Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Παναγιώτης Αβρίθης: Κορυφαίος δικηγόρος αλλά και εξαιρετικός καλλιεργητής (Pics)

Παναγιώτης Αβρίθης: Κορυφαίος δικηγόρος αλλά και εξαιρετικός καλλιεργητής (Pics)

3
3351

Ο Παναγιώτης Αβρίθης είναι ένας έμπειρος, επιτυχημένος δικηγόρος ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει και τρεις θητείες πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω!

Με αυτή του την ιδιότητα τον γνωρίζουν οι περισσότεροι, αυτό όμως που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό είναι η άλλη του ιδιότητα, αυτή του … αγρότη!

Ως ο πρώτος παραγωγός στην Κω σε εσπεριδοειδή και στην παραγωγή ελαιολάδου, του ζητήσαμε να μιλήσει «στη Ροδιακή» για αυτή του την δραστηριότητα, για τις ώρες δηλαδή που βγάζει το κοστούμι και τη γραβάτα των δικαστηρίων και ασχολείται με τους ελαιώνες του!

Η συζήτηση ήταν κάτι περισσότερο από ενδιαφέρουσα, αφού ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κω μίλησε με πάθος και αγάπη για αυτή του την ενασχόληση δηλώνοντας «ερωτευμένος» με τη γη και προτρέποντας τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία.

Ο ίδιος είπε μάλιστα πως αυτή του η «δεύτερη» ενασχόληση, τον αναζωογονεί, του δίνει δύναμη και όρεξη για τη δουλειά του επαγγέλματος του δικηγόρου!

Πότε και πως ξεκίνησε όλο αυτό;
Ξεκίνησε το 1987 σε ηλικία 27 ετών, μαζί με τον πατέρα μου. Τότε  πήγαμε και μου έδειξε για πρώτη φορά κάτι χωράφια που έχουμε στο κάμπο και με ρώτησε αν θα μου άρεσε και του απάντησα «θα τη δοκιμάσουμε την ιδέα».

Τέλος, ήταν κεραυνοβόλος ο έρωτας με τη γη!

Από τότε ασχολούμαι! Αρχικά το κύριο λόγο τον είχε ο πατέρας μου με τις όποιες γνώσεις μπορούσε να έχει για τη γη, και εγώ διαβάζοντας και μαθαίνοντας.

Το έχω πληρώσει το τίμημα ακριβά, μέχρι να φτάσω σε αυτό το επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας που έχω σχετικά με τα κτήματα και ειδικά με τις δενδροκαλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιάς, αλλά νομίζω ότι έχω μία αρκετά καλή εμπειρία σήμερα, επάνω σε αυτές τις καλλιέργειες.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι «το έχω πληρώσει ακριβά»;
Έχουνε γίνει λάθη, έχω κάνει τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες έχουν ένα κόστος. Εκτιμώ και πιστεύω ότι στη περιοχή μας, στις περιοχές τουλάχιστον στη Ρόδο και στην Κω είναι ένα προσοδοφόρο επάγγελμα αρκεί να υπάρχουν εκτάσεις μεγάλες για να μπορέσεις να κάνεις καθετοποίηση σε πολλά πράγματα σε σχέση με την παραγωγή. Βέβαια οι ιδιοκτησίες είναι κατακερματισμένες, ως συνήθως σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει ένα θέμα με αυτό, αλλά επαναλαμβάνω δεν παύει να είναι μία προσοδοφόρα εργασία.

Σε ότι αφορά τους ελαιώνες που διαθέτετε γιατί εκτάσεις μιλάμε και τι ποσότητες λαδιού εκμεταλλεύεστε κάθε χρόνο;
Η έκταση του κτήματος μου είναι 50 στρέμματα, έχω γύρω στα 650 ελαιόδεντρα, και η παραγωγή μου είναι κατά μέσο όρο ανά έτος γύρω στους τρεις τόνους. Έχω παραγωγή κάθε χρόνο τη μία χρονιά μεγαλύτερη την άλλη λιγότερη αλλά ο μέσος όρος είναι οι τρεις τόνοι και έχω κάνει και αναδιάρθρωση στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών με φρούτα τα οποία παράγω,  πορτοκάλια και λεμόνια,  τα οποία προσπαθώ να τα φέρνω τη καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχει η αντίστοιχη κατανάλωση.

Οι παραγωγές, τα εσπεριδοειδή, δεν έχουν εισέλθει σε όλη τους την έκταση σε στάδιο παραγωγής, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα πολύ καλό στάδιο παραγωγής και μπορώ να πω ότι εδώ και τρία χρόνια καλύπτω τις ανάγκες, με περαιτέρω αύξηση της παραγωγής αρκετά μεγάλη.

Όπως αντίστοιχα και η αναδιάρθρωση στις καλλιέργειες και στις ποικιλίες λεμονιάς που έχω βάλει, προσπαθώ να φέρω τα λεμόνια όσο μπορώ την καλοκαιρινή περίοδο όπου εκεί οι καταναλώσεις είναι δεδομένες, πέρα του ύψους της τιμής που σαφέστατα είναι καλύτερες την περίοδο αυτή.

Και σε ότι αφορά το ελαιόλαδο; Γιατί και εδώ οι ποσότητες είναι μεγάλες!
Πιστεύω ότι τόσο η Κως όσο και η Ρόδος παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι η ποικιλία «κορωνέικη» είναι κορυφαία ποικιλία παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το προτείνω σε όποιον θέλει σε όποιον μπορεί ή δυνατόν την ελαιοσυλλογή που κάνει καθημερινά να μπορούμε να την παράγουμε σε λάδι απευθείας, να μην αφήνουμε την ελιά, γιατί η άμεση παραγωγή ελαιολάδου παράγει απίστευτης ποιότητας λάδι!

Η κατανάλωση του γίνεται στην τοπική αγορά  αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους τρόπους διάθεσης του ελαιολάδου και να προχωρήσουμε σε πολύ καλύτερη τυποποίηση. Πληροφορούμε ότι στη Ρόδο υπάρχουν «συνάδελφοι» οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καλή τυποποίηση του λαδιού. Η εκτίμηση μου είναι πως, πέρα από τη παγκόσμια κατανάλωση και του ότι τώρα αρχίζει η ανάδειξη του ελληνικού λαδιού, πιστεύω ότι το λάδι θα είναι το προϊόν του μέλλοντος για την Ελλάδα!

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει κάποιος το επάγγελμα του δικηγόρου και του αγρότη;
Όταν η εργασία σου είναι πνευματική το επάγγελμα του αγρότη είναι … Σωτηρία! Είναι αυτό που σε αναζωογονεί, που σου δίνει δύναμη και όρεξη για τη δουλειά του επαγγέλματος του δικηγόρου και είναι αυτό που σε κάνει και πάρα πολλά ζητήματα που μπορεί να έχεις, να τα φιλοσοφείς με εντελώς διαφορετικό τρόπο!

Το νησί της Κω όπως και η Ρόδος είναι κατ’ εξοχήν τουριστικοί προορισμοί και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον τουρισμό. Πόσο κερδοφόρο είναι το επάγγελμα του αγρότη και αν θα συμβουλεύατε τους νέους να στραφούν προς την ενασχόληση της γης.  
Αναφανδόν υποστηρίζω, ειδικά στην Κω, ότι θα πρέπει να υπάρξει «στροφή», προτρέπω τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία! Το μόνο μου ζήτημα και η μόνη επιφύλαξη που διατηρώ, είναι η κατακερματισμένη ιδιοκτησία. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βρεθούν ιδιοκτησίες τέτοιου μεγέθους που να μπορέσουν να δώσουν σε ένα νέο αγρότη τη δυνατότητα του να είναι κερδοφόρα η επιχείρηση του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να είναι και παραγωγική και κερδοφόρα και επικερδείς να μπορέσει κάποιος να ζήσει από αυτό το επάγγελμα, το οποίο επάγγελμα του αγρότη – το επαναλαμβάνω- για μένα είναι «η χαρά του ανθρώπου»! Η ενασχόληση με τη γη είναι η επικοινωνία με το Θεό!

Υπάρχουν προβλήματα;
Σαφέστατα υπάρχουν προβλήματα! Σαφέστατα δεν υπάρχει, ειδικά στο νησί της Κω, κρατική υποστήριξη με την έννοια ποια; Σας είπα προηγουμένως ότι το έχω πληρώσει» γιατί αν είχε γεωπόνους η Κως στο επίπεδο που θα έπρεπε και αν είχε μία κρατική, όχι βοήθεια, «συμβουλή» θα έλεγα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολλά λάθη δεν θα τα είχα κάνει! Υπό αυτήν την έννοια υπάρχουνε ζητήματα. Πιστεύω ότι τόσο η Κως όσο και η Ρόδος αν υπάρξει μία ανάπτυξη αγροτική στο επίπεδο που σας ανέφερα ότι μία γεωργική επιχείρηση μπορεί να είναι πολύ πιο κερδοφόρα και από ένα ξενοδοχείο!

 

 


Πηγή : rodiaki.gr/

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σύντροφε πάμε γερά…..Το Ζηπάρι σε χαιρετά….Μακάρι νά είχαμε κι άλλους σαν τον Παναγιώτη…..Μακάρι να είχαμε κι άλλους τέτοιους <>

  2. Ενα μεγάλο εύγε στον Κ.Αβρίθη ,πράγματι είναι ένας απο τους πλέον ενημερωμένους και παθιασμένους παραγωγούς παρά την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα (πρόεδρος Δ.Σ) .Το αγρόκτημά του είναι υποδειγματικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.