Συνολικά 129 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε Κω, Κάλυμνο, Ψέριμο, και Φαρμακονήσι

0
100

Συνολικά 129 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε Κω, Κάλυμνο, Ψέριμο, και Φαρμακονήσι προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Πιο συγκεκριμένα, χθες τα ξημερώματα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019», εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΑΜΜΟΓΛΩΣΣΑ» της Κω, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν 9 αλλοδαποί, ενώ προχθές τα ξημερώματα με τον ίδιο τρόπο εντοπίστηκε φουσκωτή βάρκα με άλλους 11 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους FRONTEX προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση όλων των επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Κω.

Αλλά και χθες τα ξημερώματα πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, εντόπισε και πάλι στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω, 37 αλλοδαπούς που επέβαιναν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Και αυτοί οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω. Προανάκριση για όλες τις υποθέσεις διενεργεί το Λιμεναρχείο Κω.

Αλλά και στην Κάλυμνο και συγκεκριμένα στις ακτές «ΠΑΛΙΟΝΗΣΟΥ» οι λιμενικοί εντόπισαν και διέσωσαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες 8 αλλοδαπούς, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Επίσης, πρωινές ώρες προχθές περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα με 51 άτομα επιβάτες.

Και σε αυτή την περίπτωση υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αγίας Μαρίνας της Λέρου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Τέλος, στον εντοπισμό και τη διάσωση άλλων εννέα (09) αλλοδαπών προέβησαν,   μεσημβρινές ώρες προχθές, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία τους εντόπισαν στις ακτές της Ψερίμου.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Καλύμνου, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Καταδίωξη, βολές και σύλληψη διακινητή
Συνολικά τέσσερις αλλοδαπούς μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω 56χρονος αλλοδαπός, ο οποίος έγινε αντιληπτός από τους Λιμενικούς και για να αποφύγει τη σύλληψη του επιχείρησε να τραπεί σε φυγή.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα και άμεσα σήμανε συναγερμός στους λιμενικούς, οι οποίοι με το πλωτό σκάφος της υπηρεσίες τους εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν αλλοδαποί.

Ο χειριστής του ταχύπλοου αρχικά δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και διατήρησε ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς.

Ακολούθησε συνεχής καταδίωξη, ενώ «έπεσαν» και προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και τη σύλληψη του 56χρονου αλλοδαπού χειριστή – διακινητή.

Στη συνέχεια, προσωπικό του Λιμεναρχείου, εντόπισαν τους τέσσερις  αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί στην ακτή, ενώ από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ