Λέρος: Μπλόκο των κατοίκων στο «Γκουαντάναμο της Ευρώπης» (vid)

0
1000
Οδοιπορικό του Open TV στη Λέρο και στα σημεία όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Μεγαλώνει το μέτωπο των αντιδράσεων στα νησιά για την κατασκευή κλειστών κέντρων προσφύγων. Μάλιστα οι Aιρετοί απειλούν με παραιτήσεις και εκτοξεύουν κατηγορίες για αθέτηση των υπαισχημένων στο στάδιο της διαβούλευσης. Στη Χίο όπου επίσης απορρίπτεται το σχέδιο για τη νέα δομή που αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης καταβάλλει προσπάθειες κατευνασμού των αντιδράσεων. «Το 5.000 συν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και απλά δεν είχε εξηγηθεί από κανέναν» λέει στο Open ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Ταυτόχρονα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκθέτει ξανά στη Διεθνή Κοινότητα τη στρατηγική εκβιασμού της Άγκυρας στο Προσφυγικό. Και μέσα σε όλα αυτά αίσθηση προκαλεί η νέα παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ο γαλάζιος βουλευτής με την τοποθέτησή του δείχνει να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά το Open TV με απεσταλμένο τον δημοσιογράφο Ζήση Μούσιο ξεκινάει οδοιπορικό στα νησιά που δέχονται συνεχείς προσφυγικές ροές. Πρώτος σταθμός η Λέρος. Το νησί αριθμεί σχεδόν 8.000 κατοίκους και σύμφωνα με τον δήμαρχο οι πρόσφυγες και μετανάστες αγγίζουν τις 3.000. «Θέλουμε να πάμε κάπου όπου θα έχει ειρήνη, ασφάλεια και καλύτερη ζωή» λέει πρόσφυγας στην κάμερα του Open.

Στο μεταξύ το Κέντρο Κράτησης και Ταυτοποίησης του νησιού μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 700 άτομα. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα, σε τριτοκοσμικές συνθήκες προσπαθώντας να επιβιώσουν. Κάθε εγκαταλελλειμένο κτίριο έχει γίνει καταφύγιο γι αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις κακές καιρικές συνθήκες. Ακόμα και οι εγκαταστάσεις του παλιού ψυχιατρείου της Λέρου έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Εκτός από το συγκεκριμένο κτίριο πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν ακόμα και στο παλιό κυβερνείο που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1920. «Είναι δύσκολο με το φαγητό, με τον ύπνο. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν τουαλέτες. Ο καταυλισμός είναι μεγάλος και αυτό είναι πρόβλημα» λέει Σύρος πρόσφυγας στο Open TV.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα αναρωτιέται στην κάμερα του Open TV λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα στιβάζονται οι ψυχές και θα γίνει ένα ανθρώπινο κολαστήριο; Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ξανά κλειστές φυλακές».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή Κλειστού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης βρίσκει αντίθετους και τους κατοίκους του νησιού. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Λέρος δεν θα γίνει το Γκουαντάναμο της Ευρώπης» λέει κάτοικος του νησιού.

ethnos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ