Θλίψη στη Ρόδο: «Έφυγε» ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης

0
570

Σε ηλίκια 74 ετών, «έφυγε» στη διάρκεια της νύχτας, ο γνωστός συμπολίτης μας και σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης.

Ο θάνατός του, προκάλεσε αισθήματα λύπης σε όλους τους κατοίκους του νησιού, στους οποίους ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ο Βαγγέλης Παυλίδης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ είχε νοσηλευθεί και στο νοσοκομείο.

Ο Αλ. Τσίπρας αποχαιρετά τον σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη

 
Ο Αλ. Τσίπρας αποχαιρετά τον σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη

«Ο Βαγγέλης Παυλίδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκιτσογράφους της σύγχρονης εποχής, με διακριτό στίγμα και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter για τον θάνατο του διακεκριμένου σκιτσογράφου.

«Οι ευρηματικές ιχνογραφίες του», σημειώνει ο πρωθυπουργός, «θα μας θυμίζουν τη μοναδική ματιά του στις πολιτικές εξελίξεις, με​ στόχο, όπως ο ίδιος έλεγε, «να υπηρετήσει την πιο ασεβή και αυθάδη από τις τέχνες, που στο στόχαστρό της έχει πάντα την εξουσία – την κάθε εξουσία»». Εκφράζει, τέλος, τα συλλυπητήρια του στους οικείους του.

Την θλίψη του για τον θάνατο του διακεκριμένου σκιτσογράφου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σε δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο του σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη ο οποίος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό από την πολύχρονη συνεργασία του με αθηναϊκές εφημερίδες και είχε έντονη δραστηριότητα σε κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο στο νησί της Ρόδου».

Συλλυπητήρια Φώφης Γεννηματά για τον θάνατο του Βαγγέλη Παυλίδη

Η ελληνική δημοσιογραφία και σκιτσογραφία θα είναι πολύ φτωχότερη τονίζει σε δήλωσή της για τον θάνατο του Βαγγέλη Παυλίδη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ακόμα ότι: «Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο του Βαγγέλη Παυλίδη. Μπορεί να μην έχουμε την φυσική του παρουσία, αλλά θα είναι πάντα παρών με την πρωτοπόρα του αντίληψη για την πολιτική, την αισθητική, το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή. Με το σπινθηροβόλο πνεύμα και τις εμπνεύσεις του, με τις οποίες δημιούργησε βιβλία, σχολιασμούς της επικαιρότητας και σκίτσα απαράμιλλης τεχνικής. Τιμούμε το πλούσιο έργο του».

«Συλλυπητήρια του Δημήτρη Γάκη για την απώλεια του Βαγγέλη Παυλίδη»

***

«Είναι μια πολύ δύσκολη ώρα. Δεν μπορείς να βρεις λέξεις για να περιγράψεις την προσωπικότητα, αυτή την χειμαρρώδη προσωπικότητα, του Βαγγέλη Παυλίδη. Η Ρόδος, η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια τέχνη έχασαν έναν μεγάλο άνδρα. Ο Τύπος, ένα πολιτικά «αυθάδικο» – αλλά αληθινά ανθρώπινο – πενάκι. Υπήρξε πρωτεργάτης του αντιδικτατορικού αγώνα και της υπεράσπισης των πολιτιστικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος στη Ρόδο στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Στην μεταπολίτευση, συνέχισε να είναι παρών σ’ όλα τα μετερίζια της ζωής.

Με μια σημαντική διαδρομή στο καλλιτεχνικό, κοινωνικό, πολιτικό και αγωνιστικό «γίγνεσθαι» της Ρόδου, με βαθιά αποτυπώματα στην ελληνική και παγκόσμια εικαστική τέχνη, ο Βαγγέλης Παυλίδης, αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική γελοιογραφία, της οποίας υπήρξε ένας κορυφαίος εκφραστής, μάχιμος, διακριτά επικριτικός, καυστικά χιουμοριστικός και ανυποχώρητα ανατρεπτικός, όπου πίστευε ότι χρειάζονταν. Αφοσιωμένος μέχρι το μεδούλι στην παγκόσμια αυτή εικαστική «γλώσσα» επικοινωνίας.

Το κέφι, η ζωντάνια, τα οράματα του δεν περνούσαν μόνο μέσα από τα πενάκια του. Ήταν και η συντροφιά στην παρέα, ήταν και αυτό το περιβάλλον, το κλίμα, που δε σε άφηνε ανεπηρέαστο. Ο Βαγγέλης Παυλίδης σκιτσάριζε ακριβώς όπως ζούσε. Με διάθεση από τη μια να παίζει και από την άλλη, να κριτικάρει. Αλλά αυτό ακριβώς αποτελεί και το ακρογωνιαίο λιθάρι της «ενήλικης παιδικότητας» του. Όσοι τον γνωρίσαμε, νιώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι σ’ έκανε δικό του. Καθόμασταν και απολαμβάναμε και το κέφι του και τις απόψεις του και τα οράματα του και τις ιστορίες του από τους ιππότες μέχρι το σήμερα.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ο άνθρωπος που ώριμα και διαλεκτικά παρουσίαζε την άποψη του για τα πράγματα. Αντικειμενικός, ασυμβίβαστος και επίμονος στην υπεράσπισή της, αλλά πάντα δίκαιος. Σίγουρα η δική του Λαχανιά, ο Πλάτανος θα χάσουν μέρος της ταυτότητας τους. Δεν θα φύγει όμως από την μνήμη μας η φιγούρα του στην πλατεία της Λαχανιάς.

Αν ο Βαγγέλης Παυλίδης δεν ήταν ο τελευταίος μεγάλος άντρας της Ρόδου, ήταν πάντως σίγουρα ένας από τους τελευταίους. Πολύ βαρύ το τίμημα της απώλειας του. Η Ρόδος ορφάνεψε. Η Ελλάδα ορφάνεψε. Το «μεγάλο όνειρο» Βαγγέλη είμαστε υποχρεωμένοι να το παλέψουμε μόνοι μας. Αδύναμοι αλλά έχοντας το παράδειγμα σου στη διεκδίκηση του.

«Ό,τι φαντάστηκε το έζησε σαν αλήθεια

Κι ό,τι ονειρεύτηκε το αφήνει κληρονομιά στους άλλους …»

Δημήτρης Γάκης

Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ