ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ από τον εορτασμό στην Κάλυμνο της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα

0
301

Εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 στην Κάλυμνο  η 195η επέτειος της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21 που διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824.

Η ναυμαχία διεξήχθη στ’ ανοιχτά του κόλπου  Γέροντα της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία

Ο Ισλαμικός στόλος συνετρίβη και μάλιστα συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας.

Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του ’21. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων.

Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».

Στα πλαίσια του εορτασμού της 195ης επετείου, μετά  την επίσημη δοξολογία στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού και της  εκφώνησης του ιστορικού της ημέρα από την  Πατανά Αικατερίνη Δασκάλα του 2ου Δημ.Σχολείου Πόλεως Καλύμνου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην Κεντρική πλατεία και στη συνέχεια ρίψη στεφάνων στην θάλασσα εις μνήμην των ηρωικών ναυμάχων από την Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ του ΠΝ που ελλιμενίζεται στο Λιμάνι της Καλύμνου και συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις

Τιμές απέδωσαν  άγημα του 5/42 Συντάγματος , αντιπροσωπεία στελεχών από την Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ  και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλύμνου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Τουρισμός Μάνος Κόνσολας. Το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και η πολιτευτής Κατερίνα Γαβαλά.

Παρών ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης ,δημοτικοί σύμβουλοι αντιπροσωπείες των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο Ηρώον κατέθεσαν στεφάνι κατά σειρά :

Εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Τουρισμός Μάνος Κόνσολας.

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης

Ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Πλωτάρχης ΠΝ Ιωάννης Καρδαράς

‘Ο Διευθυντής της Β΄Διεύθυνσης Αστυνομίας  Δωδεκανήσου Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Πιπέρης

Ο διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Ευάγγελος Μητρούτσικος

Ο  Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού ναυτικού Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης

Ο Υπολιμενάρχης Καλύμνου Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ Μάριος Μασούρας

Ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Καλύμνου Ιώάννης Νομικάριος.

Η εκδήλωση στο ηρώο έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου

Ακολούθησε η επιβίβαση των αρχών και τμήματος της Δημοτικής Φιλαρμονικής στην Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ απ’ όπου έγινε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα εις μνήμην των ηρωικών ναυμάχων από τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΝ και το Δήμαρχο Καλυμνίων  Δημήτριο Διακομιχάλη,ενώ η δημοτική Φιλαρμονική παιάνιζε εμβατήρια.

Video και αναλυτικό ρεπορτάζ

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ