Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά διευκρινίσεις για την επιστροφή 10 Σύριων από την Κω στην Τουρκία! ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υπουργείου

5
354
Youth sit outside a UNHCR tent at a refugee camp housing Iraqi families who fled fighting in the Mosul area on October 17, 2016 in the northeastern town of al-Hol in Syria's Hasakeh province. The battle to retake the Iraqi city of Mosul from jihadists could unleash a massive humanitarian crisis, potentially pushing hundreds of thousands to flee their homes as winter sets in. / AFP / DELIL SOULEIMAN (Photo credit should read DELIL SOULEIMAN/AFP/Getty Images)

 

Διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για την επιστροφή 10 υπηκόων από τη Συρία στην Τουρκία ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει πως μια ομάδα 91 ανθρώπων έφτασε στην Μήλο στις 9 Οκτωβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής στη Λέρο όπου και επισήμως ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν και 10 υπήκοοι της Συρίας,  οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω και στη συνέχεια με αεροπλάνο στην Άδανα της Τουρκία, χωρίς περαιτέρω εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους. Για το λόγο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για το περιστατικό.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης για ένα ακόμη περιστατικό που σχετίζεται με μια ομάδα 131 ανθρώπων που έφτασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκονται αλλά και το νομικό καθεστώς 33 εξ αυτών που μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Διαψεύδει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημερινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία αναφέρει ότι 10 Σύροι πρόσφυγες που επιστράφηκαν χθες, 20 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία από την Κω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, επιστράφηκαν παράνομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει ότι από τις ελληνικές αρχές δεν δόθηκε στους πρόσφυγες η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός απαντά το υπουργείο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι «δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται» και τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

 • Η πρώτη ενημέρωσή των προσφύγων για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.
 • Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε την βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύριους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει: «Επισημαίνουμε ότι σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής -και μέσα στο αεροπλάνο- ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία».

Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται σε σημερινή ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ότι 10 Σύροι Πρόσφυγες που επιστράφηκαν χθες, 20 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία από την Κω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, επιστράφηκαν παράνομα, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

*Η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.

*Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

*Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής –και μέσα στο αεροπλάνο- ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εάν θέλει η Υπατη Αρμοστεία ΝΑ της χαρίσουμε όλα αυτά τα πακιστανια που μας φωρτωσανε για πρόσφυγες …ΠΟΥ δεν είναι …τα βαφτισανε Συριους ….ΠΟΥ δεν είναι ….18χρονα που δεν είναι …Και ας μας δώσει καμία πληροφορία για το κοντέινερ που βρέθηκε γεμάτο με οπλα μαζί με τα τρόφιμα και τον ρουχισμό …πιστεύω ότι κάτι θα ξέρουν αυτοί ……

 2. το να μας τους φορτωνουν χωρις να βοηθανε στην προωθηση τους και να μας την λενε κι απο πανω αυτο κι αν ειναι ηττα.ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 3. ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΑΤΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ… ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ!

  Ενώ βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, τις επόμενες ημέρες το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο είναι νόμιμος ο στολισμός των δημόσιων κτηρίων με χριστουγεννιάτικες φάτνες!

  Οι νεοταξίτες που ζητούν την απαγόρευση, επικαλούνται έναν νόμο του… 1905 για τη «λαϊκότητα» του κράτους, που απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους και βέβαια το… κλασσικό επιχείρημα ότι με τις φάτνες… προσβάλλονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των «μειονοτήτων», δηλαδή των μουσουλμάνων.Όπως πάει το πράμα, στο τέλος οι νεοταξίτες (σιωνιστές…) θα επιχειρήσουν να μας απαγορεύσουν ακόμα και να κάνουμε το σταυρό μας! Αλλά, δε θα τους περάσει. Το δοκίμασαν για 73 ολόκληρα χρόνια οι (σιωνιστές…) μπολσεβίκοι στην Ρωσσία, κι έφαγαν τα μούτρα τους, γιατί η Πίστη είναι δυνατότερη κι από τη φωτιά!

 4. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν και τις επιδόσεις στον κατ’ εξοχήν μήνα διακοπών, τον Αύγουστο, σε επίπεδο οκταμήνου 2016, οι απώλειες ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ! Οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 9,85 δισ. ευρώ
  Μάλιστα, τον Αύγουστο τα έσοδα υποχώρησαν περισσότερο από τον μέσο όρο του οκταμήνου, κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η δε πτώση τον φετινό Αύγουστο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ της δεκαετίας που διανύουμε.
  Πως εξηγείται αυτή η μεγάλη πτώση; είναι οι εικόνες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα «προσφυγάκια». Κάτι που αποδεικνύεται από την τεράστια μείωση του τουρισμού στα συγκεκριμένα νησιά, που άλλοτε ήταν η «αιχμή» του τουριστικού δόρατος της χώρας!
  Να, λοιπόν, μια ακόμα συνέπεια της λαθρομετανάστευσης, που την πληρώνουμε όλοι μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.