ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: Όχι στο Περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίου | Αίσχος για τη ΣΣΕ

0
101

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ 21 ΤΗΛ.22420-27936 ΦΑΞ.22420-22394

Προς:

Συνάντηση – Σύσκεψη

Περιφερειακού Συνέδριου Ν.Αιγαίου

Κυρίες, Κύριοι ΚΩΣ 27/03/2018

Το Σωματείο Ξεν/λων και Σερβιτόρων Κω έχει πολλές φορές καταθέσει τις προτάσεις του που αφορούν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του για τους εργαζόμενους στο τουρισμό.

Οι αγώνες που αναπτύσσουμε μέσα από το Σωματείο όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πάλη μας για τα ζητήματα αυτά.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο τουρισμό αλλά και τις προτάσεις μας για την επίλυσή τους, έχουν κατατεθεί πολλές φορές με τον ποιο επίσημο τρόπο στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη λύση ή απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας.

Επίσης έχουμε συνυπογράψει πρόταση νόμου εδώ και 2 χρόνια που έχει κατατεθεί σε όλα τα κόμματα της βουλής πλην Χ.Α. μαζί με άλλες 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφορά την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Σ.Σ.Ε. , να παρθούν πίσω όλοι οι αντεργατικού νόμοι, κανείς εργαζόμενος κάτω από τα 751€ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις. Που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχει έρθει σε συζήτηση στη βουλή με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα αναπτυξιακά συνέδρια όπου έχουν πραγματοποιηθεί, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στους εργαζόμενους. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε δεν αφορά τους εργαζόμενους και αυτό αποδεικνύεται με την χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς, τη συνεχιζόμενη και από την κυβέρνησή σας, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το Σωματείο Ξεν/λων δε θα συμμετάσχει στη συνάντηση- σύσκεψη αυτή, θεωρούμε ό’ τι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο τουρισμό όσο και τις διεκδικήσεις μας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΚΗΣΗ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Σε όσους λένε ότι δεν έχει σημασία αυτό που υπέγραψαν κάποιοι «Προύντζοι», «Κούκοι», «Χοτζογλαίοι», «Ευφραιμίδηδες», «Ζημαίοι», «Κοκολακαίοι» και τα άλλα παιδιά της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ, γιατί «αυτό συνέβαινε έτσι κι αλλιώς στον κλάδο», τους ρωτάμε ποιος εργαζόμενος δεν θα ήθελε τα δυο του ρεπό, αν ο μισθός του (για 5θημερο-8ωρο) αρκούσε για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του; Παρά την προσπάθεια τους να παρουσιάσουν τους εργαζόμενους ότι παρακαλούν για δουλειά χωρίς ρεπό, η αλήθεια είναι ότι το εργατικό κίνημα έχυσε αίμα για να επιβάλει ξεκούραση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, δηλαδή 5θήμερο και 8ωρο.

Σε όσους λένε ότι με δουλειά την έκτη και έβδομη μέρα αυξάνεται ο μισθός, τους απαντάμε ότι δεν ξέρουν από αριθμητική.

Τον μισθό δεν τον αυξάνει ούτε η υπερωρία, ούτε η δουλειά σε μέρα ανάπαυσης. Τον μισθό τον αυξάνει ο αγώνας να επιβάλουμε να πληρωνόμαστε σαν άνθρωποι κι όχι σαν σκλάβοι. Αλλιώς θα ήμασταν σήμερα πίσω στον 16ο και 17ο αιώνα που δουλεύαμε πάνω από 16 ώρες τη μέρα για ένα πιάτο φαί και ζούσαμε κατά μέσο όρο 40 χρόνια.

Σε όσους πανηγυρίζουν για μια συλλογική σύμβαση που δίνει για το 2018 αύξηση 38 σεντς την ημέρα, ενώ οι ξενοδόχοι το 2017 μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, τους λέμε να κάνουν παρέα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Τάσιο, την υπουργό τουρισμού κα Κουντουρά κι όσους ακόμα μας περνάνε για κουτούς λέγοντας ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση μπορούν να δίνουν λύσεις με θετικό πρόσημο για όλους». Ότι οι ξενοδόχοι και τα τσιράκια τους «υπηρετούν με συνέπεια τη διασφάλιση της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης στον τουρισμό».

Σε όσους υποστηρίζουν ότι «καλώς θεσμοθετείται αυτό που εφαρμόζει η αγορά», κι ότι «δεν θα επέλθει καμιά επί της ουσίας αλλαγή», τους ρωτάμε: ποιος είναι ο ξενοδόχος που θα επαναπροσλάβει ή θα διατηρήσει το προσωπικό που είχε, όταν θα μπορεί με λιγότερους να κάνει τη δουλειά του; Δουλειά χωρίς ρεπό για 4 μήνες σημαίνει 30% λιγότερους εργαζόμενους, άρα 30% περισσότερους άνεργους!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι άθλιοι υπονομευτές των συμφερόντων των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, κατηγορούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ότι στα σωματεία που πλειοψηφούμε δεν υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις. Είναι αλήθεια. Δεν θα βάζαμε ποτέ την ταφόπλακα στα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει πολλές γενιές εργαζομένων μετά από σκληρούς αγώνες. Ρωτάμε: ποιος ξενοδόχος θα υπέγραφε συλλογική σύμβαση με σωματεία που πλειοψηφούν αγωνιστές του ΠΑΜΕ όταν έχουν εξασφαλίσει σε πανελλαδικό επίπεδο μισθούς πείνας και ωράρια θανάτου με υπογραφή των υποτακτικών τους;

Να είναι όμως όλοι τους, ξενοδόχοι, κυβέρνηση, εργοδοτικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές σίγουροι για ένα: Το ποτάμι έχει μια ροή και πίσω δεν πάει. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν όχι μόνο συλλογικές συμβάσεις των αναγκών τους, αλλά και την κυριαρχία τους πάνω στον πλούτο που παράγουν. Αυτή τη δύναμη θα την καταλάβουν αργά ή γρήγορα.

Ως τότε, θα συνεχίσουμε σε κάθε περιοχή και χωριό, σε κάθε πόλη και χώρο δουλειάς να οργανώνουμε δυνάμεις, ικανές ποσοτικά και ποιοτικά για να ανατρέψουν το μαύρο μέτωπο πάνω στις ζωές μας.

Να μην γελιούνται από το προσωρινό συντριπτικό χτύπημα που πέτυχαν με τόσο άθλιο τρόπο, κλέβοντας χρόνο από τα παιδιά μας, από την ξεκούραση και τη δυνατότητα να αναπληρώνουμε τη δύναμη που ξοδεύουμε στη δουλειά.

Αργά ή γρήγορα η συλλογική σύμβαση θα έχει την υπογραφή των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και της θέλησής τους για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε έντιμο συνδικαλιστή όχι μόνο να καταγγείλει αυτή τη στάση των συμβιβασμένων δυνάμεων στην ομοσπονδία πού μας φόρτωσε με περισσότερη δουλειά, με ατέλειωτα ωράρια, χωρίς ρεπό και λιγότερη ζωή, αλλά να οργανώσει από σήμερα τον αγώνα για να επιβάλλουμε αυτό που θέλουν να μας στερήσουν:

Να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ούτε βήμα πίσω από 5θημερο, 8ωρο, 40ωρο.

Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.