Με την κυβέρνηση Τσίπρα χάθηκαν τέσσερα καλοκαίρια για τα υδροπλάνα και θα χαθεί και πέμπτο

0
216

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα χάθηκαν τέσσερα καλοκαίρια για τα υδροπλάνα και θα χαθεί και πέμπτο»

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα υδατοδρόμια:

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι παρέλαβε έτοιμο ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσουν, επιτέλους, να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια, αλλά και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των υδροπλάνων, πάγωσε κάθε σχετική διαδικασία που είχε ξεκινήσει.

Μετά από τέσσερα, σχεδόν, χαμένα χρόνια και στο τέλος της θητείας της, έφερε ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο, όμως, έχει σειρά προβληματικών διατάξεων όπως:

– Η διάταξη με την οποία η άδεια ίδρυσης εκδίδεται υποχρεωτικά στο όνομα ΟΤΑ ή Λιμενικού Ταμείου ή Οργανισμού Λιμένος ή Φορέα ή Υπηρεσία του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία εμποδίζει τη λειτουργία ιδιωτικών υδατοδρομίων που θα μπορούσε να αποφέρει δημόσια έσοδα.

– Η διάταξη που προβλέπει εγκατάσταση και λειτουργία σε κάθε Υδατοδρόμιο μαγνητικής πύλης (WTMD) για τον έλεγχο ασφαλείας των επιβατών σε κάθε υδατοδρόμιο. Η διάταξη αυτή, καθιστά αδύνατη και μη βιώσιμη την επένδυση σε υδατοδρόμια πολύ μικρών νησιών όπως, για παράδειγμα, στους Λειψούς. Θα έπρεπε να ισχύσει ό, τι ισχύει και για τα ελικοδρόμια με χαμηλότερου κόστους υποδομές και τεχνολογίες.

– Η διάταξη με την οποία τίθενται εμπόδια στη βιωσιμότητα των αεροδρομίων με τον περιορισμό κίνησης σε υδάτινα πεδία. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο υδροπλάνο να πηγαίνει σε τουλάχιστον άλλο ένα ή δύο υδάτινα πεδία και μετά πίσω σε υδατοδρόμιο με τους ίδιους επιβάτες, εφόσον, φυσικά, υπάρχει κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης. Η διάταξη αυτή, αποτελεί εμπόδιο και για τον τουρισμό μας.

Οφείλω, επίσης, να παρατηρήσω ότι υπήρχαν νησιά που είχαν προχωρήσει, με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, σε διαγωνιστική διαδικασία και είχαν επιλεγεί εταιρείες που κατέθεσαν τεχνικούς φακέλους για την αδειοδότηση υδατοδρομίων. Είχαν δοθεί κάποιες εγκρίσεις, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να μεταβιβαστούν. Κυρίως, όμως, είναι ασαφές το τι θα γίνει με τις δαπάνες που έκαναν οι ιδιωτικές εταιρείες με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα πρέπει να αποζημιωθούν για αυτές;

Σε κάθε περίπτωση, με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα χάθηκαν τέσσερα καλοκαίρια για τα υδροπλάνα και πολύ φοβάμαι ότι θα χαθεί και πέμπτο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ