Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεσμοθετεί τη συνεργασία της με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (pics)

0
459

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεσμοθετεί τη συνεργασία της
με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

-Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι συναυλίες και οι εκπαιδευτικές δράσεις (της K.O.A) στη Ρόδο, στην Κω και στη Λέρο

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι συναυλίες και οι εκπαιδευτικές δράσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τίτλο «Δικαίωμα στη Μουσική» στη Ρόδο, την Κω και τη Λέρο, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το διάστημα από 13 έως και 18 Νοεμβρίου περισσότεροι από 30 μουσικοί της Κ.Ο.Α. (περίπου το 1/3 της Ορχήστρας) επισκέφθηκαν τα τρία αυτά νησιά προσφέροντας στο κοινό αξέχαστες μουσικές στιγμές.

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Δικαίωμα στη Μουσική» ανταποκρίνεται στην ανάγκη των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, που δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μουσικών εκδηλώσεων αυτού του επιπέδου, να αποδράσουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους, απολαμβάνοντας συναυλίες των μουσικών συνόλων της, που αποτελούν τις «ευέλικτες» μορφές της.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα νησιά, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή τόσο με κλασικά έργα διάσημων ξένων και Ελλήνων συνθετών όσο και με σύγχρονες δημιουργίες, δημοφιλείς και αγαπητές σε όλους. Οι μουσικοί της Κ.Ο.Α, μύησαν τους μαθητές στον κόσμο της μουσικής αλλά και στο ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, εξηγώντας την ιστορία του και ερμηνεύοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του. Παρατηρώντας τα μουσικά σύνολα, τα παιδιά βίωσαν εμπράκτως τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικότητας και πώς αυτή μπορεί να αποδειχθεί απολαυστική και δημιουργική.

Αναλυτικά οι δράσεις έχουν ως εξής:

Στη Ρόδο, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. πραγματοποίησε εκπαιδευτική δράση στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού και στο Γυμνάσιο της Ιαλυσού. Το ίδιο βράδυ, με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου της Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου, το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών παραχώρησε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, μετά τη λήξη της λιτανείας. Την ευκαιρία να απολαύσουν το Κουιντέτο είχαν επίσης, την προηγούμενη ημέρα, οι μαθητές του Α’ Πειραματικού Σχολείου και του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ρόδου στις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των σχολείων και στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου (για το Α΄ Πειραματικό).

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Metallon» ενθουσίασε το κοινό με την πρώτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η καταληκτική συναυλία των δράσεων από τη «Μικρή Ορχήστρα» της Κ.Ο.Α, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό που είχε κατακλίσει την αίθουσα του Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου. Υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα παρουσιάστηκαν στο κοινό έργα από το κλασικό και το σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσικές εκτελέσεις των έργων από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνδυασμό με τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία συνέθεταν μία άκρως μυσταγωγική ατμόσφαιρα, υποβάλλοντας το κοινό το οποίο κυριολεκτικά παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα!

Στην Κω, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Metallon» πραγματοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Αντιμάχειας, ενώ το ίδιο βράδυ παραχώρησε συναυλία στο Θέατρο «Σφαγείο». Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου δόθηκε απογευματινή συναυλία από τη «Μικρή Ορχήστρα» της Κ.Ο.Α. στο Κινηματοθέατρο «Ορφέας». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Metallon» στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κω. Τις επόμενες ημέρες, ήτοι την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου αντίστοιχα οι μαθητές του Α’ και του Γ’ Δημοτικού Σχολείου της Κω είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την «Μικρή Ορχήστρα» της Κ.Ο.Α. στο σχολείο τους.

Στη Λέρο, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου σεμινάριο για χάλκινα πνευστά στη Δημοτική Φιλαρμονική Λέρου από το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση για τα Δημοτικά Σχολεία Ξηροκάμπου και Αλιντών από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών «Αέναον» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου, ενώ το ίδιο βράδυ παραχώρησε συναυλία το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Metallon» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου. Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Μαρίνας και για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου από το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Αέναον». Η κορύφωση της επίσκεψης στη Λέρο ήρθε το βράδυ της Τετάρτης, με το Κουαρτέτο «Αέναον» να δίνει συναυλία στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την πρωτοβουλία και την ενεργή υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε ένα τόσο ευρύ πρόγραμμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων στα Δωδεκάνησα. Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κ.Ο.Α., δεδομένης της ανάγκης που έχει το κοινό για οργανωμένες, εκπαιδευτικές και μουσικές δράσεις που αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυριανών πολιτών με μουσική παιδεία και καλλιέργεια.

«Ακολουθώντας τη στρατηγική εξωστρέφειας που με συνέπεια διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής μας Αρχής, εργαζόμαστε στοχευμένα για να θεσμοθετήσουμε μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα εκτός της θερινής περιόδου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, φέραμε στη Ρόδο, στην Κω και στη Λέρο διάφορα σχήματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που πραγματοποίησαν συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού και ο ενθουσιασμός των μαθητών, φανερώνουν την ανάγκη για τέτοιες εκδηλώσεις, γι’ αυτό και στοχεύουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ιστορικά, τα νησιά του Αιγαίου πρωτοστατούσαν στις μεγάλες πολιτισμικές ρήξεις και καινοτομίες και αποτελούσαν την καρδιά του Ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού. Με τη θεσμοθέτηση τέτοιου είδους συνεργασιών και εκδηλώσεων, αποδεικνύουμε ότι ο Πολιτισμός και δη η μουσική δεν αποτελούν προνόμιο των λίγων, αλλά αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι και του πιο απομακρυσμένου νησιού», δήλωσε η κ. Παπαβασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ