Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Σεισμοηφαιστειακή κρίση του 1995-97 στη Νίσυρο. Γιατί οι σεισμογράφοι είναι αναγκαίοι στην...

Σεισμοηφαιστειακή κρίση του 1995-97 στη Νίσυρο. Γιατί οι σεισμογράφοι είναι αναγκαίοι στην περιοχή μας

1
1936

ΣΕΙΣΜΟΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΉ ΚΡΊΣΗ ΤΟΥ 1995-1997 ΣΤΗΝ ΝΊΣΥΡΟ.ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΓΡΆΦΟΙ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΊΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΜΑΣ;

Η Σεισμοηφαιστειακή Κρίση του 1995-1997 στην Νίσυρο συνοδεύτηκε από ένα μέγιστο επιφανειακό γεγονός 5.3 βαθμών, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Νισύρου και Γυαλιού, από τα Ρήγματα της Νισύρου. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Τον Αύγουστο του 1995, οι κάτοικοι της Νισύρου αναστατώνονται από χιλιάδες σεισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έγιναν αντιληπτοί στην Κω. Το μέγεθος στο σύνολο τους ήταν πολύ μικρό (μικρότεροι από 3.5R), και ήταν πολύ επιφανειακοί. Τα υπόκεντρα βρίσκονταν μεταξύ 12 και 0 χλμ. Κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας του 1995-1997,ανοίχτηκαν δύο ρήγματα. Ένα από αυτά στο Μανδράκι επηρέασε μερικά κτίρια, καταστρέφοντάς τα.
Το μάγμα βρίσκεται μόλις 2 χλμ. κάτω από το έδαφος. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ότι κάτι συμβαίνει εκεί κάτω είναι οι ηφαιστειακοί σεισμοί που υποδηλώνουν την άνοδο του μάγματος σε ανώτερα στρώματα.Επίσης είναι σημαντικό το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο της Νισύρου το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό υπολειτουργεί [ή δεν λειτουργεί καθόλου;].
Η θερμοκρασία, η περιεκτικότητα σε ραδόνιο και η χημική σύνθεση των φουμαρόλων, των θερμών πηγών και των αέριων ρύπων παρέχουν πληροφορίες πολύτιμες για την κατάσταση που επικρατεί στα ηφαίστεια της περιοχής πριν ακόμη συμβεί μία έκρηξη ή κριθεί αναγκαία η εκκένωση ενός τόπου.
Για να ξέρουμε ότι όλα πάνε καλά στην γεωλογία κρίνεται αναγκαία η ενόργανη παρακολούθηση, με εξελιγμένα και σύγχρονα συστήματα, της ευρύτερης περιοχής όχι μόνο της Νισύρου.
Ο σεισμογράφος της Νισύρου από 24/1/2019 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Είναι ο μόνος δημόσιος στο εθνικό δίκτυο που λαμβάνει σήματα για την ευρύτερη περιοχή Κω -Καλύμνου -Νισύρου. Λειτουργεί και καταγράφει εκτός από την σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο έγκαιρος και ακριβής εντοπισμός του επικέντρου ενός σεισμού είναι κρίσιμος για τον ηφαιστειοσεισμογόνο χώρο της περιοχής, την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, την αποστολή βοήθειας στους πληγέντες, την παρακολούθηση ενός υπερηφαιστείου που βρίσκεται στον Δίαυλο Κω-Νισύρου και τόσα άλλα.
Το ηφαιστειακό κέντρο της Κω-Νισύρου και αυτό των Campi Flegrei της Ιταλίας θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα μέρη της Ευρώπης από ηφαιστειακή άποψη για αυτό έχουν εκπονηθεί μελέτες και έρευνες από το Geowarn. Ομως, κανένας από τους 2 σεισμολογικούς σταθμούς δεν λειτουργεί ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 5 σύμφωνα με τους επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθώς υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης τους.
Στη Νίσυρο κάθε 15-30 χρόνια παρατηρείται έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα με τοπικές δονήσεις που διαρκούν μία διετία ή λίγο παραπάνω. Το 2017 η Κως, ο 4ος τουριστικός προορισμός της χώρας ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα και ακόμη δεν έχει κλείσει τις πληγές της από την έντονη σεισμική δραστηριότητα. Η Κως φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 100.000 κατοίκους το καλοκαίρι. Τον κρατήρα της Νισύρου κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι. Ο ηφαιστειοτουρισμός θέλει στενή και κοντινή επιστημονική παρακολούθηση.
Υδροφόροι που έχουν παρατηρηθεί σε βάθη μόλις 100 έως 400μ. μπορεί να δώσουν υδροθερμική έκρηξη αν αυξηθεί η τροφοδοσία τους εξαιτίας σεισμού ή ανοδικής κίνησης υποκείμενου μάγματος από τους υπέρθερμους βαθύτερους γεωθερμικούς ταμιευτήρες.
Τα σεισμοηφαιστειακά επεισόδια έχουν μεγέθη μικρότερα από 5 Ρίχτερ, όμως είναι αρκετά επιφανειακά με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα καθώς τα ρήγματα που ενεργοποιούνται βρίσκονται κάτω από κατοικημένους οικισμούς της Νισύρου.
Οι βαθιές γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας και αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου του νησιού, έδειξαν πολύ θερμούς υδροφόρους σε βάθη που φτάνουν τα 2 χλμ.
Ο σημαντικός ρόλος των υφιστάμενων αβαθών και βαθιών γεωθερμικών δεξαμενών, δεν αποκλείει στο μέλλον τη δυνατότητα μιας βαθιάς εισόδου νέου μάγματος σε ρηχότερους θαλάμους της περιοχής. Δίχως σεισμογράφους στην περιοχή μας πως θα ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά;

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]
Πηγή-Ιστορία των Σεισμών της Κω

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, νερό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πραγματικά λεπτομερής και ουσιαστική ανάλυση ,χωρίς αοριστολογίες και 'δεικτικές' γενικότητες.

    Βαθύς γνώστης της περιοχής με ρεαλισμό και όχι παπαγάλος που θέλει να ‘χαιδέψει ώτα Πολυεθνικών’ για το δήθεν ‘καλό’ του Τουρισμού.Είναι όμως απαράδεκτη η διακοπή λειτουργίας των δύο σεισμογράφων σε μια τόσο περίεργη περιοχή και μετά όσα γράφονται και γίνονται. (Να θυμίσω εδώ τις Τουρκικές Δημοσιεύσεις για την προηγούμενη χρονιά).Να δείτε που σε λίγο θα μας πουν και για το σεισμο-ηφαιστειακό ισοδύναμο σαν αντιστάθμισμα …

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ