ΖΕΤΑ ΤΣΙΡΠΑΝΛΗ: Πλησιάζει η ευλογημένη ώρα για την «Αναγέννηση» των πληγέντων λατρευτικών Ναών της Πόλης Κω, από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017

10
727

Πλησιάζει η ευλογημένη ώρα για την «Αναγέννηση» των πληγέντων λατρευτικών Ναών

της Πόλης Κω, από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017

Οι δύο «βαριά πληγωμένες» μεγάλες εκκλησίες της Πόλης μας, Κω, του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου & της Αγίας Παρασκευής, επιτέλους οδεύουν προς την τελική ευθεία της αποκατάστασής τους!!!

Θερμά και ολόψυχα συγχαρητήρια :

Πρωτίστως στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας Κώου & Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, που με καθημερινή αγωνία και με αμέριστη αγάπη και απόλυτη αφοσίωση «τρέχει» άοκνα για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ομοίως στον έμπειρο και άξιο Πολιτικό Μηχανικό, τ. Δήμαρχο Ηρακλειδών, ορισμένου -εκ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως- εκκλησιαστικό «Άρχοντα» κ. Θεοδόση Βαρκά, που σε άριστη, αγαστή και καθημερινή συνεργασία με τον Σεβασμιότατο, με μεθοδικότητα και προσήλωση έφερε εις πέρας άρτια και αποτελεσματικά, την πραγματικά δύσκολη & πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία, ως συντονιστής ενεργειών & παρακολούθησης όλης της πορείας, σύνταξης των σχετικών μελετών, αλλά και όλων των απαιτούμενων εγκρίσεών τους, από όλους τους συναρμόδιους φορείς (Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Ναοδομίας Κρήτης αλλά και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – ΔΑΕΦΚ).

Αλλά να ευχαριστήσουμε θερμά και τον Περιφερειάρχη μας, Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, που όχι μόνο παρακολούθησε, στενά και από κοντά, όλες τις ως άνω ενέργειες, σε όλα τους τα στάδια, μα και εγκαίρως, –πέρα και έξω από τα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων του-, αμέσως μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, σε άριστη και αγαστή συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, οικειοθελώς και με προσωπική του πρωτοβουλία, γνωρίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα, για όλους εμάς τους Κώους, της -όσον των δυνατών- γρηγορότερης αποκατάστασης των δύο σημαντικότερων εμβληματικών εκκλησιών του νησιού μας, της Κω, δέσμευσε σε ειδικό κωδικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αποκλειστικά και μόνον για την αποκατάσταση των πληγέντων δύο ναών μας, το ποσό των δύο ( 2 ) εκατ. Ευρώ!!!

Επίσης να συγχαρούμε θερμά και όλους όσους βοήθησαν -αθόρυβα και ταπεινά- σε όλες αυτές τις ενέργειες!

Εδώ να θυμίσω και την συμβολική, άμεση μα και άκρως τιμητική για το νησί μας, προσφορά των 200,000,00 € από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αξιότιμο κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας, την ίδια μέρα το πρωί της αποφράδας εκείνης ημέρας για το νησί μας, εκφράζοντας με θέρμη την συμπαράσταση του αδελφικού μας λαού της Κύπρου, μέσω του προσωπικού καλού μου οικογενειακού φίλου αλλά και λάτρη του νησιού μας και διαχρονικά πολύ στενού συνεργάτη του Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη κυρίου Λοΐζου Αντωνίου, καταξιωμένου δημοσιογράφου, στην αδελφική μας Κύπρο, τον οποίο και ευχαριστώ εγκάρδια και ολόθερμα!!!

Το ποσό διατέθηκε, λίγες ημέρες μετά τον σεισμό, αφού εγκρίθηκε άμεσα από το υπουργικό συμβούλιο, μέσω της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και με την άμεση διαμεσολάβηση του αξιότιμου Πρέσβη κ. Κυριάκου Α. Κενεβέζου, προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την αποκατάσταση των εκκλησιών μας, κυρίως δε ονοματισμένα στην σχετική υπουργική απόφαση, για την Αγ. Παρασκευή, εκκλησία στην οποία ο αγαπητός μας οικογενειακός φίλος κ. Λοΐζος Αντωνίου έχει ιδιαίτερη αγάπη και υπέροχες αναμνήσεις, αφού πάντα, κατά τις παρελθούσες επισκέψεις του στο νησί μας, εφολοξενείτο στο γειτονικό σε αυτήν σπίτι, της αείμνηστης γιαγιάς μου & πολυαγαπημένης σε όλους μας Στεργίας Τσιρπανλή, στην μνήμη της οποίας αφιερώνεται και η συμβολική αυτή δωρεά!!!

Τους ευχαριστούμε θερμά και από καρδιάς για την συμβολική & τιμητική αυτή πράξη τους αλλά και την αμεσότητα έκφρασης της συμπαράστασής τους στον Κωακό λαό !!!

Για την έγκριση του ανωτέρω συμβολικού-τιμητικού ποσού, από το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτήθηκε η σύνταξη τεχνικής έκθεσης, προϋπολογισμού ζημιών -που αντιστοιχούσε στο ανωτέρω ποσό- και αντίστοιχη τεκμηρίωση με φωτογραφικό υλικό των δύο σεισμόπληκτων εκκλησιών, τα οποία απέστειλα αρμοδίως ηλεκτρονικά σε λίγες ημέρες από το συμβάν.

Την Τεχνική Έκθεση & τον τεκμηριωμένο ενδεικτικό Π/Υ συνέταξε άμεσα & αφιλοκερδώς, ο εξαίρετος συνάδελφος, φίλος και εμπειρότατος Πολιτικός Μηχανικός -εκ Ρόδου- κ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης, που επισκέφτηκε -με δικά του έξοδα- αυθημερόν το νησί μας, ειδικά και μόνον για το λόγο αυτόν, δηλ. για την αυτοψία και καταγραφή των ζημιών. Η φωτογραφική τεκμηρίωση των ζημιών έγινε από εμένα την ίδια, τόσο εντός όσο και εκτός του ναού της Αγ. Παρασκευής με έντονα συναισθήματα λύπης, που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην ψυχή μου, αφού η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η ενορία μας οικογενειακώς, απ’όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, σε όλες τις χαρμόσυνες μα και πικραμένες στιγμές μας…!

Όλους τους ως άνω ευχαριστώ προσωπικά θερμά και από καρδιάς αλλά και εκ μέρους του Περιφερειάρχη μας κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος ήταν εξ αρχής ενήμερος και αρωγός σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής!

Παράλληλα έχει συμφωνηθεί αμφότερα, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο στενός του συνεργάτης κ. Λοΐζος Αντωνίου, αλλά και ο αξιότιμος Πρέσβης, να είναι οι πρώτοι μα και οι επίσημοι τιμώμενοι προσκεκλημένοι του Περιφερειάρχη μας και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, κατά τον επαν-εγκαινιασμό των δύο Εκκλησιών μας, κατά την πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί αμέσως μετά την πλήρη αποκατάστασή τους!

Παράλληλα δοθείσης της ανωτέρω αυτής συνεργασίας, διερευνάται –αμφότερα– το θέμα της αδελφοποίησης της Περιφέρειάς μας με μία εκ των έξι Επαρχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που θα αναλάβω προσωπικά σε συνεργασία με τον κ. Λοΐζο Αντωνίου, αφού έχουν ήδη δρομολογηθεί και μεθοδευτεί οι απαιτούμενες και αναγκαίες διαδικαστικές ενέργειες που θα αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως μετά την εκλογική περίοδο που διανύουμε!

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» λοιπόν & πάντα μετά από μία δυσάρεστη κατάσταση δύναται να προκύψει κάτι το καλό!

Η συνεργασία της Περιφέρειάς μας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια, αφού είναι πολλά τα κοινά μας στοιχεία, μα και αυτά που μπορούν να μας συνδέσουν στο άμεσο μέλλον, σε επίπεδο στενής συνεργασίας, πάντα αμφότερα εποικοδομητικά !

Το ίδιο βεβαίως παράλληλα έπραξε άμεσα ο Περιφερειάρχης μας και για τους λατρευτικούς χώρους (Τζαμιά) των αδελφών μας Κώων μωαμεθανών, που και αυτά δυστυχώς επλήγησαν βαριά από τον ίδιο καταστροφικό σεισμό!

Έτσι λοιπόν και πάλι ο Περιφερειάρχης μας, σε άριστη και αγαστή συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ιμάμη Κω, αξιότιμο και αγαπητό σε όλους τους Κώους, κ.κ. Σερίφ Σιουκρή Δαμάδογλου και βεβαίως με το νυνΔ .Σ. του ΒΑΚΟΥΦ Κω και σε συνεργασία με την αξιότιμη Πρόεδρο Ελβάν Κοτζαογλάν, δέσμευσε αντίστοιχα σε ειδικό κωδικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το ποσό των 272.000,00 €, που θα διατεθεί για να καλύψει άμεσα και εξ’ολοκλήρου την αποκατάσταση του κυρίως λατρευτικού χώρου τους, δηλαδή του Τζαμιού «Γαζή Χασάν Πασά» στο Πλατάνι.

Οι αντίστοιχες μελέτες εφαρμογής & τα τεύχη δημοπράτησης εκπονήθηκαν άρτια και με χαρακτηριστικά λεπτομερή σχεδιασμό, από τον εξειδικευμένο σε διατηρητέα αλλά και αρχαιολογικής αξίας κτίρια, Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Γιώργο Σιδερή, και τον εξαίρετο και έμπειρο σε στατικές αποκαταστάσεις κτηρίων, Πολιτικό μηχανικό –εκ Ρόδου- κύριο Αριστοτέλη Ηρακλείδη και τον υιό του, αφού τους ανατέθηκαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία του ΒΑΚΟΥΦ Κω, με Πρόεδρο του νυν Δ.Σ. τον κύριο Ιμπραήμ Κουνελάκη, ο οποίος άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, δρομολόγησε μεθοδικά και με αμέριστο καθημερινό προσωπικό ενδιαφέρον του, αλλά και όλου του τότε Δ.Σ. του ΒΑΚΟΥΦ ΚΩ, όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την σύνταξη των απαιτούμενων εκ του νόμου μελετών, για όλα τα πληγέντα τζαμιά και τις πληγείσες κρήνες της Πόλης μας!

Η νέα διοίκηση του ΒΑΚΟΥΦ Κω, με τη νυν Πρόεδρο κυρία Ελβάν Κοτζαογλάν, συνέχισε με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο την παρακολούθηση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών εγκρίσεων των μελετών (από Αρχαιολογική Υπηρεσία & ΔΑΕΦΚ).

Έτσι επιτέλους, με μεγάλη χαρά, μετά απ΄όλη αυτήν την διετή προσμονή, όλοι οι Κώοι θα δουν τους δύο μεγαλύτερους και πολυαγαπημένους λατρευτικούς Ναούς της Πόλης μας, αλλά και το αγαπημένο για τους μωαμεθανούς Κώους αδελφούς μας το Τζαμί Πλατανίου, να ξαναγίνονται λειτουργικοί χώροι λατρείας, προσευχής, θρησκευτικών τελετών και συνάθροισης με αγάπη και ανακούφιση, όλων των πιστών, που τόσο έλειψε από την καθημερινή ζωή όλων μας, και που αποτελούσαν εδώ και δύο χρόνια μεγάλη πληγή στις ψυχές όλων των πιστών, αφού οι καταστροφικές αυτές εικόνες της αποφράδας εκείνης ημέρας στιγμάτισε τις ζωές μας για πάντα!!!

Ας επουλωθούν λοιπόν αυτές οι αιματηρές πληγές για πάντα, και ας ζήσουμε από εδώ και πέρα αγαπημένοι, ενωμένοι και ευλογημένοι, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ευοίωνο για όλους μέλλον!

Κοιτώντας μόνο #μπροστά, με ελπίδα, αγάπη & ομόνοια, ας αφήσουμε πίσω δια παντός ό,τι μας έχει πληγώσει, και ας μετατρέψουμε το κακό που μας βρήκε πριν από δύο χρόνια σε ευκαιρία ελπιδοφόρας Αναγέννησης και αγαστής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο και τομέα!

Έτσι –μόνον- μπορεί το νησί μας να βγει πολλαπλά κερδισμένο αλλά και έτσι μόνον μπορεί να καταφέρει να προοδεύσει και να αναπτυχθεί ισόρροπα, με επίκεντρο πάντα την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας μα και των επόμενων γενεών, για τις οποίες βεβαίως -όλοι μας- παλεύουμε καθημερινά!

Με τιμή & με παντοτινά δυνατή κι έμπρακτη αγάπη για τον τόπο μας,

Τσιρπανλή-Σπύρου Γεωργία ( Ζέτα )

Αγρ/μος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

Περιφερειακής Ενότητας Κω-Νισύρου

Με την Παράταξη «Μπροστά το Ν.Αιγαίο»

με υπ. Περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, στέκεται
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
+36

10 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μπούρδες, ΜΠΟΥΡΔΕΣ όπως θα έλεγε και η αξέχαστη Σαπφώ ΝΟΤΑΡΑ. Πήρε το λιβανιστήρι, το γέμισε λιβάνι και άρχισε να λιβανίζει…

      … από τον απόντα από τα προβλήματα Ροδίτη Περιφερειάρχη ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ που έταξε ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, τον χουβαρντά που έστειλε το τεράστιο ποσό των 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση των τριών σχολείων!!!! που ευτυχώς όμως ανέλαβε και ξόδεψε για την αποκατάσταση τους ο Δήμος μας 2 εκατομμύρια, κάθε προκομμένο μελετητή που με αμοιβή εργάζεται, ακόμα και την αφεντιά της για τις φωτογραφίες που τράβηξε.… Το μόνο που θα μείνει στους Κώους από ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ,τον ΕΧΘΡΟ ΤΗΣ ΚΩ και του Δήμου μας θα είναι η απουσία του στο προσφυγικό και τον σεισμό, το παντελώς ανύπαρκτο έργο του και το ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ¨ΕΤΡΕΞΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩ, στο ΑΜΑΝΙΟΥ, το ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΛΑΘΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ και εξαιρώντας την ΡΟΔΟ, φροντίζει συστηματικά να μεταφέρονται σε αυτό ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ από την πατρίδα του την Ρόδο να μην χαλάσει την τουριστική της μόστρα και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και από αυτά του Βορείου Αιγαίου…. #Αγαθίας ο Σχολαστικός #

  1. Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ανικανότητας και της χαζομάρας. «Φτάνει η ευλογημένη ώρα», τι σημαίνει αυτό και που απευθύνεται; Μόνο κρετίνοι μπορούν να ακούν τις μπούρδες σας. Μελέτες ακόμη δεν έχουν γίνει, μετά από 19 μήνες.Καμία αυτοκριτική;

  2. Πέρασε από την Μητρόπολη άκουσε για τις ευλογημένες φούντες και μπέρδεψε την ευλογία με τις εκλογές.

  3. είσαστε πολύ άξια και δυναμική γυναίκα! Είσαστε φως μέσα στο σκοτάδι τη πολιτικής των τελευταίων ετών!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.