Ρόδος: Έφυγε από τη ζωή στα 47 της χρόνια η Καλλιόπη Μαρία Φαρμακίδη

0
1924

Σε ηλικία 47 ετών, έχασε τη μάχη για τη ζωή η Καλλιόπη Μαρία Φαρμακίδη. Επρόκειτο περί εξαίρετης γυναίκας –  επιστήμονα η οποία κατάγονταν από το νησί της Σύμης και η οποία είχε λαμπρές σπουδές στην επιστήμη της Αρχαιολογίας.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Παρασκευή, στην 1 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών (Νεκροταφείου Ρόδου)
Γράφει μεταξύ άλλων  για την Καλλιόπη Φαρμακίδη η Ελένη Κρητικού στο Facebook:
«Η Καλλιόπη; Το χαμογελαστό κορίτσι με το πλούσιο βιογραφικό, το πάθος για την επιστήμη της αρχαιολογίας, τη λατρεία για την οικογένειά της, για τη Σύμη, το Πέδι! Δυστυχώς και το τηλεφώνημα στην Ελένη, την αδερφή σου, μου επιβεβαίωσε το τραγικό γεγονός.

Κλαίμε σήμερα. Κλαίμε γιατί δεν χάσαμε απλώς μια φίλη, μια συγγενή, ένα νέο άνθρωπο. Η Ελλάδα και η Σύμη έχασε μια διακεκριμένη αρχαιολόγο με σπουδές στην Ιταλία και την Αγγλία που υπηρέτησε τον πολιτισμό είτε ως σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού είτε με τις εργασίες της και τη γενικότερη προσφορά της.
Γιατί ξεχωριστή θέση στα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα της Καλλιόπης είχε πάντοτε η Σύμη, η πατρίδα του πατέρα της Κώστα Φαρμακίδη που έφυγε από τη ζωή μόλις πριν δύο χρόνια και που με περίσσεια αγάπη φρόντισε. Το νησί όπου πέρναγε τα καλοκαίρια της και τις πασχαλιές της.

Τι να πρωτοαναφέρω. Τη διπλωματική της εργασία στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας το 1999 «Syme: collezioni e ricerche archeologiche” για τη δημιουργία των Συλλογών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύμης (Συλλογή Αναγνωστηρίου «Η Αίγλη», Συλλογή Αλέξανδρου Μιλιοράτη, Συλλογή Δημοσθένους Χαβιαρά, Συλλογή Κωνσταντίνου Φαρμακίδη).
Το διδακτορικό της στο Λονδίνο όπου κατάφερε να συνδυάσει ένα τμήμα ανάγλυφου που βρίσκεται στο Μουσείο Σύμης με άλλα σπαράγματα που βρίσκονταν στο Μουσείο της Ρόδου και στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Θυμάμαι να «τρέχουμε» για το Φεστιβάλ Σύμης τα πρώτα αθώα χρόνια του κοντά στον αγαπημένο μας Γιάννη Διακογιάννη, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CULTURE 2000 που είχαμε καταφέρει να μας εγκριθεί με τις επαφές της με τη Φλωρεντία και το Φράιμπουργκ.

Θαυμαστή ήταν η επιστημονική της συμμετοχή με συγγραφή λημμάτων στον τόμο «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που κυκλοφόρησε με αφορμή την Έκθεση στο Μουσείο το έτος 2011. Δεν θα ξεχάσω πόσο καμάρωνε που το «ανάγλυφό της» εκτίθετο για πρώτη φορά συνενωμένο με τμήματα από Σύμη – Ρόδο και Οξφόρδη.

Άξια αναγνώρισης όμως ήταν και η αποτελεσματικότητά της όταν ως σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού μερίμνησε μαζί με άλλους για τον χαρακτηρισμό της Σύμης ως αρχαιολογικού τόπου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της δωδεκανησιακής γης που θα σε σκεπάσει.
Θα σε θυμόμαστε πάντα!»

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ