Δημήτρης Γάκης στο Αιγαίο TV: «Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ήδη ξεκινήσει» | Παρέμβαση για Δικαστικό μέγαρο Κω

0
255

Δημήτρης Γάκης στο Αιγαίο TV: «Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ήδη ξεκινήσει»

***

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αιγαίο TV και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Χαλκίτη μίλησε μεταξύ άλλων:

Για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες στις νησιωτικές περιοχές:

Η κατάρτιση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή, που βάζει τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και ανασφάλειας. Αν υπήρξε πραγματικά μια ανησυχία στον κόσμο, αυτή οφείλεται στην ελλιπή ακόμη πληροφόρηση του κόσμου αλλά και σε μια κινδυνολογία, την οποία ενέτεινε η κοινή συνέντευξη των δύο αυτοδιοικητικών «αρχόντων», στην οποία δεν ήταν καθαρό το μήνυμα που ήθελαν να εκπέμψουν, πέρα από την αντιπολιτευτική τους στάση. Οι βουλευτές Νοτίου και Βορείου Αιγαίου εγκαίρως επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους Υπουργούς και εντοπίσαμε το πρόβλημα της δυσκολίας που υπάρχει στο να αναγνωριστεί μια χορτολειβαδική έκταση και επισημάναμε επίσης πως η διαδικασία αναγνώρισης και μεταβίβασης είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει, χωρίς να έχει όμως τις διαστάσεις που του αποδίδουν και το οποίο σύντομα θα επιλυθεί.

Για την παράταση των συντελεστών ΦΠΑ:

Υπήρξε αντίδραση στη σύνδεση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με το θέμα της υποδοχής προσφύγων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τους μειωμένους συντελεστές και το προσφυγικό είναι ένας πειστικός λόγος για τη διατήρησή τους. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ήταν μια μνημονιακή δέσμευση, η οποία μπορεί πλέον στο εξής να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.

Για την συμμετοχή στο τοπικό συμβούλιο Ρόδου με το σχήμα Ροδοκόκκινο:

Νιώθω δικαιωμένος που ανήκα στους αρχικούς ιδρυτές του «Ροδοκόκκινου», γιατί είναι ένα σχήμα ζωντανό, που το αγκάλιασε και το εμπιστεύθηκε ο κόσμος. Θα συνεχίσω να ασκώ το κοινοβουλευτικό μου έργο, χωρίς να διαφύγω, γιατί θεωρώ ότι ένας βουλευτής πρέπει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του να θέσει ξανά στην κρίση των ψηφοφόρων του τα αποτελέσματα του έργου του.

Με το νέο Νόμο για την αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη», έχουμε δύο μεγάλες τομές στα αυτοδιοικητικά. Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολιτική ομάδα ἠ άποψη, σε κάθε ιδεολογικό ρεύμα να πείσει για την ορθότητα της άποψής του. Και δεύτερον, αναβιώνει το θεσμό των κοινοτήτων, φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στην ΤΑ. Η παράταξη που κατεβαίνει στην κοινότητα μπορεί να είναι μόνο για την περιοχή αυτή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον πολίτη να έρθει πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να υπάγεται σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Η πρότασή μου να εμφανιστεί ξανά το «Ροδοκόκκινο» έχει να κάνει με αυτήν την ενίσχυση του θεσμού των κοινοτήτων. Υπάρχουν άνθρωποι για να στελεχώσουν το σχήμα, με όραμα, φαντασία, ρεαλισμό και προοπτική.

Για τα ζητήματα της Κεντρικής Πολιτικής και την πορεία της Κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές:

Ο Πρωθυπουργός με τόλμη και ειλικρίνεια έθεσε τα ζητήματα του μέλλοντος της Κυβέρνησης και της προοπτικής των εκλογών. Αν αποχωρήσει ο Πάνος Καμένος θα πάμε σε εκλογές σε ένα εύλογο διάστημα, που θα επιτρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από πολιτικές, που είναι σε εξέλιξη. Συνταγματική αναθεώρηση, υπόθεση Novartis, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Μόλις αυτά διευθετηθούν, μπορούμε να πάμε για εκλογές. Ωστόσο, άποψή μου είναι ότι ο Πάνος Καμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση, και έτσι αυτή θα συνεχίσει κανονικά το έργο της.

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Δημήτρη Γάκη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Ινστιτούτο Δικαίου της Θάλασσας και το κτηριακό των Δικαστικών Μεγάρων σε Ρόδο και Κω

***

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, σύσκεψη με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιο Σάρλη, με αντικείμενο ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου στη Δωδεκάνησο.

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε θέματα που απασχολούν το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου που εδρεύει και λειτουργεί στη Ρόδο και το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των κτηρίων των Δικαστικών Μεγάρων Ρόδου και Κω.

Ειδικότερα, στη συζήτηση για το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νικόλαος Σκούρτος, έγινε ενημέρωση για το μέχρι σήμερα σημαντικό ερευνητικό έργο του, που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του Ινστιτούτου και της Ροδιακής ναυτικής παράδοσης στη διασύνδεση πολιτισμών, λαών και οικονομιών με υπόβαθρο τη θάλασσα της Μεσογείου. Συζητήθηκαν το θέμα της στελέχωσης του Ινστιτούτου για περαιτέρω ανάπτυξη και ακόμη εντονότερη διεθνή παρουσία καθώς και το κτηριακό του πρόβλημα. Ο Δημήτρης Γάκης ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης ούτως ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα του Ινστιτούτου προκειμένου να αρχίσουν οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτηρίου που στεγάζεται το Ινστιτούτο στην οδό Ιπποτών, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη σύσκεψη, οι κύριοι Γάκης και Σκούρτος αναφέρθηκαν αναλυτικά στο σημαντικό έργο του Ινστιτούτου σχετικά με τη μελέτη και έρευνα του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, τόσο από γεωπολιτική άποψη όσο και ως πρώτη δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, τονίζοντας, παράλληλα, και τη διεθνή αναγνώριση του έργου του Ινστιτούτου στον τομέα της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν στην ίδρυση και λειτουργία από το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με άλλα πέντε σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, από τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη, της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας που οργανώνεται στη Ρόδο για 23 συνεχή χρόνια (1996 – 2018) και στην οποία έχουν φοιτήσει διπλωμάτες, στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών, ερευνητές και πανεπιστημιακοί, από 123 χώρες. Για τη δράση του αυτή το Ινστιτούτο έχει πολλάκις τιμηθεί διεθνώς και ειδικότερα, είναι σημαντικό να αναφερθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της 11ης Δεκεμβρίου 2018, με το οποίο η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της Ροδιακής Ακαδημίας ως διεθνούς ακαδημαϊκής διοργάνωσης αφιερωμένης στην επιμόρφωση και εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας.

Για να συνεχίσει το έργο αυτό, αλλά και η υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου που προωθούν την ανάπτυξη συνεργασιών με συλλογικούς θεσμούς σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, όπως η πρόταση για τη δημιουργία «Δικτύου Δικηγορικών Συλλόγων Παρακτίων Πόλεων Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου για την Προστασία του Περιβάλλοντος», θα πρέπει να ολοκληρωθεί η στελέχωσή του με το επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικό που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του Ινστιτούτου, τόνισαν στον γενικό γραμματέα οι δύο άνδρες.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης, ενημέρωσε διεξοδικά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα χρόνια προβλήματα των Δικαστικών Μεγάρων στη Ρόδο και στην Κω, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης των υποδομών αλλά και τη σημασία της «εικόνας» των κτηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Δωδεκάνησο. Οι εργασίες αποκατάστασης σε Ρόδο και Κω πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας την ανάγκη του καλού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των έργων που θα επιλύσουν τα προβλήματα της ασφαλούς λειτουργίας των κτηρίων.

Ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε για το θέμα και στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, παρουσία των βουλευτών Δωδεκανήσου Δ. Γάκη και Ηλ. Καματερού.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ