Περιφέρειες: Οι τελευταίες προβλέψεις -προγνωστικά για β΄γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

0
1097

Μετά τους μεγάλους δήμους, η δημοσιογραφική ομάδα της aftodioikisi.gr, με βάση το ρεπορτάζ,  μυστικές και φανερές έρευνες αλλά και το κλίμα στα social media και την κοινωνία, καταγράφει τα δίδυμα του δεύτερου γύρου αλλά και τα φαβορί για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναλυτικά:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο πρώτος του β΄γύρου θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης. Για τη δεύτερη θέση παλεύουν η νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει «πάρει κεφάλι» και ο πρώην περιφερειάρχης και υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Σγουρός. Από το δίδυμο της δεύτερης Κυριακής θα εξαρτηθεί και ο τελικός νικητής. Αν είναι Πατούλης – Δούρου, αναμένεται εύκολη επικράτηση του υποψήφιου της ΝΔ. Αν είναι Πατούλης – Σγουρός, η «μάχη» αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αμφίρροπη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Γιάννης Πρωτούλης («Λαϊκή Συσπείρωση»), Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ),  Νίκος Παπαδάκης (Πράσινο Κίνημα), Μαριάννα Τσίχλη (ΛΑΕ), Κώστας Τουλγαρίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Θάνος Τζήμερος.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προσπάθεια να εκλεγεί από τον α΄γύρο κάνει ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, εφόσον υπάρξει β΄γύρος, θα είναι ο ένας εκ των δύο. Ο πιθανότερος δεύτερος αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ωστόσο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, λόγω, κυρίως, του Μακεδονικού. Έτερος διεκδικητής της δεύτερης θέσης στον β΄γύρο είναι ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Παπαστεργίου. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει β΄γύρος, με αντίπαλο είτε τον Παπαστεργίου είτε τον Γιαννούλη, οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο νυν περιφερειάρχης θα κερδίσει και μία δεύτερη θητεία. Υποψήφιοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι επίσης: Σωτήρης Αβραμόπουλος («Λαϊκή Συσπείρωση»), Γαβριήλ Αβραμίδης, Θανάσης Αγαπητός (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Δημήτρης Βάνης, Φίλιππος Γκανούλης («Οικολογία- πράσινη λύση») και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΛΑΕ).

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
«Μάχη» ανάμεσα στον «γαλάζιο» αντάρτη πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜ-Θ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Χαμηλότερα βρίσκεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να καταφέρει να βρεθεί εκείνος στον β΄γύρο και να διεκδικήσει την Περιφέρεια. Όποιο κι αν είναι το δίδυμο της 2ας Ιουνίου, η μάχη θα είναι αμφίρροπη, με ελαφρύ προβάδισμα του Χ.Τοψίδηο οποίος φαίνεται να προηγείται σημαντικά στον μεγάλο (πληθυσμιακά) νομό Καβάλας. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Κώστας Σημιτσής (ΚΙΝΑΛ), Δημήτρης Παπατολίδης («Λαϊκη Συσπείρωση»),  Θεόδωρος Περεντίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Ελευθέριος Νικολαϊδης (ΧΑ) και Ανδρέας Καραγιώργης.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
To Μακεδονικό αλλά και το θέμα της ΔΕΗ έχουν οδηγήσει σε σημαντική οπισθοχώρηση τον (στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ) νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος από εκεί που φαινόταν ότι θα δώσει σκληρή μάχη με τον υποψήφιο της ΝΔ, βουλευτή Κοζάνης του κόμματος, Γιώργο Κασαπίδη, για το ποιος θα κερδίσει την περιφέρεια, κινδυνεύει να μείνει εκτός β΄γύρου.  Κι αυτό γιατί το έδαφος που χάνει ο κ. Καρυπίδης φαίνεται, εκτός από τον κ. Κασαπίδη, να το κερδίζει και η υποψήφια του ΚΙΝΑΛ Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία κοντράρεται στα ίσια με τον νυν περιφερειάρχη για να μπει στον β΄γύρο. Αν ο υποψήφιος της ΝΔ φαίνεται ότι έχει προβάδισμα στη μάχη για τον τελικό νικητή, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη είτε αντίπαλος του είναι ο νυν περιφερειάρχης είτε η υποψήφια του ΚΙΝΑΛ. Υποψήφιοι είναι επίσης: οι Θανάσης Χάστας («Λαϊκή Συσπείρωση»),  Στέφανος Πράσσος («Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία») και Χρήστος Σαββουλίδης (ΧΑ).

 

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αν και αποδυναμωμένος, ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που εξελέγη οριακά από τον α΄γύρο στις εκλογές του 2014 (50,83%), αναμένεται να είναι ο ένας εκ των δύο του β΄γύρου στην Περιφέρεια Ηπείρου. Για τη δεύτερη θέση δίνουν σκληρό αγώνα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ζάψας και ο, προερχόμενος από την κεντροδεξιά, επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος στηρίζεται φανερά ή μυστικά από στελέχη της ΝΔ στην περιοχή, ενώ έχει και υπόγεια στήριξη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιο κι αν είναι το δίδυμο του β΄γύρου, η μάχη αναμένεται να είναι αμφίρροπη, καθώς διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες συσπείρωσης απέναντι στον νυν περιφερειάρχη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Δημήτρης Δημητρίου (ΚΙΝΑΛ), Γιώργος Πρέντζας («Λαϊκή Συσπείρωση»), Κώστας Αναγνώστου (ΧΑ), Νίκος Ζήκος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Κώστας Νουτσόπουλος (ΛΑΕ).

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επανάληψη της «μάχης» του 2014, αλλά με πιο δυνατό τον ένα υποψήφιο, αναμένεται να είναι η επικείμενη αναμέτρηση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από την μια πλευρά ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός που διεκδικεί μία τρίτη θητεία και από την άλλη ο γιατρός Νίκος Τσιλιμίγκας που αυτή τη φορά εκτός από το ΚΙΝΑΛ, στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014 είχε χάσει στον β΄γύρο με 9% (54,5 έναντι 45,5%), αλλά αυτή τη φορά η «μάχη» αναμένεται πιο αμφίρροπη. «Σφήνα» στο δίδυμο Αγοραστού-Τσιλιμίγκα επιχειρεί να μπει ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.  Υποψήφιοι επίσης είναι οι: Μαρία Τσιτσέ -Μπίλλη (ΧΑ), Στάθης Ντούρος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Κώστας Δελημήτρος (ΛΑΕ), Αναστάσιος Τσιάπλες και Θανάσης Ακρίβος, 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μάχη για 2+2 αναφορικά με τον β΄γύρο δίνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά την αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη. Φαβορί να αναμετρηθούν την Κυριακή 2 Ιουνίου είναι ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος αλλά στηρίζεται υπογείως από τοπικά στελέχη της ΝΔ και ο  ο (αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας του Κ.Μπακογιάννη) Φάνης Σπανός που έχει την στήριξη της ΝΔ. «Σφήνα» στους δύο αλλά με μικρότερες πιθανότητες επιχειρούν να μπουν ο (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΡΟΠΟ) Δημήτρης Αναγνωστάκης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Κατερίνα Μπατζελή, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Κωνσταντίνος Μπασδέκης («Λαϊκη Συσπείρωση»), Χαράλαμπος Γιώτης (ΧΑ), Αντώνης Βούλγαρης (Ελεύθερη Στερεά), Νίκη Πολυζώη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Αντώνης Μωραϊτης («Απόφαση Ανάγκης»).

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Nτέρμπι μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που αυτή τη φορά (σ.σ. η τρίτη κατά σειρά) επιχειρεί να επανεκλεγεί με την στήριξη, εκτός του ΚΙΝΑΛ,  και του ΣΥΡΙΖΑ, και του «γαλάζιου» Νεκτάριου Φαρμάκη. Σύμφωνα με όλες τις, μέχρι τώρα, ενδείξεις ο κ. Κατσιφάρας θα τερματίσει πρώτος στον α΄γύρο, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να κερδίσει τον υποψήφιο της ΝΔ στον β’, καθώς ο «βενιζελικός» πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα Κώστας Σπηλιόπουλος που φαίνεται ότι θα είναι τρίτος, δείχνει να προτιμά τον κ. Φαρμάκη από τον νυν περιφερειάρχη. Υποψήφιοι επίσης είναι οι: Νίκος Καραθανασόπουλος «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (Οικολογική Δυτική Ελλάδα»), Ανδρέας Νικολακόπουλος  (ΧΑ),  Βασίλης Χατζηλάμπρου (ΛΑΕ), Χρήστος Κοσίνας  (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η «μάχη των μαχών» σε γαλάζιο φόντο δίνεται μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη που «κόπηκε» από τον Κυρ.Μητσοτάκη και κατεβαίνει ως «αντάρτης» και του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.  Σημαντική παράμετρος ποια θα είναι η διαφορά των δύο και ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στον α΄γύρο, καθώς ο κ. Τατούλης ευελπιστεί να πάρει στο β΄γύρο, τις ψήφους του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δέδε, παλαιού του αντιπεριφερειάρχη, με τον οποίο, ωστόσο, δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων. Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά για τον τελικό νικητή. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Νίκος Γόντικας («Λαϊκή Συσπείρωση»), Θανάσης Πετράκος (ΛΑΕ), Δημήτρης Τζεμπετζής (ΧΑ), Παναγιώτης Κάτσαρης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Δήμητρα Λυμπεροπούλου («Πράσινη Πελοπόννησος») και Γιάννης Μπουντρούκας («Πελοποννησιακή Συμμαχία»).

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σαφές προβάδισμα έχει ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φλερτάρει με την αυτοδυναμία από ττον α΄γύρο. Αν υπάρξει β΄γύρος, αντίπαλός του αναμένεται να είναι ο υποψήφιος της ΝΔ, ο 35χρονος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη που τα «έσπασε» δημοσίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Πρόκειται για έναν  αντίπαλο χαμηλής πολιτικής εμβέλειας, που φαίνεται να βολεύει τον νυν περιφερειάρχη. Yποψήφιοι είναι επίσης οι: Μανώλης Συντυχάκης («Λαϊκή Συσπείρωση»), Γιώργος Πιαγκαλάκης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΛΑΕ) και Γιώργος Σπυρόπουλος (ΧΑ).

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σκληρή «μάχη» ανάμεσα στον, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον, κοινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, οδοντίατρο με μακρά αυτοδιοικητική θητεία στο δήμο Ρόδου, Μανώλη Γλυνό, αναμένεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι οι δυο τους είναι κοντά, με τον Γ.Χατζημάρκο να έχει περισσότερες πιθανότητες να τερματίσει πρώτος στον α΄γύρο. Ωστόσο, την δεύτερη, το «παιχνίδι» είναι εντελώς ανοιχτό, καθώς σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν, μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι του «γαλάζιου» αντάρτη, νυν αντιπεριφερειάρχη Ρόδου Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος μάχεται με κάθε τρόπο τον νυν περιφερειάρχη.  Υποψήφιοι περιφερειάρχες είναι επίσης οι: Γιάννης Ντουνιαδάκης («Λαϊκή Συσπείρωση» και Νικόλαος Αττίτης (ΧΑ)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
2+2 είναι υποψήφιοι που διαγκωνίζονται για μία θέση στον β΄γύρο. Εκείνοι που έχουν προβάδισμα είναι η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου που μετά από πολλές περιπέτειες (σ.σ. προσπάθεια για κοινό υποψήφιο ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του Σταμάτη Μαλέλη), στηρίχθηκε τελικώς από τη ΝΔ και ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, ο 38χρονος Παναγιώτης Χριστόφας, γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο. «Σφήνα» επιχειρούν να μπουν ο «αντάρτης» της ΝΔ, που στηρίζεται από τον τοπικό βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Μουτζούρης, και ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης. Αυτή τη στιγμή μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ο ένας του β΄γύρου έχει η νυν περιφερειάρχης, η οποία, ωστόσο, καθώς εμφανίζεται αποδυναμωμένη, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επανεκλεγεί, οποιονδήποτε κι αν έχει απέναντί της. Υποψήφιοι επίσης είναι οι: Σταύρος Τάσσος («Λαϊκή Συσπείρωση»), Νίκος Μανάβης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Στράτος Γεωργούλας («Ο Άλλος Δρόμος»)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Τρεις υποψήφιοι παλεύουν για τις δύο θέσεις του β΄γύρου. Πρόκειται για τον (στηρίζομενο από τον ΣΥΡΙΖΑ) νυν περιφερειάρχη  Θόδωρο Γαλιατσάτο, την υποψήφια της ΝΔ Ρόδη Κράτσα και τον πρώην περιφερειάρχη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και «γαλάζιο» αντάρτη, Σπύρο Σπύρου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα ο νυν περιφερειάρχης φαίνεται ότι θα είναι ο ένας εκ των δύο που θα περάσει στον β΄ γύρο, ενώ για την δεύτερη θέση προβάδισμα έχει η επίσημη υποψήφια της ΝΔ  Ρ.Κράτσα απέναντι στον «αντάρτη» Σ.Σπύρου.  Όσο για τον τελικό νικητή, ο «γαλάζιος» εμφύλιος, που, μετά και την καταδίκη του πρώην βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Νίκου Γεωργιάδη για ασέλγεια σε ανήλικους και τις καταγγελίες Σπύρου για παρεμβάσεις του στην επιλογή Κράτσα, εντάθηκε, φαίνεται να ευνοεί τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη ο κ. Γαλιατσάτος δέχεται κριτική για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και για υπέρογκα προσωπικά δάνεια που έχει λάβει. Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη μεταξύ των τριών και στη συνέχεια των δύο, θα είναι σκληρή έως το τέλος. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Aλεξάνδρα Μπαλού («Λαϊκή Συσπείρωση»), Αλέξανδρος Αλεξάκης (ΚΙΝΑΛ),  Στέφανος Σαμοϊλης (ΛΑΕ), Γιάννης Αϊβατίδης (ΧΑ)  και Βέρα Κορωνάκη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ