδες από εκείνη την περιοχή.

Από πότε ξεκίνησε να είναι ένας δημοφιλής οργανισμός αυτό το θαλάσσιο είδος;
Κατά την τελευταία επταετία έχει γίνει δημοφιλής στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα “θαλάσσια αγγούρια” έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια, μάλιστα υπάρχουν δύο εστιατόρια στη χώρα μας τα οποία τα σερβίρουν τηγανητά…

Σε ό,τι αφορά την αλίευσή τους μπορούμε να πούμε ότι είναι μόδα ή απλώς έχουμε στραφεί και στην αλιεία του συγκεκριμένου οργανισμού επειδή δεν υπάρχουν αλιευτικά αποθέματα άλλων ειδών;
Όχι, είναι απλώς μία νέα μόδα κατά την άποψή μου γιατί το κόστος του προϊόντος ξεπερνά τα 200-300 ευρώ το κιλό… Υπάρχουν μάλιστα ποικιλίες που πλησιάζουν και τα 1000 ευρώ. αντικειμενικά και επιστημονικά ο πλούτος μας είναι η θάλασσα. Όσο περισσότερο δίνονται χρήματα για έρευνες τόσο αυτό θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και θα μαθαίνει ο κόσμος νέα προϊόντα και θα μπορούμε να κάνουμε έρευνα σε νέα προϊόντα που θα μπορούν να βοηθήσουν και σε ασθένειες…

Να μιλήσουμε για το πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και για εσάς;
Εγώ είμαι απόφοιτος φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι ερευνητικά με διάφορα θέματα. Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κάνει έρευνες και για τη φαρμακογνωσία και σε προϊόντα θάλασσας. Εγώ ξεκίνησα μέσω της πτυχιακής μου εργασίας να μελετώ θαλάσσια πεπτίδια από θαλάσσιους οργανισμούς, που είναι χημικές ουσίες.  Ξεκίνησα από τους θαλάσσιους σπόγγους και σιγά-σιγά άρχισα να ερευνώ τους αστερίες, τους αχινούς και τα “αγγούρια” για τα οποία βρήκαμε ουσίες που έχουν αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιυική δράση και επίσης έχουν ουσίες όπως το υαλουρονικό. Στόχος μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα διατροφής, ως φαρμακευτικά προϊόντα και ως καλλυντικά. Ίσως μάλιστα να βρούμε ουσίες που θα δώσουν λύσεις σε πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας και αυτό επιδιώκουμε…

Όλα αυτά είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, αλλά όντως υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούμε να έχουμε λύση σε σοβαρές ασθένειες;
Ναι, η θάλασσα διαθέτει έναν μεγάλο πλούτο… Τώρα έχουμε κάποια δείγματα από τη Λέρο στο εργαστήριο τα οποία τα μελετάμε και σε λίγο καιρό θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα που θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε.

Μπορούμε να μιλήσουμε για μαζική παραγωγή, αν όντως συμβάλλουν στη θεραπεία κάποιων ασθενειών;
Στόχος δικός μου πέρα του ερευνητικού κομματιού είναι να κάνω συν-καλλιέργεια σε ιχθυοκαλλιέργειες δεδομένου ότι τα “θαλάσσια αγγούρια” είναι καθαριστές του θαλάσσιου οικοσυστήματος οπότε θα μιλάμε για ένα πιο καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, αφού το κομμάτι της ιχθυοκαλλιέργειας είναι το πιο βρόμικο κομμάτι οπότε θα τρέφονται με τα απόβλητα της ιχθυοκαλλιέργειας θα πολλαπλασιάζονται και εμείς εκεί θα κάνουμε μαζική παραγωγή και σε φάρμακα και ως τρόφιμο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να γίνει εδώ σε εμάς, σε ιχθυοκαλλιέργειες της Ρόδου, της Λέρου κ.α.

Θα υπάρχει κάποια διαφορά στους οργανισμούς της θάλασσας και σε αυτούς που θα καλλιεργούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες;
Όχι, το μόνο που κερδίζουν οι οργανισμοί σε αυτές είναι ότι θα μπορούν να πολλαπλασιάζονται γιατί θα έχουν τροφή. Θα έχουν σταθερά τροφή και δε θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν αλλού για να βρουν.

Όλα αυτά θα γίνουν με κάποια χρηματική στήριξη;
Αυτός είναι ο επόμενός μας στόχος. Να βγάλουμε τα αποτελέσματα και να ζητήσουμε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα ή από προγράμματα της περιφέρειας. Θα θέλαμε να δώσουν και σε εμάς τους νέους την ευκαιρία για να υλοποιήσουμε νέες ιδέες. Θα μπορούμε να καλλιεργούμε κάνοντας καλό στο περιβάλλον και καλό στην υγεία.

Έχουν δημοσιευτεί και σε επιστημονικά περιοδικά όλα αυτά που κάνατε στην Κύπρο…
Έχω γράψει μαζί με τον καθηγητή μου ένα επιστημονικό άρθρο για τη θεραπευτική και διατροφική τους αξία γιατί μέχρι τώρα ήταν γνωστό είδος ως delicatessen οπότε τώρα θέλουμε να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο αυτό.

Πηγή: rodiaki.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ