ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Αντιμάχειας, Κεφάλου και Μαστιχαρίου Κω, 16,5 εκ. ευρώ

1
739

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενέκρινε την σύναψη σύμβασης εκτέλεσης του έργου

Ένα έργο σημαντικό για τους οικισμούς Αντιμάχειας Κεφάλου και Μαστιχαρίου, το οποίο, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνιστά παρέμβαση υψηλής προτεραιότητας στο νησί της Κω, προχωρά ομαλά,  μετά την έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας της σύναψης σύμβασης εκτέλεσης του πρώτου υποέργου «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Αντιμάχειας, Καμαρίου – Κεφάλου και Α΄Φάσης Μαστιχαρίου», ανάμεσα στην ΔΕΥΑ Κω και στον ανάδοχο που προέκυψε από την διαδικασία δημοπράτησης.

Κατόπιν της έγκρισης, εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησης ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, προκειμένου να θωρακίσει περιβαλλοντικά έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι το νησί της Κω και να δώσει  λύση στο  πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, σε βάθος 20ετίας.

Τα «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Αντιμάχειας, Καμαρίου – Κεφάλου και Α΄Φάσης Μαστιχαρίου»,  είναι το πρώτο υποέργο του συνολικού έργου «Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου νήσου Κω», συνολικού προϋπολογισμού 16.447.629,34 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μελετήθηκε και υλοποιείται από την ΔΕΥΑ Κω και παρακολουθείται από την ΕΥΔ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που το ενέταξε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας.

Αναλυτικότερα, το έργο «Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου νήσου Κω», αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και Καμαρίου – Κεφάλου και περιλαμβάνει:

  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Μαστιχαρίου και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων στην Αντιμάχεια.
  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Αντιμάχειας και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων Αντιμάχειας και Μαστιχαρίου στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καρδάμαινας.
  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της παραλιακής ζώνης του οικισμού της Κεφάλου (Καμάρι) και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων του συνόλου του οικισμού στο τελικό αντλιοστάσιο της ΕΕΛ Κεφάλου.
  • Τη νέα ΕΕΛ Κεφάλου με τα έργα προσαγωγής και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων σε παρακείμενο ρέμα. Επίσης, προβλέπεται και η βελτίωση της οδού πρόσβασης προς την ΕΕΛ, μήκους περίπου 1,5 χλμ.

Η δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων ανέρχεται σε 8.000 ι.κ. για την κάλυψη των αναγκών σε βάθος 20ετίας.

Το συνολικό μήκος των δικτύων ακαθάρτων (αγωγών) ανέρχεται σε 49,8 χλμ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο περιλαμβάνει επίσης και την κατασκευή 1.700 ιδιωτικών συνδέσεων ακαθάρτων, στους οικισμούς Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και παραλίας Κεφάλου (Καμάρι).

Από το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την κατασκευή του ανέρχεται σε 13.597.094,13 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ενώ ποσό 2.850.535 ευρώ, θα καταβληθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Κω.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ