Ρόδος: Όμιλος επιχειρήσεων περιήλθε σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας!

0
523
Eνώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων (κατ’ αρθρ. 106α’ παρ. 6 του Ν. 3588/2007) προσέφυγε, μια από τις πλέον εμβληματικές ανώνυμες εταιρείες (όμιλος) λιανεμπορίου στο νησί της Ρόδου, που δεν έμεινε αλώβητη από την οικονομική κρίση.
Μια από τις βασικότερες τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4446/2016 στον Πτωχευτικό Κώδικα υπήρξε, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της διαδικασίας ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης και η διατήρηση σε ισχύ αποκλειστικά της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.
Ο νομοθέτης προέβλεψε τη δυνατότητα χορήγησης προληπτικών μέτρων ακόμα και πριν την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης, ώστε να προστατευτεί η εταιρεία το ενδιάμεσο αυτό πολύτιμο διάστημα. Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της επιχείρησης κατά το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, παρέχεται με την παρ. 6 του αρ. 106α η δυνατότητα λήψεως προληπτικών μέτρων κατά το άνω χρονικό διάστημα και πριν από την υποβολή της συμφωνίας εξυγίανσης προς επικύρωση.
Χθες συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου το αίτημα της εταιρείας για την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα απαγορεύει την ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών της, τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της, την κήρυξη αυτής σε κατάσταση πτωχεύσεως και έκδοση προσωρινής διαταγής κατά αυτής, την δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών, καθώς και την απαγόρευση διακοπής παροχής υπηρεσιών απαραίτητων για την συνέχιση της λειτουργίας και βιωσιμότητάς της και συγκεκριμένα της ηλεκτροδότησής της και των καταστημάτων αυτής από τη ΔΕΗ, μέχρι την κατάθεση αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης κατ’ αρθρ. 104 του Πτωχευτικού Κώδικα, ως ισχύει τροποποιηθείς.
Η εταιρεία συστάθηκε τον Οκτώβριο 1992 και το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα σε 2.747.747 €, διηρημένο σε 93.620 ονομαστικές μετοχές.
Αποτελείται από ένα άρτιο και πλήρες ειδικευμένο προσωπικό, πιστό στους στόχους και την φιλοσοφία της εταιρείας, η οποία βασίζεται στην αφοσίωση για την ποιότητα των υπηρεσιών και την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων βάσει των διεθνών προτύπων πιστοποιητικά ποιότητας.
Το απασχολούμενο προσωπικό της ανέρχεται σήμερα στα 80 άτομα. Πρόκειται για μια οικογενειακή εταιρεία, με πολύχρονη ιστορία και βαθιές ρίζες και δεσμούς με τα Δωδεκάνησα.
Ξεκίνησε το 1973 όταν δύο αδέλφια μετέτρεψαν ένα μικρό κατάστημα σε σούπερ μάρκετ και το 1992 η οικογένεια εγκαινίασε το πρώτο υπερμάρκετ το οποίο επεκτάθηκε από τη Ρόδο στη Λέρο και σταδιακά σε ακόμη 3 τοποθεσίες στο νησί της Ρόδου. Η επιχείρηση κατάφερε με την πάροδο του χρόνου να αποτελέσει τη μεγαλύτερη και πλέον υγιή επιχείρηση στο είδος της στα Δωδεκάνησα και αποτελεί πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ είναι πλέον μέλος του δικτύου (ΕΛ.ΟΜ.Α.Σ.).
Εχει αναπτύξει εξάλλου προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε διάφορες κατηγορίες όπως τρόφιμα, χαρτικά, απορρυπαντικά, προϊόντα ατομικής περιποίησης και οικιακής χρήσης πράγμα που τον καθιστά ανταγωνιστικότερο στην τοπική αγορά.
Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας μηνός Δεκεμβρίου 2018, οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς όλους τους πιστωτές της ανέρχονται στο ποσό των 15.635.112,52 ευρώ.
Οι οφειλές της προς την ΔΟΥ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 ανέρχονταν σε 733.040,39 € ενώ οι αντίστοιχες οφειλές προς τους Ασφαλιστικούς Φορείς ανέρχονταν σε 596.639,16 €.
Οι οφειλές προς τους εργαζομένους ανέρχονταν στα 373.003,50 ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές προς τους ανέγγυους πιστωτές ανέρχονται στο ποσό των 7.477.418,93 €.
Οι απαιτήσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 2.768.159,29 €. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη την συναίνεση της Αlpha Bank που συγκεντρώνει ποσοστό 27,42 % επί του συνόλου των υποχρεώσεων της για την αίτηση Λήψης Προληπτικών Μέτρων. Όπως το σύνολο των εταιρειών στην Ελλάδα έτσι και συγκεκριμένη εταιρεία επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση η οποία ξεκίνησε διεθνώς το 2008 ως τραπεζική κρίση και εξελίχθηκε στην πατρίδα μας σε δημοσιονομική οδηγώντας σε μακροετή ύφεση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει με νέα κεφάλαια τις επιχειρήσεις, δημιούργησε μια ασφυκτική πίεση ρευστότητας εν γένει στην αγορά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσπαθήσουν να επιβιώσουν χρηματοδοτούμενες ουσιαστικά από τις πιστώσεις των δικών τους προμηθευτών αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μέσω της αναστολής πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους βασικότερους πιστωτές της προς κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης των αρθρ. 104 επ. του Ν. 3588/2007, ως ισχύει τροποποιηθείς σήμερα.
Βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων και οριστικοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης προκειμένου να κατατεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, δυνάμει της οποίας θα ικανοποιηθεί το σύνολο των πιστωτών με βάση την θεμελιώδη αρχή της συλλογικής ικανοποίησης καθώς και της ισότιμης μεταχείρισης αυτών.
Η εταιρεία εκπροσωπείται στην δίκη από τον δικηγόρο κ. Μηνά Τσέρκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ