ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Τα «παρατράγουδα» των εργασιών του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης στην Πάτμο

0
3719

ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο αποτελεί τόπο Παγκόσμιας κληρονομιάς. Αξίζει την προσοχή μας, όλες τις εποχές του χρόνου, με σκοπό τους ανακαινισμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να τους χαίρονται εκτός από τους επισκέπτες και οι περήφανοι κάτοικοι της Νήσου.

Με αφορμή το σχετικό άρθρο που κυκλοφόρησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις εργασίες επισκευής, ανακαίνισης και κατασκευής που σχεδιάστηκαν, πραγματοποιήθηκαν και παραλήφθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ρόδου παραθέτω προς γνώση όλων φωτογραφικό υλικό με σημειώσεις προκειμένου η αλήθεια να καλύψει όλα τα επίπεδα.

Έχοντας εργαστεί ως ξυλουργός και συντηρητής στον χώρο της Αποκάλυψης για την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από την πρώτη φάση του έργου το 2000, έχω ζήσει από κοντά ένα έργο δύσκολο με πολλά απρόοπτα και ιδιαιτερότητες.

Οι εργασίες στους εσωτερικούς χώρους έχουν μεγάλη επιτυχία εκτός την εγκατάσταση του κλιματισμού που έγινε και για άγνωστους λόγους δεν λειτούργησε ποτέ και αφαιρέθηκε.

Η εργασία κατασκευής της ράμπας που οδηγεί στην είσοδο του Σπηλαίου είναι το μελανό σημείο της ιστορίας.

Προφανώς ξεκινάει άσχημα από την σχεδίαση – εκτίμηση εδάφους διότι εκεί στηρίζονται όλα.

Α) Το δάπεδο έχει εμφανίσει σε πολλά σημεία καθίζηση με αποτέλεσμα την δημιουργία οπών διάφορων μεγεθών. Έχουν ήδη γίνει επιδιορθώσεις με όμοια ή ακόμα και με διαφορετικά υλικά από ειδικούς και μη ειδικούς τεχνίτες.

Β) Τα μαρμάρινα φρεάτια έτυχαν ελλιπής στήριξης και δεν είναι σταθερά στο πάτημα τους.

Γ)Οι πέτρες από τους τοίχους αποκολλούνται αρκετά εύκολα διότι δεν τοποθετήθηκαν σωστά. Είναι επίσης παράλογο σε ύψος από το δάπεδο 70 εκατοστών να έχεις τελείωμα τοίχου που θυμίζει μαχαίρι και όχι πελεκημένη πέτρα. Εκ των υστέρων έγινε τελείωμα στηθαίου που κάπως «έδεσε» τις πέτρες μεταξύ τους.

Δ)Η απουσία χειραγωγού , έστω στην μία πλευρά, σε όλο το μήκος δηλώνει αμέλεια σχεδιαστική ή οικονομία χρημάτων.

Ε)Η επιλογή των φωτιστικών δαπέδου προϋποθέτει την χρήση φορητού φακού στις Αγρυπνίες αν δεν επιθυμείς να βρεθείς στο διπλανό Κέντρο Υγείας.

Στ) Η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου στην κάθοδο και την άνοδο απαιτεί αρκετά μεγάλη μυϊκή δύναμη λόγω φορτισμένης κλίσης στο δάπεδο.

 

Συμπερασματικά οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

1)Τι πρόταση έχει η Υπηρεσία προκειμένου να διευθετηθούν οι ατέλειες της ράμπας;

2)Αν το έργο έχει παραδοθεί στον ιδιοκτήτη (Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου) και γίνει ατύχημα λόγω των κακοτεχνιών ποιος φέρει την ποινική και αστική ευθύνη; Ο σχεδιαστής; Ο κατασκευαστής; Η επιβλέπουσα αρχή; Η παραλαμβάνουσα αρχή; Ο ιδιοκτήτης; Ο χρηματοδότης;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την δυσφήμηση που θα δεχτεί το νησί μας, σε πιθανό ατύχημα, αν αποδειχθεί πως ο χώρος δεν είναι ασφαλής;

Μακάρι να μην χρειαστούμε ποτέ απάντηση στο ερώτημα και να διορθωθούν όλα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο.

3)Τι πρόταση έχει η Υπηρεσία για την αποπληρωμή των εργασιών κατασκευής του χώρου ενδιαίτησης – δημόσιων τουαλετών κοινού; Ας μας γίνει γνωστό πότε κατασκευάστηκε, από ποιους, ποια παραστατικά καλύπτουν την ύπαρξη του κτιρίου και πως χρηματοδοτήθηκε.

Υπάρχουν ευθύνες για τα γραφόμενα που πρέπει να αποδοθούν στους αρμόδιους αν η δικαιοσύνη δεν εθελοτυφλεί.

Το έργο αν το είχε αναλάβει ιδιώτης εργολάβος θα τον « είχαν κρεμάσει ανάποδα» για παραδειγματισμό…

Η υπομονή εξαντλείται και στο τέλος η καλοσύνη θεωρείται αδυναμία.

Η Πάτμος είναι ιδιαίτερη και Ευλογημένη.

Τα πειράματα ας γίνουν σε άλλους τόπους , σε άλλα έργα μικρότερης σημασίας και αξίας.

Στην Πάτμο εικάζω θα έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ποιότητας υλικών, επιστήμης και τεχνικής… το καταφέραμε;

Οι πινακίδες και οι αυτοεπιβραβεύσεις δεν έχουν κανένα νόημα αν το αποτέλεσμα δεν προκαλέσει τον θεοσεβούμενο άνθρωπο, από κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της γης, να ταξιδέψει , να έρθει στην Πάτμο και να προσκυνήσει στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης με την μέγιστη ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε πως οι ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν είναι μακριά από αυτές των ηλικιωμένων.

Αυτή η ιστορία ίσως χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά μιας και Ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες αποκατάστασης .

Ένας απλός περίπατος στην περιοχή θα πείσει και τους πιο δύσπιστους για τα γραφόμενα.

Επίσης είναι « Απορίας άξιον» η σιωπή των κατοίκων… ή είναι απλός φόβος;

 

Πάτμος 18/11/2017

Καμίτσης Γεώργιος ο Πάτμιος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ