Δημήτρης Γάκης από την Κω: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικό σχέδιο προστασίας, ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Δωδεκανήσου»

0
225

Δημήτρης Γάκης από την Κω: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικό σχέδιο προστασίας, ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Δωδεκανήσου»

***

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, από την Κω που βρίσκεται σε περιοδεία και με αφορμή την ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη σειρά έργων προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που υλοποιεί στα Δωδεκάνησα, συνολικού προϋπολογισμού 5,130 εκατ. ευρώ, δήλωσε:

«Η πολιτισμική ενότητα της Δωδεκανήσου, η διαχρονική αυτή «γέφυρα» πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο, που αποτελεί από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα και στρατηγικό στόχο, ενισχύεται και δένει αρμονικά με τις άλλες δράσεις που διαμορφώνουν σταδιακά αυτή την ανεπανάληπτη δια-πολιτιστική, δια-νησιωτική δικτύωση στην περιφέρειά μας.

Τα έργα που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ αποτελούν έργα αιχμής για την περιοχή μας. Έργα που συνδυάζουν τη θεσμική και οργανωτική διαλειτουργικότητα φορέων, υπουργείων και περιφέρειας που εμπλέκονται σ’ αυτά, έργα πνοής, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην τόνωση των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, στην προβολή και την καταξίωση της Δωδεκανήσου ως παγκόσμιο πολιτιστικό προορισμό. Αυτές τις ολοκληρωμένες δράσεις θα συνεχίσουμε στην επόμενη 4ετία, στηρίζοντας τα ουσιαστικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, μετατρέποντας όλη τη Δωδεκάνησο σε ένα «εργαστήρι» πολιτιστικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Βήματα σημαντικά έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, το αποδεικνύουν τα έργα που υλοποιούνται στα νησιά μας και οι σημερινές δράσεις αποτελούν ένα τμήμα της σημαντικής αυτής δουλειάς που έχει γίνει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα, όμως, με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα στην Κω, να υπενθυμίσω τόσο τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία πολιτισμού του νησιού από τον σεισμό, που έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, όσο και να προσθέσω τη δική μου φωνή στο κοινό κάλεσμα των συμπατριωτών μου, ώστε η Κως της παράδοσης και του πολιτισμού να επιστρέψει δυναμικά στη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Είναι πολύ σημαντικό, η προσπάθεια που ξεκίνησε να μην σταματήσει. Για κανένα «δήθεν» πολιτικό λόγο ή σκοπιμότητα, που θα θυσιάσει τους πόρους για τον πολιτισμό προς όφελος των κερδών των λίγων. Και είμαι σίγουρος, ότι ο Κωακός Λαός, που ξέρει να αγωνίζεται για την ιστορία του δεν θα το επιτρέψει».

Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ στη Δωδεκάνησο, αναλυτικά:

Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου, με προϋπολογισμό 2.386.500 ευρώ και υλοποιείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου μουσείου με βιοκλιματικές αρχές και με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου με παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα. Η έκθεση θα συνοδεύεται από δίγλωσσο φυλλάδιο-οδηγός του Μουσείου Τήλου, καθώς και εκδοχή του σε γραφή Braille.

Αποκατάσταση δωμάτων και συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου, με προϋπολογισμό 985.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν μονωτικές εργασίες αντιμετώπισης της υγρασίας του Μνημείου καθώς επίσης και συντήρηση των εξαίρετων τοιχογραφιών του.

Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου- Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», με προϋπολογισμό 131.000 ευρώ, και δικαιούχο την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το έργο αφορά στην εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού, οριοθέτησης και χάραξης καταδυτικών διαδρομών περιβαλλοντολογικού και αρχαιολογικού/ ιστορικού ενδιαφέροντος (Φούρνοι και Λέρος).

Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος – Κύπρου: Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου, με προϋπολογισμό 377.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου της Ρόδου, με προϋπολογισμό 1.100.000 € και εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσων. Η πράξη αφορά στην ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης Φιλερήμου της Ρόδου, ο οποίος αποτελεί ένα προστατευόμενο σύνολο φυσικού κάλλους και ιστορικών μνημείων.

Προβολή και ανάδειξη Μνημείων Ακρόπολης Λίνδου μέσω ψηφιακού περιεχομένου, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Το έργο θα προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και σχετική ψηφιακή εφαρμογή για κινητές συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την ολοκληρωμένη και αναλυτική πληροφόρηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία της Ακρόπολης Λίνδου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ