Δ. Κρεμαστινός: «Θέλουμε ίσες δυνατότητες στην Υγεία – Στόχος ζωής για μένα το Ακτινοθεραπευτικό στη Ρόδο»

0
61

Μετά την εντυπωσιακή και μεγάλη συγκέντρωση στην Κω ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός  επισκέφθηκε το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, την Πάτμο και την Λέρο. Η συγκέντρωση της Κω ήταν, κατά τις εκτιμήσεις των τοπικών δημοσιογράφων, η μεγαλύτερη του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ετών.

Σε όλα τα επόμενα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος που επισκέφθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, το βασικό αίτημα των κατοίκων ήταν το θέμα της Υγείας.  Μιλώντας τους, ο Καθηγητής Κρεμαστινός τόνισε τα εξής:

«Για να αισθανόμαστε οι Δωδεκανήσιοι ίσοι με τους άλλους Έλληνες πρέπει να έχουμε τις δυνατότητες που έχουν οι άλλοι Έλληνες στην Υγεία. Πρέπει ο Δωδεκανήσιος να μην εκλιπαρεί για μια θέση ακτινοθεραπείας όταν, δυστυχώς, προσβληθεί από την επάρατη νόσο γιατί σήμερα με την ακτινοθεραπεία ο καρκίνος στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται με τα σύγχρονα μηχανήματα. Όταν εκλιπαρεί και περιμένει για μια θέση χάνει χρόνια ζωής. Η προσπάθειά μου να ιδρυθεί Ακτινοθεραπευτικό τμήμα στη Ρόδο, μετά την προμελέτη που είχε γίνει, ανακόπηκε από την πολιτική του Υπουργείου Υγείας που επισήμως στη Βουλή απάντησε ότι οι Δωδεκανήσιοι πρέπει να πηγαίνουν στην Κρήτη για ακτινοθεραπείες. Αυτό, τότε, το χαρακτήρισα μέσα στη Βουλή ως προσβολή για τη Δωδεκάνησο και τους Δωδεκανησίους.

Επίσης, για τα μικρά νησιά και τα Κέντρα Υγείας αλλά, γιατί όχι, και για τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου η τηλεϊατρική τρίτης γενιάς θα αποτελέσει τη λύση. Και αυτήν τη λύση την απέρριψε το Υπουργείο Υγείας στην πράξη. Όμως η τηλεϊατρική τρίτης γενιάς είναι η ιατρική λύση του 21ου αιώνα. Θα σας το πω πολύ απλά: όταν π.χ. στο Αγαθονήσι θα πηγαίνετε στον νέο γιατρό που μόλις έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο, με όση λίγη εμπειρία διαθέτει, αυτός θα διασυνδέεται με τον αντίστοιχο Καθηγητή της ειδικότητας ο οποίος ζωντανά μέσω της οθόνης θα βρίσκεται στο Αγαθονήσι και θα συζητά με τον άρρωστο και με τον γιατρό. Δηλαδή θα κατευθύνει προς τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Ο Καθηγητής θα θεραπεύει τον άρρωστο και, ταυτόχρονα, ο γιατρός θα εκπαιδεύεται συνεχώς απόν Καθηγητή. Αυτό δεν είναι όραμα θερινής νυκτός. Είναι η πραγματικότητα που συμβαίνει παντού.

Όταν έλεγα ότι θα γίνει το Αιμοδυναμικό εργαστήριο στη Ρόδο για να αντιμετωπίζεται κι εκεί το έμφραγμα  όπως ακριβώς αντιμετωπίζεται στην Αθήνα, όλοι μου έλεγαν ότι δεν γίνεται. Όμως εγώ το έκανα και σήμερα είναι πραγματικότητα και σώζει χιλιάδες ζωές. Το Ακτινιθεραπευτικό όμως, που για μένα είναι στόχος ζωής, δεν έγινε γιατί η προσπάθεια σταμάτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Όταν παλιότερα σας έλεγα ότι θα υπάρχουν αεροπλάνα – μονάδες με ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές και θα διακομίζουν τα επείγοντα περιστατικά στα ειδικά νοσοκομεία μου έλεγαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται – εγώ όμως, ως Υπουργός, τα έκανα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.»

Η  υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι στον Δημήτρη Κρεμαστινό και στα 4 νησιά ήταν πραγματικά συγκινητική. Και οι διάλογοι μεταξύ τους υπήρξαν ειλικρινείς, σοβαροί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χωρίς υπερβολές και προεκλογικές υποσχέσεις με τα γνωστά «θα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.