Συγκροτείται άμεσα η επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις της Σύμης – Κρεμαστινός: Αναθεώρηση για ΦΠΑ – Τέλος Διανυκτέρευσης – ΝΟΔΕ ΝΔ: Αμέριστη συμπαράσταση

0
565

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίπλα στους κατοίκους της Σύμης, στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες

Μεγαλύτερο το μέγεθος των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, από τις αρχικές εκτιμήσεις. Άνω των 2 εκατ. ευρώ η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας, για την εκτέλεση έργων πρώτης ανάγκης

Την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει τα μέγιστα, από οικονομικής και τεχνικής απόψεως, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από την Σύμη όπου μετέβη για να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών.

Στην αυτοψία, τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος βρίσκεται στη Σύμη από την πρώτες ώρες μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί και ο Στέργος Στάγκας, ειδικός συνεργάτης του Γραφείου Περιφερειάρχη για τεχνικά θέματα.

Η εικόνα που αποκόμισαν είναι ότι το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το νησί από την πλημμύρα, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων αποκατάστασης και την ενίσχυση των μηχανικών μέσων της Περιφέρειας και του Στρατού που επιχειρούν επιτόπου στα σημεία που επλήγησαν.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Σύμης, εκτιμήθηκε η συνολική κατάσταση και αποτυπώθηκαν τα έργα άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας που πρέπει να εκτελεστούν, ώστε η ζωή στο νησί να επανέλθει σε ρυθμούς ομαλότητας. Τα έργα αυτά είναι οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, όπου έχει υποστεί κατολισθήσεις και αποκόλληση της ασφάλτου, η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και η επισκευή του γηπέδου, έργα για τα οποία θα απαιτηθούν σημαντικά ποσά. Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την εγγραφή ποσού 2 εκατ, ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα.

Ταυτόχρονα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη σημερινή της συνεδρίαση, αύξησε στις 200.000 ευρώ τον Κωδικό της Πολιτικής Προστασίας, από όπου θα χρηματοδοτηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις.

Ο Περιφερειάρχης, μετά τη αυτοψία στα σημεία του νησιού που επλήγησαν δήλωσε:

«Οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Ως Περιφέρεια, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε εδώ, δίπλα στους κατοίκους της Σύμης και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να ξαναβρεί η ζωή στο νησί τους κανονικούς ρυθμούς της, όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Σημειώνεται ότι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύμη ήταν ιδιαιτέρως έντονη και καταλυτική, στην προσπάθεια των κατοίκων του νησιού να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πλημμύρας της περασμένης Δευτέρας.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση στο νησί. Νωρίς το πρωί της Τρίτης έφτασαν στη Σύμη μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ευστρατίου, αποτελούμενο από άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντικών ομάδων, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας. 

Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι  επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Σύμης, υπέγραψε χθες την απόφαση συγκρότησης της  «Επιτροπής καταγραφής και α καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, ΠΕ Ρόδου»  που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών.

Συγκροτείται άμεσα η επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις της Σύμης

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε τη σχετική απόφαση

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ταχύτατα και χωρίς καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Σύμης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 13ης Νοεμβρίου 2017, υπέγραψε χθες, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, την απόφαση συγκρότησης της «Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, ΠΕ Ρόδου» που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών.

Μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι:

1. Παρασκευά Θεμελίνα , κλάδου ΠΕ Μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

2. Χριστοδούλου Ελευθέριος, κλάδου ΤΕ Μηχανικών (Ηλεκτρολόγων) της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

3. Μιχαηλίδης Κυριάκος, κλάδου ΤΕ Μηχανικών (Δομικών Έργων) της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Το παραπάνω συνεργείο, αφού μεταβεί στην πληγείσα περιοχή το συντομότερο δυνατό, θα συντάξει πρακτικό καταγραφής των ζημιών σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ και να το υποβάλει στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να εξεταστούν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για τις ζημιές που υπέστησαν.

Το έργο της επιτροπής θα ξεκινήσει άμεσα.

Επισυνάπτεται η απόφαση του Περιφερειάρχη

Δ. Κρεμαστινός: Οι καταστροφές στη Σύμη και η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής για τον Φ.Π.Α. και το τέλος διανυκτέρευσης

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε  Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών  Ευκλείδη Τσακαλώτο έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Σύμη από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανέρχεται στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών και ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να αναθεωρήσει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και την απόφαση για το τέλος διανυκτέρευσης που θα εφαρμοστούν από την αρχή του 2018. Τονίζει την ιδιαίτερη ανάγκη για τη Σύμη την οποία οι πρόσφατες καταστροφές θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο σε σχέση με την τουριστική της ανταγωνιστικότητα προς τα γειτονικά τουρκικά παράλια, στο πλαίσιο και των νέων οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.

 

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης είναι το εξής:

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                                                                     14.11.2017

Αρ. Πρωτ.: 303/14.11.17

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Δ. Κρεμαστινός: Οι καταστροφές στη Σύμη και η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής για τον Φ.Π.Α. και το τέλος διανυκτέρευσης

Οι εκτεταμένες  καταστροφές από την τελευταία μεγάλη νεροποντή στη Σύμη έπληξαν βαριά την οικονομία του νησιού. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων πρέπει να είναι άμεση, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος από την 1η Ιανουαρίου του Φ.Π.Α., καθώς και με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στις τουριστικές μονάδες του νησιού.

Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού στη Σύμη σε σχέση με τις γείτονες περιοχές της Τουρκίας και πλήττει καίρια την οικονομία της.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

Προτίθεται να παρατείνει το ευεργετικό καθεστώς του Φ.Π.Α. το οποίο τελειώνει με το τέλος αυτού του χρόνου καθώς και

Προτίθεται να αναστείλει το τέλος διανυκτέρευσης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

 

Χαράλαμπος Κόκκινος: Ενημέρωση για ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στην προσπάθεια να επανέλθει το νησί της Σύμης στην ομαλότητα

  • Με έγγραφό του από τον Αύγουστο του 2017 είχε αναδείξει την ανάγκη εκπόνησης μελέτης και υλοποίηση αντιπλημμυρικού έργου στη Σύμη

  • Η Πολιτεία να στηρίξει άμεσα το ακριτικό μας νησί

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με το παρόν δελτίο τύπου αλλά και κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις Μ.Μ.Ε., ενημερώνει για τις ενέργειες τις δικές του και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου σχετικά με τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μετά την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στο νησί της Σύμης στις 13.11.2017.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 13.11.2017 το πρωί κοινοποιήθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. δελτίο τύπου που ενημέρωνε για την πιθανή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στα Δωδεκάνησα, όπως αυτό απεστάλη από την Ε.Μ.Υ. και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγχρόνως ζητήθηκε η κινητοποίηση όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

  • Το απόγευμα της 13.11.2017 και μετά από επικοινωνία με το δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές του νησιού και την ενημέρωση που έλαβε για την κατάσταση που επικρατούσε, έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

α) άμεσο έγγραφο (α.π. 135138/677/13.11.2017) με το οποίο διατυπώθηκε αίτημα για συνδρομή του στρατού και της πυροσβεστικής στη Σύμη,

β) υπήρξε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό (ο οποίος κατέφθασε στη Ρόδο και μετέβη με σκάφος του Λιμενικού αργά το βράδυ της 13.11.2017 στη Σύμη), με τους διοικητές της 95 Α.Δ.Τ.Ε., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, του Λιμεναρχείου και τον πρόεδρο της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. με στόχο το συντονισμό ενεργειών και την αποστολή μηχανημάτων και έμψυχου δυναμικού για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σύμη.

γ) Ο κ. Χ. Κόκκινος ενημέρωσε αργά το βράδυ της 13.11.2017 για τα προβλήματα στη Σύμη σε τηλεφωνική κλήση που δέχτηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο που έδειξε έντονο ενδιαφέρον και τους βουλευτές Δωδεκανήσου της Αντιπολίτευσης κ.κ. Κόνσολα και Κρεμαστινό

δ) Στις 05:30 π.μ. στις 14.11.2017, το πλοίο «Παναγιά Σκιαδενή» απέπλευσε με μηχανήματα, πυροσβέστες, στρατό και εθελοντές με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου αποκατάστασης της ομαλότητας στο νησί της Σύμης. Ο συντονισμός έγινε με τη συμμετοχή του κ. Χ. Κόκκινου και του Διοικητή της Α.Δ.Τ.Ε. και σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό.

ε) Λίγο αργότερα ο κ. Χ. Κόκκινος με το α.π. 135339/679/14.11.2017 αίτημά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε την έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής της Σύμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αίτημα το οποίο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης υλοποίησε με την α.π. 8057 απόφασή του.

στ) Ο κ. Χ. Κόκκινος ζήτησε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ν.Αι. που εδρεύει στην Ερμούπολη Σύρου, να εκδοθεί απόφαση ορισμού επιτροπής προκειμένου να γίνει καταγραφή ζημιών στο νησί.

Τέλος ο κ. Χ. Κόκκινος εκφράζει τις ευχαριστίες του στους: εθελοντές για την ανιδιοτελή προσφορά τους, σε όλους τους συμμετέχοντες από της Δημόσιες Υπηρεσίες και τους κρατικούς φορείς στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη Σύμη και στους επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ν.Αι. και στα στελέχη του γραφείου του που ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν. Ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες το ακριτικό νησί.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι o κ. Χ. Κόκκινος με το α.π.: 266/31.8.2017 έγγραφό του που απεύθυνε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και κοινοποίησε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Π.Ν.Αι., στην Α.Δ.Α. και στο Δήμο Σύμης, μετέφερε το αίτημα για εκπόνηση μελέτης και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στη Σύμη και στην περιοχή όπου έγιναν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Είχε προηγηθεί περιοδεία του στη Σύμη στις 17 – 18.8.2017, αυτοψία στον τόπο που υπέδειξε για δημιουργία μελέτης και έργου και σύσκεψη στο δημαρχείο για θέματα Πολιτικής Προστασίας. Απάντηση έλαβε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Π.Ν.Αι., α.π.: ΔΤΕ 3308/12.9.2017, η οποία κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Σύμης, ότι το αίτημα «θα πρέπει να γίνει από το Δήμο (Σύμης) προς την Περιφέρεια».

ΝΟΔΕ ΝΔ: ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Η ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου της ΝΔ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους της Σύμης που δοκιμάζονται, με την ευχή να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.

Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να σταθεί δίπλα τους και να κινήσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους και επιχειρηματίες, άμεσα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση το αυτονόητο. Να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εξομοίωσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για το νησί της Σύμης παράλληλα με την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων καθώς και την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Σύμης για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ