Ο Γ. Κοπάδης για το Κ.Υ. Αντιμάχειας: Πως μπορεί να λειτουργήσει, ποιοι πρέπει να δράσουν, ποια τα πολιτικά «εμπόδια» στην πρόταση

7
802

Με αφορμή τις διάφορες ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την αναβάθμιση της υγείας στην Κω και μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας όπου συμμετείχε και ο δήμαρχος Κω, συνομιλήσαμε με τον ιατρό και τέως δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Κοπάδη.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Κοπάδης κυρίως ως ενεργός πολίτης του νησιού είχε προτείνει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας του Κ.Υ. Αντιμάχειας με την διοικούσα επιτροπή να είναι εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι με τις ενέργειες τους θα κάλυπταν ένα σημαντικό κομμάτι λειτουργίας του κέντρου υγείας μέσω του ιατρικού τουρισμού και βεβαίως θα διασφάλιζαν την δωρεάν περίθαλψη των κατοίκων της Κω.

Είχε ετοιμάσει μελέτη, είχε κάνει πολλές συναντήσεις με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας και είχε τρέξει όλες τις διαδικασίες ώστε το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας να λειτουργήσει με ΚοινΣεπ με όφελος για την τοπική κοινωνία. Διαβάστε παρακάτω τα όσα μας δήλωσε ο γιατρός.

Κύριε Κοπάδη , η πρόταση σας για το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας συζητείται πάλι έντονα, ακόμη και με ΣΔΙΤ. Σήμερα θα μπορούσε να εφαρμοστεί έτσι όπως την είχατε σκεφτεί και αποτυπώσει σε σχετική μελέτη; Πως το υπουργείο μπορεί να παραχωρήσει το Κέντρο Υγείας;

Γ.Κ.: Εξαρτάται από τον Δήμο Κω αν θέλει να εφαρμόσει την πρόταση αυτή και σε τι επίπεδο θέλει φυσικά. Έγινε πολύ κουβέντα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κάποιοι έλεγαν να διεκδικηθεί η κυριότητα από τον Δήμο, προσβάλλοντας το σχετικό χρησιδάνειο. Σήμερα επαναλαμβάνω ότι δεν θέλαμε κάτι τέτοιο, διότι στο μέλλον μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει και να ψηφίσει ακόμη και αλλαγή χρήσης του κτιρίου, κάτι που δεν θα ήθελε κανείς.

Πάντως προβλέπεται από τον νομοθέτη ότι το ελληνικό δημόσιο και φυσικά το υπουργείο Υγείας , μπορεί να εκχωρήσει κατά χρήση στους ΟΤΑ τόσο κινητή, όσο και ακίνητη περιουσία του. Άρα δεν χρειάζεται καμία προσθήκη σε κάποιον νόμο. Υπάρχει σχετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κάποιοι πριν χρόνια μιλούσαν για γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους για «απιστία περί τη διοίκηση». Άραγε γνωρίζουν τι είναι η «απιστία περί τη διοίκηση»; Μήπως η δια της αδρανίας καταστροφή και εγκατάλειψη δημόσιας περιουσίας είναι το παραπάνω αδίκημα; Και βέβαια ποτέ δεν υπήρξε τέτοια γνωμοδότηση!

Κάποιοι μιλούσαν για άμεση λειτουργία του κέντρου υγείας όταν θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη λειτουργία του σαν περιττό δημοσιοοικονομικό βάρος. Γιατί δεν το έπραξαν;

Δυστυχώς θα αναφέρω επίσης και κάτι που θεωρώ τραγικό. Πουθενά – χρόνια τώρα – δεν αναφέρεται στον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας το ΚΥ Αντιμάχειας. Αναφέρεται μόνο το Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Κω.

Πρέπει να δημιουργηθεί λοιπόν ένας φορέας διαχείρισης, οποιασδήποτε μορφής, στον οποίο καλό είναι να μετέχουν το υπουργείο υγείας, ο δήμος μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης, ακόμη και η περιφέρεια μέσω της αναπτυξιακής της, το επιμελητήριο, όπως και τοπικοί φορείς του νησιού (πχ ένωση ξενοδόχων, ένωση τουριστικών πρακτόρων κλπ).

ΒτΚ: Τότε όταν είχατε ξεκινήσει τις διαδικασίες υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον κ. Κρεμαστινό διότι αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα κάτι σχετικό.

Γ.Κ.: Ο κ. Κρεμαστινός ίσως τότε δεν γνώριζε ή δεν είχε καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας που είχαμε προτείνει. Θυμάμαι ότι σε κάποια συνέντευξη είχε πει ότι ο δήμος θέλει να εκχωρήσει το Κ.Υ. σε ιδιώτες ιατρούς. Άραγε ποιός από τα μέλη της διοικούσης επιτροπής ήταν ιδιώτης ιατρός; Κανένας!!! Όλα τα μέλη θεωρώ ότι εκπροσωπούσαν με τον καλύτερο τρόπο την τοπική κοινωνία.

Κανένα μέλος επίσης της διοικούσας επιτροπής της κοινωνικής επιχείρησης δεν θα λάμβανε μισθό. Πάντως σε ότι αφορά τον κ. Κρεμαστινό, μετά από καιρό, πρότεινε στον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό τη λειτουργία των κλειστών Κέντρων Υγείας με υβριδικούς τρόπους. Άραγε τι εννοούσε; Ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρότασή μας.

Βτκ: Σε ότι αφορά το business plan που είχατε συντάξει τότε, μπορεί σήμερα ο δήμος να το χρησιμοποιήσει;

Γ.Κ.: Το business plan είναι κάτι που προσαρμόζεται σε όποια δεδομένα και στοιχεία υπάρχουν. Εξαρτάται μέχρι πού μπορούμε και μέχρι πού θέλουμε να φτάσουμε. Αντιλαμβάνεστε άραγε την αξία της δημιουργίας για παράδειγμα ενός κέντρου αιμοκάθαρσης στην περιοχή; Πόσοι ντόπιοι νεφροπαθείς θα εξυπηρετούνταν; Ποιό θα ήταν το όφελος της περιοχής από ανάλογο τουρισμό υγείας; Και ποιος άραγε θα αντιδρούσε εάν για τη δημιουργία αυτής της δομής μετείχαν και ιδιώτες (ΣΔΙΤ); Η στοχοθεσία είναι πάντα σημαντική. Βασική προϋπόθεση πάντως είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Κώοι θα έχουν δωρεάν περίθαλψη.

ΒτΚ: Πολλές φορές αναφέρεστε στο παράδειγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Κάποιοι μιλούν για επιχείρηση και η επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί παρόμοιο μοντέλο στην Αντιμάχεια;

Γ.Κ: Το νοσοκομείο της Σαντορίνης σύμφωνα με το ν.4368/2016 λειτουργεί υπό την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και ως υποκατάστημά της.

Εμείς δεν θέλουμε μία Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. Θέλουμε έναν δικό μας φορέα διαχείρισης που θα προέρχεται από την δική μας τοπική κοινωνία. Αυτός ο φορέας θα γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που πρέπει να καλυφθούν.

Κάποιοι σπεύδουν και μιλούν για επιχείρηση και η επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος. Γνωρίζουν άραγε ότι όλα αυτά είναι ήδη ψηφισμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το νοσοκομείο της Σαντορίνης;

Συγκεκριμένα:

στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. που διοικεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης, δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών και συμβάσεων με τουριστικά πρακτορεία και τουριστικούς οργανισμούς, ιδίως με αυτούς που ειδικεύονται στον ιατρικό τουρισμό, με σκοπό την προαγωγή και προώθηση προγραμμάτων ή δράσεων ιατρικού τουρισμού. Οι συμβάσεις − συμφωνίες αυτές δύνανται να διαφοροποιούνται ως προς την τιμολόγηση των ιατρικών – νοσηλευτικών υπηρεσιών ανάλογα με την εκτίμηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Επίσης προβλέπεται ότι εάν εφόσον προκύψει συνολικά θετικό οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδος), μειώνεται η κρατική επιχορήγηση της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., κατά αντίστοιχο ποσό. Γιατί να μην γίνει κάτι αντίστοιχο στην Κω;

Ασχολήθηκα πάρα πολύ με το ΚΥ της Αντιμάχειας, ήταν κάτι που το οραματίστηκα, το πίστεψα, το έτρεξα και πιστέψτε με θεωρώ ότι δομή – επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ είναι άδικο να λειτουργεί με ένα φιλοξενούμενο ιατρό, χωρίς να θέλω βέβαια με τίποτε να υποβαθμίσω το τεράστιο έργο του στην περιοχή.

ΒτΚ: Κύριε Κοπάδη οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες. Κάποιοι μιλούν για νέο νοσοκομείο όταν δεν υπάρχουν γιατροί στο υπάρχον νοσοκομείο και κέντρο υγείας.

Γ.Κ.: Είναι γνωστή η ‘φυγή’ των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γερασμένο. Χρειάζονται καινοτόμες αλλαγές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις. Όπως και στο νεόδμητο νοσοκομείο της Καρπάθου έτσι και στο ΚΥ Αντιμάχειας φοβάμαι ότι και οργανισμοί εσωτερικής λειτουργίας να φτιαχτούν δεν θα έρθουν οι γιατροί. Σκεφθείτε πόσες προκηρύξεις έγιναν για το νοσοκομείο της Κω και πόσοι γιατροί τελικά διορίσθηκαν. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ούτε τα οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα είναι τέτοια που μπορούν εύκολα να πείσουν τους γιατρούς να έρθουν. Πιστεύω στη δύναμη της τοπικής κοινωνίας. Πιστεύω στην εκμετάλλευση των τοπικών δυνάμεων.

ΒτΚ: Θεωρείτε ότι αφού η πρότασή σας πέφτει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων από πολλούς, ήρθε η ώρα να το δει ο δήμος σοβαρά;

Γ. Κ. : Είναι καθαρά θέμα βούλησης του δήμου και φυσικά της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει όλοι οι Κώοι να καταλάβουν ότι το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας δεν υπάρχει στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Δεν φαίνεται πουθενά. Είναι ουσιαστικά μία υπόθεση φάντασμα που κόστισε εκατομμύρια. Ας δούμε ξανά το πως μπορούμε ρεαλιστικά να το λειτουργήσουμε, εφόσον τόσα χρόνια είδαμε ότι το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να ανοίξει τις πόρτες του Κέντρου Υγείας και ας σκεφτούμε σοβαρά την εκμετάλλευση του ιατρικού τουρισμού προς όφελος των πολιτών του νησιού μας.

*Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η συνέντευξη του κ. Κοπάδη δόθηκε στο «ΒτΚ» για το Κ.Υ. Αντιμάχειας. Εάν και αναφέρεται ο γιατρός γενικά στις δομές υγείας του νησιού, αλλά και άλλων περιοχών της Δωδεκανήσου (Κάρπαθος),  προς αποκατάσταση του τίτλου του άρθρου, αλλά και φράσης της συνέντευξης που διατυπώθηκαν, εκ παραδρομής λάθος,  στην εφημερίδα φύλλο 2600 της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019,  περί  «μη έλευσης γιατρών σε περίπτωση δημιουργίας νέου νοσοκομείου » . Ο κ. Γιώργος Κοπάδης δήλωσε :  «χρειάζονται καινοτόμες αλλαγές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις. Όπως και στο νεόδμητο νοσοκομείο της Καρπάθου έτσι και στο ΚΥ Αντιμάχειας φοβάμαι ότι και οργανισμοί εσωτερικής λειτουργίας να φτιαχτούν δεν θα έρθουν οι γιατροί» η οποία συγκεκριμένη δήλωση είναι υποστηρικτική της πρότασής του  και του μοντέλου που προτείνει με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και τοπικού διαχειριστικού φορέα του κέντρου υγείας. 

Σάντυ Λαδικού

Πηγή: vimatisko.gr

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κάνει πως δεν γνωρίζει όταν δεν θέλει. Η προτίμησή του τη Ρόδο ήταν πάντοτε σαφής!

  • Δεύτερη απόπειρα κατάλειψης του ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΊΟΥ της ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ από τους τουριστογιατρούς.....

   ΤΩΡΑ σπρώχνουν ξανά το ξεπούλημα στην παρεούλα των καθηγητών, μετά την αρχική αποτυχία για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠΤ, ο κρυφός συνέταιρος και ο Μουμιοποιημένος Καραγκιοζοπαίχτης που θα το επιβάλει στον άβουλο Θεοδόση… Πολύ το παραδάκι συνδημότες μου και πλάκωσαν ξανά τα κοράκια….

  • Κωστούκο γερά, πάρτους όλο τον παρά.... Οι δικοί σου ξέθαψαν ξανά την μπίζνα....

   Θα πουλάνε οι Τουριστογιατροί σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και στα πρακτορεία νοσοκομείο δίπλα στο αεροδρόμιο με ετήσια αποζημίωση για τους πελάτες τους και το παραδάκι θα τρέχει άφθονο στις τσέπες τους….. Σιγά που τους έπιασε ο πόνος για τους κατοίκους του τριγώνου.

 2. Ο κύριος Κοπάδης γιατί δεν κάνει την πρότασή του για ΣΔΙΤ στην γενέτειρά του και στο νοσοκομείο που εργάζεται και τους γιατρούς που θα περισσέψουν να τους φέρουμε στην ΚΩ να υπηρετήσουν την ΔΗΜΟΣΙΑ υγεία στο νησί του Ιπποκράτη… γιατί δεν κάνει την πρόταση αυτή για π.χ. την Ψέριμο… Γιατί υποτημούν τόσο την νοημοσύνη μας…γιατί…γιατί… γιατί…

 3. μηπως ειναι αυτος που οφελειται απο τη σημερινη κατασταση ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.