Ψέριμος: Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, χωρίς γιατρό και στο σκοτάδι μόλις πέσει ο ήλιος

3
956

Σε απόγνωση βρίσκονται οι λιγοστοί κάτοικοι της Ψερίμου, καθώς στο νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο, την Κω και στα τουρκικά παράλια, το τελευταίο δίμηνο δεν υπάρχει ρεύμα στους δρόμους και η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι μόλις πέσει ο ήλιος

Μάλιστα, δεν φτάνει η ταλαιπωρία που υφίστανται οι 24 κάτοικοι του νησιού, ήρθε και η τουλάχιστον προκλητική απάντηση του δημάρχου (το νησί υπάγεται στον Δήμο Καλυμνίων) στο αίτημά τους για αποκατάσταση της βλάβης. «Επί 60 σχεδόν ημέρες μάς λένε πως δεν υπάρχει άτομο να μας στείλουν για να βάλει το ρεύμα. Το βράδυ στο λιμάνι μπορεί να μπει όποιος θέλει χωρίς να καταλάβουμε τίποτα» αναφέρει στη «δημοκρατία» η 60χρονη κυρία Φωτεινή, τονίζοντας ότι οι Ψεριμιώτες έχουν συνειδητά λησμονηθεί από την Πολιτεία.

Εκτός, όμως, από τη βλάβη του ρεύματος, οι κάτοικοι της Ψερίμου, γνωστοί και ως «ερημίτες του Αιγαίου», καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν πλήθος προβλημάτων, τα οποία, όπως λένε, προκύπτουν από την αδιαφορία των ιθυνόντων. «Ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα άλλα νησιά έχουμε μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ όταν η θάλασσα έχει φουρτούνες, το καΐκι κάνει έως και πέντε ημέρες να μας εφοδιάσει με τρόφιμα» σημειώνει η κυρία Φωτεινή και προσθέτει ότι ακόμη μια «πληγή» του νησιού είναι η έλλειψη γιατρού: «Εχασα τον άντρα μου πέρυσι στη μέση του πελάγους ενώ τον μεταφέραμε με φουσκωτό στην Κάλυμνο. Η ζωή μας είναι δραματική, μας έχουν εγκαταλείψει όλοι».

Επιπλέον, η γεωγραφική θέση του νησιού, που βρίσκεται μόλις 10 μίλια από τα τουρκικά παράλια και ένα τέταρτο από τα Ιμια, γεμίζει τους κατοίκους με αίσθημα ανασφάλειας. «Ο κοντινότερος φύλακας που υπάρχει απέχει δύο ώρες από εδώ. Ωσπου να φτάσε σε εμάς σε περίπτωση τουρκικής εισβολής θα μας έχουν σφάξει όλους. Κάθε πρωί, όταν ξημερώνει, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προσευχηθούμε στην Παναγία για να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες για το νησί μας» λέει ο 35χρονος Γιώργος, ένας εκ των δύο νέων ανθρώπων που έχουν απομείνει στην Ψέριμο.

πηγή dimokratianews.gr

Κέλλυ Φαναριώτη

Ερώτηση κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δίκτυο φωτισμού στην ακριτική Ψέριμο…

με αποτέλεσμα, εδώ και δύο μήνες, να μην υπάρχει φωτισμός στους δρόμους του νησιού.

«Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης ενός ακριτικού νησιού, μας προσβάλλει όλους. Οι 24 κάτοικοι της Ψερίμου είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και δικαιούνται το ελάχιστο και το αυτονόητο. Το να μην υπάρχει ρεύμα στους δρόμους ενός ακριτικού νησιού, εν έτει 2019, είναι μια τραγική εικόνα. Καταδεικνύει την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα ακριτικό νησί και τους κατοίκους του», επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Δήμο Καλύμνου για να βελτιωθούν οι υποδομές ηλεκτροδότησης της Ψερίμου.

Κατεβάστε την ερώτηση των 30 βουλευτών της Ν.Δ. εδώ
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ολα τα Δωδεκανησα το 2015 Συριζοπασοκ και η Ψεριμος αποχη.Μηπως να γινει μια συμφωνια τυπου πρεσπων για να ερχονται απο το τουρκουτρέϊς να αλαζουν τις λαμπες;Και ουτε να φοβαστε μη σας σφαξουν.Εχω απορία φέτος τα μικρά νησια του βορείου συγκροτηματος τι θα ψηφισουν.

  2. ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ.
    ΚΑΙ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ ΕΚΕΙ.
    ΟΤΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟ ΚΑΙ ΚΩ (ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ)
    ΘΑΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΑΛΙ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΦΑΣΗ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΨΕΡΙΜΟΥ.
    ΜΗΠΩΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ Ψ-ΕΡΗΜΟ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ