Με βιολιά και λαούτα συνόδευσαν στην «τελευταία του κατοικία» το μεγάλο οργανοπαίκτη της Καλύμνου Μανώλη Τσουνιά (video)

0
9118

Με παραδοσιακούς  σκοπούς από βιολιά και λαούτα, συνόδευσαν στην «τελευταία του κατοικία» το μεγάλο οργανοπαίκτη της Καλύμνου, Μανώλη Τσουνιά, ο εγγονός του και τα ανίψια του.

Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να  τιμήσουν το παππού , θείο τους και μεγάλο δάσκαλο τους Μανώλη Τσουνιά, τον  τελευταίο από τους παλαιούς μεγάλους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Καλύμνου

Ο Μανώλης που έπαιζε λαούτο  ήταν μαζί με τον αδελφό του Μικέ (βιολί)  ένα μοναδικό  ζευγάρι (γνωστά ως «Εννήματα»), που αποτελούσε κεφάλαιο για την παραδοσιακή μουσική της Καλύμνου.

Σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Ο Μανώλης Τσουνιάς άφησε την τελευταία του πνοή  σε ηλικία 93 ετών, χθες Κυριακή απόγευμα  27 Μαΐου 2018.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα Δευτέρα 28 Μαΐου στις 5.00 το απόγευμα, στον Ι.Ν της Παναγιάς της Χώρας, Αμέσως μετά την εξόδιο ακολουθία, η πομπή ακολουθώντας τα στενά σοκάκια του Χωριού, κατευθύνθηκε στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής ο εγγονός και τα ανιψιά, συνόδευαν τον Μανώλη Τσουνιά με παραδοσιακούς σκοπούς.

Δείτε το γεμάτο συγκίνηση ρεπορτάζ που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymos-news.gr

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Μανώλης Τσουνιάς (Έννημα) ένας από τους παλαιούς μεγάλους οργανοπαίχτες της Καλύμνου.

Έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών, χθες Κυριακή απόγευμα  27 Μαίου 2018 , ο Μανώλης Τσουνιάς ,ο τελευταίος από τους παλαιούς μεγάλους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Καλύμνου.

Ο Μανώλης που έπαιζε λαούτο  ήταν μαζί με τον αδελφό του Μικέ (βιολί)  ένα μοναδικό  ζευγάρι (τα «εννήματα»), που αποτελούσε κεφάλαιο για την παραδοσιακή μουσική της Καλύμνου.

Έπαιζαν σε πανηγύρια, γάμους, βαφτίσια, σε γλέντια της Αποκριάς και στο «Χορό της Παναγιάς», τον παραδοσιακό χορό της Κυριακής της «Τυρινής»,ενώ συμμετείχαν και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πλούσιο ρεπερτόριο τους περιελάμβανε σκοπούς τοπικούς και Δωδεκανησιακούς γενικότερα, με ιδιότυπο τοπικό χρώμα. Ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου με μικρασιάτικα τραγούδια και κάποια και από άλλους Ελλαδικούς χώρους ήταν δεδομένος, αλλά πάντα αυτά προσαρμόζονταν στα τοπικά παραδοσιακά ακούσματα και αποδίδονταν με ξεχωριστή χάρη.

Ο Μανώλης Τσουνιάς υπήρξες επίσης ένας άριστος οικογενειάρχης και είχε αποκτήσει με την αείμνηστη σύζυγο του Ειρήνη  δύο παιδιά το Σακελλάρη και την Θέμις και  5 εγγόνια και 11 δισέγγονα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 28 Μαίου στις 5.00 το απόγευμα, στον Ι.Ν της Παναγιάς της Χώρας, ενώ η ταφή του στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη.

Η φωτογραφία και το βίντεο είναι από το αρχείο του Νικολάου Μαμάκα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ